menu

The Death and Life of Great American Cities - Jane Jacobs (1961)

Alternatieve titel: Dood en Leven in Grote Amerikaanse Steden

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

472 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Jacobs trekt van leer tegen de modernistische stedenbouw: wonen in grote flats in het groen, winkelen in winkelcentra en werken op bedrijventerreinen. Het richt de grote steden te gronde, vindt Jacobs. Wellicht heeft de titel van het boek menig Europeaan op het verkeerde been gezet; toch is 'Dood en leven van grote Amerikaanse steden' net zo van toepassing op New York als op Brussel, de Randstad, Rome en Parijs.

zoeken in:
avatar van stefan dias
Ik zag net een docu over haar op Sundance (Fr., doodzonde dat de NL van de kabel hebben gehaald). Nam het op tegen betonboer Robert Moses en dit boek werd hierin aangehaald als instrumenteel in het behalen van de eerste overwinningen. Het werd allemaal heel mooi voorgesteld, en zij werd een beetje opgevoerd als een intellectuele Jeanne D'Arc, maar toch respect voor wat ze gedaan heeft.
Ik denk dat we er ondertussen allemaal wel uit zijn dat organisch/chaotisch gegroeide stedelijke weefsels veel beter werken dan 'geplande' steden. Urbanisten… ze zouden ze allemaal…

Gast
geplaatst: vandaag om 12:35 uur

geplaatst: vandaag om 12:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.