menu

The Dig - Cynan Jones (2014)

Alternatieve titel: De Burcht

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Psychologisch

160 pagina's
Eerste druk: Granta, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Tegen een duister landelijk decor, waarin mens, dier en land met elkaar overhoop liggen, ontvouwt zich het verhaal van de in elkaar grijpende levens van een dassenknuppelaar en een boer die zich door het lammerseizoen worstelt. Jones schrijft over isolatie en verlies en met een onbewogen oog over de eenvoudige rauwheid van het leven van dieren. En over het keerpunt dat ieder mens ergens heeft waarop alle vluchtwegen zijn afgesneden en hem niets anders rest dan de confrontatie aan te gaan.

zoeken in:
avatar van liv2
Zeer goed ontvangen boek.


On the basis of The Dig alone there is no doubt that Cyan Jones is one of the most talented writers in Wales – or, for that matter, the rest of Britain

Book review: 'The Dig' by Cynan Jones | Reviews | Culture | The Independent - independent.co.uk


****

The Dig by Cynan Jones, review - Telegraph - telegraph.co.uk

avatar van Pythia
4,5
Dit is een boek dat de liefhebbers van Goat Mountain - David Vann (2013) wel zal aanspreken.
Na een wat stroef begin heeft de vertaler het ritme te pakken en beweeg je moeiteloos mee met de personages. En met hun strijd om te overleven in een ruig landschap onder moeilijke omstandigheden. Je kruipt in het hoofd van twee heel verschillende, zwijgzame mannen.
Bijna poëtisch opgeschreven, maar geen boek voor mensen met een zwakke maag.

avatar van Wickerman
Twee totaal verschillende mannen met verschillende levens, komen langzaam maar zeker bij elkaar. Zoals Pythia al omschrijft: "Je kruipt in het hoofd van twee heel verschillende, zwijgzame mannen." Je bent meer met de gedachten van de mannen in de weer, waarbij hun acties wat naar de achtergrond verdwijnen. Op spaarzame momenten breken de acties naar de voorgrond, waarbij ze veel indruk achter laten, zoals de vangst van de das en het later kooigevecht van het beest met de honden.

Cynan Jones heeft een kenmerkende stijl; die niet iedereen zal bevallen. Spaarzaam, poëtisch en hier en daar wat archaïsch. Hoewel het vaak dunne boeken zijn, moet je de concentratie er wel bijhouden. Literatuur met een grote L, haast tegen poëzie aan.

...stilte...
De burcht las ik deels op natuurcamping "De Knotwilg" aan de rand van de Biesbosch. De geknotte wilgen aan onze kant en de ongeknotte vrije natuur aan de andere zijde van het hek.
Af en toe opgeschrikt door de knalpotten van de boer die zijn land probeerde te vrijwaren van Rotganzen was dit het ideale boek in deze landelijke omgeving.

Toch een minder sterke roman dan Inham en De wetten van water die ik eerder las. Het was voor mij teveel een afgerond verhaal en geef de voorkeur aan zijn laatste boeken die meer op de waarneming gebaseerd zijn en daarom opener...

Gast
geplaatst: vandaag om 01:15 uur

geplaatst: vandaag om 01:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.