menu

S.P.Q.R.: A History of Ancient Rome - Mary Beard (2015)

Alternatieve titel: SPQR: Een Geschiedenis van het Romeinse Rijk

mijn stem
3,95 (11)
11 stemmen

Engels
Historisch

512 pagina's
Eerste druk: Liveright, New York (Verenigde Staten)

SPQR geeft een frisse kijk op de Romeinse geschiedenis van één van 's wereld meest bekende classici. Mary Beard onderzoekt niet alleen hoe en onbelangrijk dorp in Midden-Italië uitgroeide tot een wereldmacht die heerste over een gebied van Spanje tot Syrië, maar ook hoe de Romeinen hun wereld en zichzelf zagen en waarom dat belangrijk is tot in onze eeuw. Deze gezaghebbende geschiedenis omspant duizend jaar, en werpt een nieuw licht op veel aspecten van de Romeinse beschaving, van de democratie tot het stromend water.

zoeken in:
avatar van dutch2.0
4,5
Ben hier eigenlijk wel benieuwd naar. Ik ben nu al een tijdje bezig met haar boek over leven en dood in Pompeii, en dat boek is ook al zo verfrissend. Maakt vaak gehakt van de bekende cliches over het leven in het Romeinse Rijk, en ze doet dat op een overtuigende (want opvallend nuchtere) manier. En ze schrijft het allemaal even vloeiend op, ook niet onbelangrijk.

avatar van Bruno_6
4,0
Interessant overzicht van het eerste millennium van het Romeinse Rijk waarbij de klemtoon, in tegenstelling tot veel andere geschiedeniswerken, eens niet bij het militaire aspect ligt. Verfrissend en boeiend.

avatar van Pleun
3,5
Ik heb dit boek gisteren dichtgeslagen en heb er gemengde gevoelens over. Mary Beard is al 50 jaar met het Romeinse Rijk en de Romeinen bezig, en die kennis sijpelt duidelijk door in het boek. Het is interessant en het is leerzaam.

Maar..maar..er mist iets. In het recente verleden las ik de Cicero-trilogie van Robert Harris, Augustus van John Williams en I, Claudius van Robert Graves. Allemaal fictie en dus geromantiseerd, maar behoorlijk prettig leesvoer. De tegenstelling met SPQR (Senatus Populus Que Romanus = De Senaat en het Volk van Rome) is enorm. SPQR is non-fictie, behoorlijk droog opgeschreven en Mary Beard lijkt er een sport van te maken om alle ook maar enigszins geromantiseerde elementen van de Romeinen genadeloos door te prikken. Na verloop van tijd ging dit mij behoorlijk tegenstaan. Het zal best dat de schrijfster op al die punten dichter bij de werkelijkheid zit dan al die schrijvers van geromantiseerde verhalen. Maar.. I don't care, ik wil ook meegesleept worden en daar is SPQR niet heel erg in geslaagd.

Verder mis ik het totaalplaatje van de periode die zij beschrijft (pak 'm beet 750 v Chr - 200 na Chr). Met enige achtergrondkennis is het allemaal best te volgen, maar het is behoorlijk fragmentarisch verteld.

Dus al met al..zou ik dit boek aanraden? Jawel, maar hooguit als aanvulling op historische fictie over het Romeinse Rijk. Ik vind namelijk niet dat Mary Beard erin is geslaagd om haar liefde voor Het Romeinse Rijk op mij als lezer over te dragen. Maar leerzaam is het zeker.

3.5 sterren

4,5
Een kanjer van een geschiedenisboek… Op aanraden van een vriend ben ik er toch aan begonnen en ik heb er geen spijt van.
Het eerste deel gaat vooral over politieke en militaire geschiedenis en daarbij viel mij vooral op hoe weinig eigenlijk over de eerste paar honderd jaar van de Romeinse geschiedenis bekend is. Ook los van evident mythologische verhaaltjes als die van Romulus en Remus en van Aeneas, blijft heel veel boeiend archeologisch speurwerk nodig om deze begineeuwen van Rome wat te ontwarren. Het tweede deel over de keizertijd vond ik het boeiendste. Die Romeinse keizers hadden niet veel lessen van Stalin of Mao te krijgen qua gewetenloze moordpartijen! Toch trok in dit deel vooral het culturele, religieuze en sociale leven over het hele rijk mijn aandacht.
De schrijfster houdt van lekker ingewikkelde zinnen en de vertaalster worstelt er wel eens mee. Sommige zinnen moet je dus twee keer lezen om ze te ontwarren, mijn Latijnse studies van lang geleden hielpen me eruit.
Een indrukwekkend boek over een tijd waarin Europa een paar plooien kreeg waar het nog in ligt.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:08 uur

geplaatst: vandaag om 22:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.