Deze stond al langer op mijn lijstje, maar door
Jaguarman, waarin veel verwezen wordt naar De Kom en passages uit dit boek, kreeg ik opeens heel veel behoefte hier in te beginnen.
Anton de Kom laat heel duidelijk zien hoe onderdrukking werkt, op welke verschillende niveaus het zich kan manifesteren en hoe ongelooflijk moeilijk het is dit te beëindigen, ook al zijn de onderdrukten toch met zoveel meer dan de onderdrukkers.
Het gaat natuurlijk over de kolonisatie van Suriname en over slavernij, maar De Kom besteedt ook veel aandacht aan de wijze waarop de zwarte mensen onderdrukt bleven, tot lang na het aanschaffen van de slavernij, en eigenlijk ook nog op het moment dat De Kom dit boek schreef (en nu waarschijnlijk nog).
De passages over de slavernij, daar keerde echt mijn maag van om. De Nederlandse plantagehouders deden er alles aan om zo bruut mogelijk te zijn, maar wel op zo'n manier dat het niet ten koste zou gaan van het rendement van de plantages. Lang nadat bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland hun methoden aangepast hadden gingen de Nederlanders vrolijk verder met het houden van slaven en het toebrengen van de wreedste lijfstraffen.
Maar ook de manier waarop de Nederlanders om gingen met de zwarte mensen na het afschaffen van de slavernij is vrij walgelijk. Om al het onrecht hier zo in een boek opgesomd te zien worden, ik werd er helemaal naar van. Een erg belangrijk boek waar ik heel veel van geleerd heb.
Het is raar hoe Suriname zo'n groot deel van de Nederlandse geschiedenis uitmaakt terwijl ik er eigenlijk zo weinig van wist. Dat ik er zo weinig van wist dat ik niet eens doorhad dat er zoveel valt te vertellen over Suriname en zijn inwoners. Ik ben blij dat
Jaguarman en
Wij Slaven van Suriname mijn ogen een beetje geopend hebben.
De Kom besluit terecht dat hij het hier slechts over een deel van het onrecht gehad heeft, dat hij het hier vooral heeft over de materiële armoede van de Surinamers, maar dat hij een dergelijk boek ook over het onderwijs, media en andere instanties waarin de onderdrukking zich manifesteert had kunnen schrijven.
Ik hoop dat een soort van complete geschiedenis van Suriname ooit nog eens geschreven wordt. Ik heb door deze twee boeken in ieder geval heel veel interesse voor de geschiedenis van het land gekregen.