menu

De Kozakkentuin - Jan Brokken (2015)

mijn stem
4,00 (6)
6 stemmen

Nederlands
Historisch

320 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

In 'De kozakkentuin' beschrijft Jan Brokken de bijzondere vriendschap tussen Alexander von Wrangel en Fjodor Michaïlovitsj Dostojevski. De nazaten van de familie attendeerden Brokken op de vriendschap tussen Alexander en Dostojevski. Er bleek een verzameling documenten, memoires en brieven bewaard te zijn gebleven. Brokken verdiepte zich in dit rijke archief en schreef een boek over deze vriendschap, die bijna een kwart eeuw heeft geduurd. Brokken reconstrueert de wereld waarin beide jongemannen leefden, werkten en beminden. Hij schetst de turbulente gebeurtenissen in het Rusland van de tweede helft van de negentiende eeuw. Het verhaal begint in 1849 in Sint Petersburg wanneer Alexander von Wrangel Dostojevski voor het eerst ziet. Een uiterst dramatisch moment. Alexander zit nog op school als hij een groep arrestanten op weg naar het vuurpeloton voorbij ziet komen. Onder hen Fjodor Dostojevski, toen al een schrijver wiens werk Alexander bewonderde. Dostojevski ontloopt de zwaarste straf, maar krijgt jaren dwangarbeid in Siberië opgelegd. Alexander wordt later benoemd tot officier van justitie in Semipalatinsk, een stadje in het zuidwesten van Siberië. Daar ontmoet hij Dostojevski, die dan net is vrijgekomen uit het strafkamp. Tussen Alexander en de twaalf jaar oudere Fjodor ontstaat een hechte vriendschap.

zoeken in:
avatar van liv2
Volgens De Standaard

****

Rondom de persoonlijke tragedie van Dostojevski weeft Jan Brokken de geschiedenis van het 19de-eeuwse tsaristische Rusland.
Voor de liefhebbers van literaire non-fictie van de bovenste plank


avatar van eRCee
3,0
Jan Brokken tekent in romanvorm de memoires op van baron Alexander von Wrangel, ten aanzien van zijn vriendschap met Fjodor Michailovitsj Dostojewski. Het zal je maar gebeuren: vers van het keizerlijk lyceum vrijwillig een ambtenarenbaan in Siberie aannemen en daar de steun en toeverlaat worden van een van 's werelds grootste schrijvers, die op dat moment dwangsoldaat is en zijn onvergankelijke romans nog moet afleveren. Volgens De Kozakkentuin was Von Wrangel als jonge student zelfs getuige van de schijnexecutie van Dostojewski, een jaar of vier daarvoor. Vanuit de grotendeels bewaard gebleven correspondentie tussen de twee, aangevuld met andere bronnen, ontstaat een gedetaillieerd en fascinerend beeld van deze jaren. De ervaringen die Von Wrangel opdeed binnen het justitiele apparaat lijken zelfs gebruikt te zijn door Dostojewski in zijn oeuvre, bovenop zijn eigen levensloop en complexe psyche uiteraard. Brokken weet soms rechtstreeks personages of scenes uit het werk van Dostojewski te koppelen aan voorvallen die de vrienden samen meemaakten. Ik denk dan ook dat je dit boek vooral zal kunnen waarderen als je bekend bent met het oeuvre van Dostojewski, met name Aantekeningen uit het dodenhuis en De idioot. Bij mij wekt het in elk geval verdere bewondering en enthousiasme op voor FM. Drang om te herlezen ook. Literair maakt Brokken geen bijzondere indruk maar voor Dostojewski-adepten is dit niettemin een klein feest om te lezen. Het einde is wrang, dat wel.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:55 uur

geplaatst: vandaag om 23:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.