menu

On the Move. A Life - Oliver Sacks (2015)

Alternatieve titel: Onderweg

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Engels
Autobiografisch

432 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Zijn tomeloze energie en ongeremde nieuwsgierigheid brachten de jonge Oliver Sacks regelmatig in netelige situaties, maar diezelfde gedrevenheid maakte dat hij jaren later zou uitgroeien tot de meest gelezen en geprezen neuroloog ter wereld. Hoewel de mens Sacks in zijn boeken nooit ver weg is, gaat hij in Onderweg dieper in op hoe hij zijn roeping als schrijver en arts vond. Openhartig en met humor schrijft Sacks over de romantische en intellectuele liefdes in zijn leven, zijn worsteling met een drugsverslaving en zijn dodelijke verlegenheid, de band met zijn schizofrene broer en zijn literaire en wetenschappelijke voorbeelden. Ook haalt hij herinneringen op aan zijn bezoeken aan Amsterdam, waar hij werd ingewijd in de liefde.

zoeken in:

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Een verhalenverteller, dat is één van de namen die ik veelzijdig mens Oliver Sacks zou kunnen geven. En ja, je zou hem ook zoals VN kopt, een neurotische neuroloog kunnen noemen. Maar wel met kennis van zaken en een leuke.
Tijdens het lezen van dit boek dacht ik dat het voor mij vrijwel onmogelijk is kernachtig weer te geven wat dit boek brengt. Dan maar een keuze uit wat zoal mij, of andere in het boek genoemde personen opvalt.
Allereerst zoals Gerald Edelman, winnaar van de Nobelprijs voor Fysiologie in 1972, tegen OS zegt:
"Jij bent geen theoreticus."
"Dat weet ik," zei ik, "Ik ben een veldwerker, en jij hebt het soort veldwerk dat ik doe nodig om jouw theorie te kunnen ontwikkelen." Gerry was het daarmee eens.


Doorheen het boek wordt duidelijk waarom OS weliswaar talent had voor wetenschappelijk onderzoek, maar waarom hij er niet geschikt voor was en koos voor het werken met patiënten. Dat was beter voor labs waar letterlijk broodkruimels van OS achterbleven, maar ook voor mensen denk ik. Want zoals de theorie onontbeerlijk is, is praktijkwerk en zeker op zo'n hoog niveau dat ook .
Bovendien is OS, getuige zijn andere boeken en vele essays en interviews met hem in staat in toegankelijke taal uit te leggen waar heel ingewikkelde dingen over gaan en aldus de theorie aan de praktijk te koppelen. Soms leest wat hij schrijft als een roman.

OS schreef heel zijn leven, hij schreef eigenlijk altijd, was het niet beroepsmatig, dan in zijn vele vele brieven, dag- en aantekeningboekjes, op achterkanten van enveloppen of welke kladjes dan ook die voorhanden waren. Vrolijk gekleurde velletjes papier met uitspraken die hij mooi vond.
OS keek zelden nog in zijn dagboeken, de handeling van schrijven was een wezenlijk deel van zijn leven, voldoende om zijn gedachten en gevoelens helder te krijgen.
Dit schrijven met een kleine 's' was anders dan zijn schrijven met grote 'S', wat dat dan ook mocht betekenen volgens OS. Ik denk het hier gaat om zijn boeken, die soms na jaren inclusief worstelingen om allerlei redenen ontstonden.

Voor Onderweg is o.a. uit zijn schrijfsels met kleine 's' geput. Ik zou het geen hoogstaande literatuur noemen, wel prettig leesbaar, al leest e.e.a. hier en daar als korte opsomming of memoires. Bij memoires kunnen het korte herinneringen zonder duidelijke context zijn, of zonder duidelijk begin en of afloop. Dat vind ik dan weer jammer.
Grotendeels zit er echter een duidelijke lijn van jeugd naar het leven van OS op hoge leeftijd in Onderweg.
Een man die soms roekeloos kon zijn of mateloos. Maar ook een man die worstelde met zijn homoseksualiteit in een tijd dat dit in het Verenigd Koninkrijk nog strafbaar was, waar om die reden nog chemische castratie werd toegepast. Ik vind hoe OS omging met de reactie van zijn directe omgeving en vanuit de maatschappij ontroerend en ben heel blij dat hij op hoge leeftijd na jarenlang celibatair leven nog een partner vond aan wie dit boek is opgedragen.
OS had een rijk en vol leven, haalde er zo goed mogelijk uit wat eruit te halen viel.
Een man naar mijn hart.

Hoe dan ook een inzichtelijk boek, nieuwsgierig makend naar andere boeken van OS. Laat ik er nu nog wat op stapel hebben liggen.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 15:09 uur

geplaatst: vandaag om 15:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.