menu

Gênante Vertoningen - Hans Dorrestijn (1989)

mijn stem
1,00 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Humoristisch

133 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Treurige liefde en seks, dat zijn de hoofdthema's van dit boek waarin de erotische capriolen van de hoofdpersonen en de evenzovele mislukkingen op den duur leiden tot het verlies van de laatste resten onschuld en normbesef. In deze immorele, komische tragedie wordt het een man fataal dat hij zich verbeten vastklampt aan de erotiek van zijn jeugd. Bij het klimmen der jaren ontaardt zijn romantisch verlangen in een desperate jacht op jeugdige schoonheid. Het soort meisjes dat eertijds onbereikbaar was stelt zich, naarmate hij ouder wordt, niet tevreden met een eenvoudige afwijzing als hij toenadering zoekt. Zijn avonturen eindigen onveranderlijk in catastrofale vernederingen. "Gênante vertoningen" demonstreert waartoe een zinloze jacht op liefdesgeluk leiden kan.

zoeken in:
Ted Kerkjes
Typisch Dorrestijn.
Ik vermoed (of vrees) dat vrijwel ieder verhaal waargebeurd is. Dorrestijn doet in ieder geval niet zijn best dit te verhullen. Sowieso is ieder verhaal in de ik-persoon geschreven, maar deze personen zijn allemaal schrijvers, schoolmeesters of studenten Nederlands. In sommige verhalen heet de hoofdpersoon zelfs Hans. Vooral de vijf "gênante vertoningen" doen erg autobiografisch aan. Dit komt voornamelijk doordat ze niet bedacht overkomen. Als Dorrestijn de verhalen verzonnen zou hebben, zouden ze waarschijnlijk origineler zijn.
Het boek staat grotendeels in het teken van een ongelukkige, eenzame man op zoek naar seks. Dit maakt dat het boek qua verhaal weinig afwisseling kent. Alle personages, ook al dragen ze soms een andere naam, zijn duidelijk de auteur zelf. Dus ook in de vertelwijze zit weinig afwisseling. Op een gegeven moment wordt het ook echt wat teveel van het hetzelfde.
Het origineelste en wat mij betreft ook leukste verhaal is "Pruum", eerder gepubliceerd in "Het graf van Couperin". Dat (zeker in het begin hilarische) verhaal gaat over de relatie van een man tot zijn kat. Zijn diepgewortelde haat jegens dat dier is werkelijk fantastisch om te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:52 uur

geplaatst: vandaag om 10:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.