menu

De Mythe van het Economisme: Pleidooi voor Nieuw Idealisme - Jesse Klaver (2015)

mijn stem
3,08 (6)
6 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Politiek

176 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Jesse Klaver maakte een stormachtige entree in de Nederlandse politiek. Hij was het die het debat over de ongelijke vermogensverdeling in Nederland aanzwengelde door de Franse econoom Thomas Piketty naar de Kamer te halen. Hij was het ook die opzien baarde met zijn reprimande aan het adres van ABN Amro-commissaris Van Slingelandt en met zijn strijd tegen belastingontwijkende multinationals. Nu is hij de jongste fractievoorzitter in de parlementaire geschiedenis. In ''De mythe van het economisme'' vertelt Klaver over zijn eigen achtergrond, zijn ervaringen in de Tweede Kamer, en over zijn verzet tegen de economisering van de samenleving. In dit boek analyseert Klaver het economisme, schetst alternatieven en geeft een stem aan een groeiende onderstroom in de samenleving. Hij is ervan overtuigd dat het anders kan.

zoeken in:
avatar van arnoldusk
4,0
Zeer helder (zij het summier) geformuleerd.
Geeft helder inzicht in het impliciet altijd aanwezig economisme. Eye-opener dus.
Prettig dat een ander geluid gaat klinken bij de GroenLinks. Wel afwachten hoeveel kabaal het oplevert...

4,0
Prima boek, het kan dus anders. Ga je gang maar, Jesse.

avatar van mjk87
2,0
Het vervelende van de term economisme is dat je aan het eind nu niet precies wet wat Klaver ermee bedoelt. Het begint als een term over hoe alles economisch wordt bekeken. Goed voorbeeld is een Asscher die in reactie op pesten op het werk zegt dat dit zoveel miljard aan ziektedagen kost. In plaats van het te hebben over de levens die kapot worden gemaakt. Maar al snel valt alles wat maar neigt naar kapitalisme onder die noemer. Dat zwakt dat hele centrale idee rond die term behoorlijk af. En zo wordt dit boekje in plaats van een fris filosofisch werk gewoon weer een zoveelste verkiezingsprogramma waar Klaver weliswaar een redelijk goed oog heeft voor problemen, maar geen uitgewerkte oplossingen geeft en een beetje blijft hangen in ideologisch geneuzel. Het leest verder wel heel aardig weg. Beetje kinderlijk geschreven, maar dat maakt het wel leesbaar. 2,0*.

avatar van misterfool
1,5
Ik schaar me achter het bericht van MJK87, met twee additionele opmerkingen. Ten eerste bedient Klaver zich graag van stromannen. Het wegzetten van tegenstanders als aanhangers van een angstcultuur, waar Klaver zichzelf uiteraard neerzet als belichaming van de hoop, is wel erg goedkoop. Ten tweede komt Jesse pas op 2/3 van het boek(pagina 117) ter zake. Daar blijkt het economisme vooral neer te komen op de aloude kritiek jegens klassieke (liberaal) economische gedachten; een aanval op de onzichtbare hand, het aanhalen van inkomensongelijkheid en een pleidooi voor een grotere overheid waar uiteraard Keynes even uit zijn graf wordt gehaald.

De Mythe van het Economisme is dus vooral een preek voor eigen parochie. Niettemin ben ik nu wel benieuwd naar het boek van Piketty. Heeft dit veredelde partijprogramma toch nog iets opgeleverd.

avatar van eRCee
misterfool schreef:
Daar blijkt het economisme vooral neer te komen op de aloude kritiek jegens klassieke (liberaal) economische gedachten; een aanval op de onzichtbare hand, het aanhalen van inkomensongelijkheid en een pleidooi voor een grotere overheid waar uiteraard Keynes even uit zijn graf wordt gehaald.

Dat is toch logisch? Die aloude kritiek, zoals je dat noemt (vooral van de laatste 15 jaar volgens mij), is heel valide, en zolang er niet aan tegemoet gekomen wordt door de zittende klasse mag je daar volgens mij tegen in het verweer komen. Het zit zelfs in de titel, dus ik snap niet hoe je dit als argument kan zien tegen het boek. Een politicus hoeft niet met nieuwe ideeen te komen als de oude, bruikbare ideeen nog niet gerealiseerd of verworpen zijn. Zo'n boekje als dit dient vooral om Klaver in eigen woorden te laten vertellen wat de achterliggende ideeen zijn achter z'n politieke standpunten, hij is geen Yanis Varoufakis of Kate Raworth of Mariana Mazzucato, ook raar om dat te verwachten.

(Kijk, we kunnen ook niet allemaal zo'n origineel beeld zetten tegenover 'trickle-down economics' als Lewis Black natuurlijk.)

avatar van misterfool
1,5
eRCee schreef:
(quote)

Dat is toch logisch? Die aloude kritiek, zoals je dat noemt (vooral van de laatste 15 jaar volgens mij), is heel valide, en zolang er niet aan tegemoet gekomen wordt door de zittende klasse mag je daar volgens mij tegen in het verweer komen. Het zit zelfs in de titel, dus ik snap niet hoe je dit als argument kan zien tegen het boek.
Tsja, al tijdens het Thatcher-tijdperk werd bijvoorbeeld kritiek geuit op relatieve inkomensverschillen, dus zo nieuw is het echt niet. Daar had ze overigens dit prachtige verweer op. Maar goed, ik lees dit boek ook uit een brede interesse in politiek, dus die linkse paradepaartjes zal ik zeker een kans moeten geven.

avatar van eRCee
Het hoeft ook niet nieuw te zijn, dat is mijn punt. De problematiek die tijdens Tatcher (terzijde, over het gebruik van stromannen gesproken!) al werd aangekaart is alleen maar groter geworden. Zie Piketty. Het is Klavers taak om de politieke koers te proberen veranderen, niet om zelf met nieuwe economische theorieën te komen.

avatar van misterfool
1,5
eRCee schreef:
Het is Klavers taak om de politieke koers te proberen veranderen.

En met een oppervlakkig boekje- een goed deel is een niet terzakerdoende ego-document, slaagt hij daar bepaald niet in. Hiermee wordt niemand van de andere kant van het politieke spectrum overtuigd. De door Klaver bekritiseerde Fortuyn deed in zijn boeken in ieder geval een betere poging om het e.e.a te onderbouwen.

Bovendien mag Klaver wel degelijk worden bekritiseerd, aangezien hij- gezien de titel- iets relevants wil zeggen over de huidige politiek, maar daar mijns inziens niet echt in slaagt. In het beste geval trapt hij een open deur in; een economisch model is een abstractie van de werkelijkheid, in het slechtste geval loopt hij slaafs achter linkse economen/denkers aan. Dat is prima, maar daarmee is dit als boek nutteloos. Ik zie niet in wat dit toevoegt aan een partijprogramma.

avatar van eRCee
Kijk, ik heb het boek natuurlijk niet gelezen, laat ik dat voorop stellen. Ook geen behoefte aan.

Maar met je laatste zin kom je denk ik in de buurt. Het voegt natuurlijk wél wat toe aan het partijprogramma. Dit boekje is bedoeld voor mensen die Klaver een keer op tv zien of in de buurt, en die denken, he, van wat die man zegt wil ik wel eens wat meer weten. Die gaan echt geen partijprogramma lezen hoor. Wel een boek met zijn hoofd op de cover en wat persoonlijke verhalen.

Dat je dit boek niet moet gaan lezen als je in links-economisch denken bent geïnteresseerd mag toch op voorhand duidelijk zijn lijkt me. Het is ook niet dat Bernie Sanders in Amerika zulke wereldschokkende dingen zegt als hij beweert dat gezondheidszorg een recht voor allen is, of dat het oneerlijk is als de rijkste 1% meer verdient dan de rest bij elkaar. Het gaat erom dat iemand die veel mensen aanspreekt deze boodschap overbrengt en herhaalt.

avatar van misterfool
1,5
eRCee schreef:
Maar met je laatste zin kom je denk ik in de buurt. Het voegt natuurlijk wél wat toe aan het partijprogramma. Dit boekje is bedoeld voor mensen die Klaver een keer op tv zien of in de buurt, en die denken, he, van wat die man zegt wil ik wel eens wat meer weten. Die gaan echt geen partijprogramma lezen hoor. Wel een boek met zijn hoofd op de cover en wat persoonlijke verhalen.

Ergo, wat ik dus al zei: preken voor eigen parochie. Rechts Nederland verwacht klaarblijkelijk wat meer van hun politici.

avatar van eRCee
Ja, rechtse politici zijn echt van de inhoud. Naar verluidt is Halbe Zijlstra gevraagd om vanuit een Russische datscha mee te schrijven aan het boek waarin Rutte diepgaand uitwerkt hoe je normaal doet.

(Aan de andere kant, toch al 119 dagen zonder opstapper: klik.)

avatar van misterfool
1,5
Tsja, en sommige partijen benoemen dan weer een regelrechte extremist (Rara; Duyvendak) als campagneleider. Zo heeft elke partij weer vogels van divers pluimage. Maar genoeg geshittalkt; ik ga heus het werk van Piketty wel doorlezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:59 uur

geplaatst: vandaag om 15:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.