menu

Baudolino - Umberto Eco (2000)

mijn stem
3,52 (45)
45 stemmen

Italiaans
Historisch / Avontuur

528 pagina's
Eerste druk: Bompiani, Milaan (Italië)

Als op 14 april 1204 kruisridders Constantinopel binnenvallen en plunderen, redt de vijfenzestigjarige Baudolino de historicus Niceta Acomiantus uit hun bloeddorstige handen. Tijdens hun vlucht uit de brandende stad doet Baudolino verslag van de ongelooflijke avonturen die hij heeft beleefd. Baudolino is van eenvoudige komaf en woont in een dorp in Noord-Italië. Als dertienjarige ontmoet hij bij toeval keizer Frederik I van Duitsland, beter bekend als Barbarossa, die onder de indruk is van de gewiekstheid van de jongen. Eenmaal aan het hof wordt hij de vertrouweling van de vorst. Hij reist mee naar alle veldslagen en wordt alom gerespecteerd om zijn adviezen, die zijn ingegeven door een mengeling van naïviteit en boerenslimheid. Barbarossa leunt zwaar op zijn oordeel, en Baudolino gaat er ten overstaan van Niceta Acomiantus dan ook prat op dat hij grote invloed had op het politieke handelen van de keizer - en daarmee op het verloop van de geschiedenis.

zoeken in:
5,0
Geweldig boek. Zo ontzettend goed gedaan zoals Eco hier speelt met het begrip waarheid. 5*

avatar van JJ_D
Baudolino is een uitermate boeiend figuur die Eco goed weet uit te buiten, vooral via avontuur en humor. Maar dan komen die verschrikkelijke 100 bladzijden fantasy, met allerhande rare wezens. Eco overdoet zich en wordt na een tijdje gewoon irritant: hoe hij bv. bladzijden volkladt met filosofische overpeinzingen of beschrijvingen van absurde wezens, het had echt niet gemoeten. Daarom een 4* voor de overige 500 pagina's, maar met 100 pagina's van amper 1,5* kan je toch van een redelijke teleurstelling spreken.
3,25*

avatar van heinonlein
2,5
helemaal met JJ_D eens, de laatste pagina's zijn echt compleet geflipt. Maar ik vind dat de laatste pagina's een boek kunnen maken en breken. In dit geval tot de grond toe af breken dus.

jammer, 't is bij elk boek van Eco of hij weer moet bewijzen hoeveel hij weet, en dat kan vervelend uitpakken...

dit had een geweldig boek kunnen zijn!

avatar van cortez
5,0
Prachtig boek! De laatste hoofdstukken afdoen als pure fictie is eigenlijk niet juist, want creaturen als antipoden enzo leefden echt in de leefwereld van (bepaalde) middeleeuwers (jammer dat je hier geen afbeeldingen kunt posten, want daar bestaan prachtige miniaturen van). Eco schetst op die manier een onderhoudend beeld van de middeleeuwse samenleving, hoewel de historische feiten niet altijd correct zijn. Tevens neemt hij het objectieve van de historiografie op de korrel, en doet hij de lezer nadenken over de historische waarheid. Los daarvan is het ook gewoon een steengoed, en bij momenten spannend en humoristisch verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:30 uur

geplaatst: vandaag om 10:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.