menu

De Snor van József Kiprich - Michel van Egmond (2015)

mijn stem
3,91 (17)
17 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Sport

382 pagina's
Eerste druk: Voetbal International, Utrecht (Nederland)

Deze verhalen die gaan over Willem van Hanegem, József Kiprich en de onvergetelijke Coen Moulijn natuurlijk, maar ook over Gerard Meijer, over Chris Gyan, Ove Kindvall en de excentrieke Mike Obiku. Ze gaan over de magie van De Kuip, over de kracht van het Legioen, over de alles verblindende fonkeling van de Europa Cup 1 en het mislukken van ontelbaar veel spitsen. Ze gaan over succes en teleurstelling, over vreugde, verdriet, trots maar bovenal over hoop, want Feyenoord is de club van eerst geloven en dan zien.

zoeken in:
avatar van liv2
***

Michel van Egmond schrijft hilarische ode aan de ziel van Feyenoord


Volkskrant recensie

avatar van Jason82
4,0
Vanmiddag via de post ontvangen (Marktplaats). Ik wacht met lezen tot na het weekend. ?

avatar van Abubakari
Jason82 schreef:
Vanmiddag via de post ontvangen (Marktplaats). Ik wacht met lezen tot na het weekend. ?


Ben je een Feyenoorder?

avatar van Jason82
4,0
Nee, maar wel een liefhebber van deze cultclub ?

avatar van Jason82
4,0
Waarom begint dit boek op bladzijde 11? ?

avatar van Jason82
4,0
Binnen het genre is Michel van Egmond echt een topper, naar mijn mening natuurlijk. Geen opsommingen van feiten, maar juist de anekdotes die je als lezer nog niet kent. Ook dit boek staat er weer vol van, heerlijk om te lezen.

avatar van Slainte_Mhath
Toen ik twaalf/dertien was kreeg ik van mijn tante 2 jaar op een rij het Seizoensoverzicht van de PTT Telecompetitie op video. Met alle hoogtepunten van Ajax, Feyenoord en PSV. Alle doelpunten, blunders maar ook leuke interviews.

Van Gaals woede-uitbarstingen, van Gobbel die een amateur-voetballer met een klap zijn kaak brak, Regi Blinker die een tientje won omdat hij met een Ajacied tijdens de wedstrijd had gewed. Van Gaal die "het vertrouwen" in Bryan Roy had opgezegd. Van Gaal die met ontzag het lobje van Bergkamp tegen RKC aanzag en afgekoeld moest worden van emotie, Prachtige spelers, echte karakters, mooie tijden.

Mike Obiku, die zijn shirt uittrok na doelpunt, terwijl het vroor.
Hoor de commentator nog: 'Mike wat doe je nu?! het is waterkoud in de Kuip!'

en Kiprich; 'Jozsef, je leek er doorheen te zitten, je zat te puffen'. --'Puffen, puffen? wat is dat puffen?'
De zeer gelovige Gyan die na zijn voetbalcarrière in de haven van Rotterdam is gaan werken.

Een generatie die er niet meer is. Spelers als Depay, hoe goed ook, is toch een beetje een showboat.
Lambo's, gouden grille, en dat verongelijkte voor de camera.

Daarom mooi dat er boeken zijn die anekdotes beschrijven over die tijd en die spelers.
Dit lijkt me echt een leuk boek.

Sorry voor het off-topic maar ik raak enthousiast.

avatar van Jason82
4,0
Prachtig verwoord Slainte_Mhath!

Grappig, zoals jij het beschrijft voelt het voor mij ook. In 1994 was ik stiekem fan van Ajax, Feyenoord én PSV. Ajax begon het seizoen met Frank Rijkaard, Blind en Litmanen. PSV had Nilis en Ronaldo gekocht, prachtig vond ik dat. Feyenoord ging door met een selectie vol striphelden. De Wolf, Obiku, Blinker, Kiprich, De Goeij, etc. Deze tijden gaan nooit meer terugkomen, of de Uefa moet bij zinnen komen. Gezien de financiële belangen gaat dat niet gebeuren. België en Nederland zijn officieel verworden tot opleidingslanden voor de grote competities.

Dit boek begint met de anekote die Slainte_Mhath beschrijft, en ik kan het me nog goed herinneren (net als het moment dat Jozsef Kiprich na het kampioenschap in 1993 na de zomer weer op het trainingsveld stapt. Van Hanegem zegt dan tegen hem: "lekker he Jozsef, zo op dat net gemaaide gras. Wat ruikt dat dan lekker he". Jozsef keek verward en besloot niets te zeggen. Een prachtig moment).

Frank Snoeks: 'Je speelt een half uur mee en dan loop je een paar te puffen. Was je moe?'
Jozsef Kiprich: 'Wa?.. Wat iez de poefe?'
Snoeks: 'Zo van: pff, pff.'
Kiprich: 'Ja... Poefe.'

Korte stilte.

Kiprich: 'Hoe?'
Snoeks: 'Zo van: pff, pff.... Puffen! Dat je moe was!
Kiprich: 'Ja.'


Schitterende anekdote

avatar van Prowisorio
5,0
De snor van József Kiprich is voorzien van een kaft waarop een snorretje is afgebeeld dat eerder doet denken aan die van Hercule Poirot dan die van József Kiprich, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de achtergrond die bestaat uit de enig juiste combinatie van rood en wit. Binnenin, zo staat op de kaft vermeld, bevinden zich de beste Feyenoordverhalen. Geschreven door Michel van Egmond, auteur van diverse best sellers op voetbalgebied zoals Gijp, Kieft en Topshow.

Vijftien jaar heeft van Egmond Feyenoord gevolgd, hij is met die club de halve wereld over gereisd, maar op de vraag "Hou je van Feyenoord" geeft hij in een radio-interview een ontkennend antwoord. Hij kan en wil zich niet vergelijken met al die mensen die hun leven inrichten op Feyenoord, waarbij een verliespartij van deze club hen door de ziel snijdt.
Bovendien ziet hij, behalve de mooie kanten. ook de lelijke kanten van het Legioen en is er een tijd geweest dat hij daar zo'n afkeer van had dat dat hem zelfs ervan weerhield om naar wedstrijden te gaan. Maar hij kwam terug, omdat de schoonheid toch overheerst, omdat de club en het Legioen fascinerend zijn. Omdat hij het antwoord op de vraag "Waarom is deze club zo ontzettend belangrijk, zo ontzettend groot voor zoveel verschillende mensen?" nog steeds niet heeft kunnen beantwoorden.

Misschien is een deel van het antwoord te vinden in Het evangelie van József dat van Egmond in 2004 schreef:
Feyenoord-supporters hebben altijd de neiging gehad de onderlinge gelijkenissen met hun idolen te zoeken, veel meer dan de verschillen. [...] Het beste voorbeeld: Ed de Goeij. Hij was populair bij de fans. Maar onder zijn te korte spijkerbroeken droeg hij dan ook dezelfde witte tennissokken als zij. Tussen de middag ging hij vaak naar huis om samen met zijn vrouw een boterhammetje te eten. In zijn vrije tijd legde hij graag een puzzel. Er is een periode geweest dat hij zelfs het lichaam van een supporter had. [...] Feyenoord-supporters moeten er niet aan denken om elf godenzonen te moeten aanmoedigen. Ze zouden ervan over hun nek gaan.

Misschien geeft Luuk het antwoord wel in Altijd op zoek naar de verloren tijd geschreven in het najaar van 2005, die op de vraag of hij zou willen ruilen met de erelijst van die andere club uit 020, zijn hoofd schudt en zegt:
'Ruilen? Voor geen goud.'
- Waarom niet?
'Feyenoord zou Feyenoord niet meer zijn.'
- Hoe bedoel je?
'Nou, het steeds maar opnieuw hopen en dan teleurgesteld worden, dat hoort ook heel erg bij deze club. Bovendien maakt het de ontlading extra groot op het moment dat het wél lukt.'
- Dus je zou het niet prettig vinden om drie keer achter elkaar landskampioen te worden?
'O nee. Ik zou niet weten hoe ik me moest gedragen.'

Niemand kan het uitleggen, maar elke Feyenoorder snapt het. En of hij nou wil of niet, van Egmond snapt het ook. Het antwoord zit onherkenbaar en tegelijkertijd overduidelijk vervlochten in alle verhalen in De snor. Waarbij moet worden aangetekend dat het in de verhalen geschreven voor 2011 zichtbaarder is dan in de latere verhalen. Dat heeft wellicht te maken met de veranderingen die sinds die tijd in het (Nederlandse) voetbal hebben plaatsgevonden, want zoals van Egmond constateert: met het overlijden van Coen Moulijn is een tijdperk afgesloten.
Feyenoord is niet langer een rijke club met arme spelers [...], maar een arme club met rijke spelers.
Het volledigste en simpelste antwoord op de vraag geeft van Egmond echter al helemaal voorin in het boek:

Ter nagedachtenis aan:
Fred Blankemeijer (1916-2010)
mijn favoriete Feyenoorder aller tijden

Daarom is Feyenoord belangrijk: door zoveel mensen.

Gelezen en gerecenseerd voor Hebban.nl in oktober 2015.

avatar van jordybeukeboom
4,5
Voor Feyenoord-fans een fantastisch boek. Geweldig geduid en geschreven door Michel

Gast
geplaatst: vandaag om 16:46 uur

geplaatst: vandaag om 16:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.