menu

Mördar-Anders och Hans Vänner (Samt en Och Annan Ovän) - Jonas Jonasson (2015)

Alternatieve titel: Gangster Anders en Zijn Vrienden (En een Enkele Vijand)

mijn stem
3,06 (8)
8 stemmen

Zweeds
Humoristisch

240 pagina's
Eerste druk: Piratförlaget, Stockholm (Zweden)

Gangster Anders en zijn vrienden: Gangster Anders, vers uit de gevangenis; Johanna, een pastor, recent uit haar kerk gezet; en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, de kleinzoon van een geruïneerde miljonair. Een snood plan smeden ze: Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners. Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten de andere twee als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen ...

zoeken in:

avatar van liv2
**

Het gaat te ver om te stellen dat Jonasson zijn talent kwijt is, maar in dit boek heeft hij het tot moes geprakt en lauw geserveerd

Volkskrant recensie

avatar van coenraad
3,0
De drie hoofdpersonen Gangster Anders, Pastor Johanna en receptionist Per Persson kennen elkaar niet . Ze treffen elkaar bij de receptie waar Per Persson als receptionist werkt.
Gangster Anders verblijft in dit hotel en is net voor de zoveelste keer uit de gevangenis gekomen. Hij moord niet meer maar mishandeld mensen op bestelling. Hij zou alleen beter de drank kunnen laten staan dan zou het allemaal verlopen. Pastor Joanna is uit haar parachie gezet door haar parochianen. Het trio sluit een overeenkomst met elkaar en gaan een plan opstellen om de zaakjes beter op orde te krijgen en zo meer “bestellingen”kunnen afhandelen.Maar het tij keert zich tegen hen en moeten een andere weg inslaan en beginnen ze zelf een parochie.

Geloof,geoorloofde "criminele"circuit, mensen aan de onderkant van de maatschappelijke ladder zijn voor mij de belangrijkste hoofdthema's die gedurende het verhaal wat in drie delen is opgesplitst telkens weer naar voren worden gebracht . Deze thema's worden op een bizarre manier in het het verhaal verwerkt.Gedurende het verhaal ontwikkelen de hoofdpersonen zich en krijg je steeds een beetje meer achtergrondinformatie over ze en zo krijg je een gevoel dat je hun gedachtengang kan begrijpen.De drie delen hadden op zich niet veel langer moeten duren want dan zou het tegen gaan staan en de lust om door te lezen zou me dan hebben vergaan. Ik bleef nu toch nog wel getriggerd om door te lezen om te kijken wat voor bizarriteiten de auteur nog meer in petto voor de lezer heeft. Jonas Jonasson heeft me met dit boek niet kunnen raken zoals hij dit wel in de 100 jarige man deed. Ik vond het meer een boek als zijnde leuk om gelezen te hebben.

Jonas Jonasson heeft een geheel eigen humoristische stijl van schrijven die wat mij betreft "over de top"genoemd mag worden. Omdat het “zo over de top”is is het leuk om te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:02 uur

geplaatst: vandaag om 17:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.