menu

Het Lapjesbeest - Paul Biegel (1962)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

62 pagina's
Eerste druk: Holland, Haarlem (Nederland)

Bontehond is het lapjesbeest van Bessewang. Zij woont op een boerderij met haar ouders, de knecht Bertus, de koe Rosemarie en de kat Matsietsie. Omdat Bessewang niemand heeft om mee te spelen, heeft haar moeder voor haar een lapjeshond gemaakt. Bessewang en het lapjesbeest Bontehond zijn onafscheidelijk, totdat hij op een dag in de put valt. Bessewang is ontroostbaar en doet alles om haar lapjesbeest uit de put te halen. Maar voor ze hem terugkrijgt, beleeft ze een vreemd avontuur.

zoeken in:
Ted Kerkjes
Paul Biegel zal wel altijd met sprookjes in verband worden gebracht en dat is zijn eigen schuld. Neem de beginzin van dit boek:
Barbara heette het meisje eigenlijk, maar omdat ze twee vuurrode wangetjes had, noemde iedereen haar Bessewang.
Dit doet direct denken aan sprookjes, waar bijna iedereen zijn of haar naam verleent aan uiterlijke kenmerken: Roodkapje, Goudhaartje, Sneeuwwitje, Langnek et cetera.
Omdat Bessewang een hondje wil, maakt haar moeder er één van gordijn, zakdoek, pannelap en broekspijp. In het begin vindt Bessewang het nog geen hond:
't Is helemaal geen hond," zei Bessewang. "'t Is een raar lapjesbeest..."
Maar niet lang daarna doopt ze hem toch 'Bontehond' - een erg creatieve naam, vind ik - en later verwijst ze naar hem met 'mijn hondje'. Het lapjesbeest en Bessewang zijn onafscheidelijk, maar op een dag laat Bessewang haar vriendje per ongeluk in de put vallen. Zelf kan ze Bontehond niet terughalen en iedereen om haar heen heeft het te druk om haar te helpen.

Het is erg leuk om te lezen dat ook in dit vroege werkje van Biegel veel Biegelementen al aanwezig zijn: de sprookjessfeer, maar ook het mengen van fantasie en werkelijkheid en ook het einde is typisch Biegeliaans. Zoals in het sprookje van Vrouw Holle de put een poort naar een andere wereld blijkt als de protagonist haar spoel achterna springt, zo brengt ook de put in dit boek Bessewang naar een andere wereld als zij besluit haar Bontehond zelf te redden. Of haar belevenissen in de put echt gebeurd zijn, laat Biegel in het midden.
Het verhaal is te kort om een diepe indruk achter te laten, maar het toont wel Biegels vakmanschap: om in zo weinig bladzijdes een goed verhaal te vertellen en om ook nog eens zo poëtisch af te sluiten, moet je een taaltovenaar zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:35 uur

geplaatst: vandaag om 19:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.