menu

Koning van Katoren - Jan Terlouw (1971)

mijn stem
3,93 (271)
271 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

168 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

Koning van Katoren vertelt over de 17-jarige Stach, die de gestorven koning van Katoren wil opvolgen. De zes zure ministers die de macht hebben, voelen daar niets voor en geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten. Pas als hij die tot een goed einde brengt, mag hij koning worden.

zoeken in:
Eerst voorgelezen gekregen, daarna nog een keer zelf ter hand genomen. In beide herinneringen was het een zeer spannend boek. Niet slecht voor een Herakles rip-off . Toch maar eens herlezen binnenkort.

avatar van Mug
5,0
Mug
Herlezen is een must. Een kind leest een spannend en fantasie-rijk boek. Ik heb nog jaren lang gedacht dat granaatappels echt konden ontploffen. Die dingen lagen nu eenmaal niet in onze supermarkt. Een volwassene leest niet alleen een spannend en fantasie-rijk boek, maar ziet ook de politicus Terlouw aan het werk. Oorlog, milieuvervuiling, egoïsme, religieuze verschillen, monopolies, geluidshinder, Terlouws mening is behoorlijk ongezouten.

Als kind heb ik dit boek vele malen verslonden, de herlezing vorig jaar was een genot.

Ik ben zeer benieuwd naar de aangekondigde verfilming.

avatar van Freud
3,0
Vroeger van genoten van dit boek, maar mijn herlezing was iets minder geslaagd. Uiteraard zit er een dubbele bodem in (die had ik vroeger ook wel al door ) maar het is allemaal wel erg jaren '70 en komt nu nogal verouderd over. Niet dat de problemen opgelost zijn inmiddels, maar de manier van aankaarten is me iets te simpel. Maar het blijft een mooi verhaal, absoluut.

Louis2703
Mojo Pin heeft zijn zin! Maar inderdaad leuk boek, alleen meer voor kinderen van een jaar of 12!

4,5
volgens mij kan jong en oud genieten van dit boek...
na lezen heeft dit boek nog weken in mijn gedachten rondgezworven
dikke 4.5*

Louis2703
Angwantibo schreef:
volgens mij kan jong en oud genieten van dit boek...
na lezen heeft dit boek nog weken in mijn gedachten rondgezworven
dikke 4.5*


Ja bij mij ook, indmiddels is het al een tijdje weg. Ik herinner me dat ik er een boekverslag van maakte en een stukje vergat in de samenvatting...

avatar van Witch-king
4,5
Ik vind dit een heel mooi boek, met al die opdrachten.
Hij is op de dag dat de koning dood ging geboren, en hij wordt zelf koning, mooi uitgedacht.
****4,5***** sterren

avatar van starbright boy
4,0
In feite staat het hele programma van D66 anno 1971 in dit boek. Neemt niet weg dat het een erg fijn boek blijft.

Louis2703
Bedoel je nu dat het programma van d66 zo erg was?

Pantaar!
5 sterren.

Volgens mij was het wel een `politiek` boek, maar eerder een boek over` politieke handelingen-en kwesties-,`.en niet zozeer het programm van --of een propaganda voor- d66.

hoe dan ook,inderdaad een heerlijk boek.

4,5
het ging toch over de grote problemen van de mensheid : hebzucht, mileuvervuiling, bedrog, geluidsoverlast, oorlog... en dan noem ik er nog maar een paar die in het boek aan bod komen. Leek me helemaal geen propaganda hoor

4,0
Moet ik nodig eens herlezen, want dit was vroeger één van mijn favoriete boeken was (sowieso was ik fan van een groot deel van Terlouw's boeken...)

Louis2703
Angwantibo schreef:
het ging toch over de grote problemen van de mensheid : hebzucht, mileuvervuiling, bedrog, geluidsoverlast, oorlog... en dan noem ik er nog maar een paar die in het boek aan bod komen. Leek me helemaal geen propaganda hoor


Nee, ik dacht t ook, al die problemen die aan de orde worden gesteld.

avatar van starbright boy
4,0
Mwaoh, het is lang geleden dat ik het las, dus ik kan er enigszins naast zitten maar je moet het ook wel in de tijd plaatsen.

Milieuvervuiling gold in 1971 nog nauwelijks als een van de grote problemen van die tijd. Partijpolitiek gezien was het zelfs bijna puur een D66-punt. Verder meen ik mee een hoofdstuk te herinneren dat duidelijk over democratisering gaat (wat het hoofdpunt van D66 is/was). Ik vond het er toen ik het voor het laatst las duidelijk door het boek heenschijnen. Desalnietemin Terlouws sterkste boek.

4,5
sja, daar kan ik niets op zeggen aangezien ik toen nog niet geboren was en ook niets weet van die partij enzovoorts...

Louis2703
Ik zoek hier liever helemaal niks achter, geen politiek ofzo. Mij te serieus. Maar ik geloof dat Terlouw inderdaad ooit in de politiek heeft gezeten.

lezert
Louis2703 schreef:
Ik zoek hier liever helemaal niks achter, geen politiek ofzo. Mij te serieus. Maar ik geloof dat Terlouw inderdaad ooit in de politiek heeft gezeten.


Hij is o.a. minister van Economische zaken en vice premier geweest, en enige jaren CvK natuurlijk.

4,5
maarja, politiek is dan ook een veel voorkomend gegeven in Terlouws boeken (bijvoorbeeld in "De Kloof" ook). Het is ook logisch als je bedenkt dat politiek zijn dagelijkske leefwereld was.

5,0
Een heel meeslepend boek waar de sfeerzetting volledig ten top is.
Zo herriner ik mij nog heel goed de man die naar het dorp ging om telkens iets dierbaar van de mensen in het vuur te smijten

Ik ga niet zeggen of ik echt naar een film uitkijk,
omdat dit ook veel teleurstellingen teweeg kan brengen...


4.5

miepke
dit vind ik zo'n leuk boek! vroeger aantal keren gelezen en ik vond het meteen al leuk
de opdrachten vond ik altijd heel spannend en goed verzonnen, ik vond Stach echt een held
4*

FlyingPenguin
Dit boek is echt jaren mijn favoriete boek geweest! Ik heb het ontelbare keren gelezen (en er zijn maar 3 boeken die ik meer dan 2 keer heb gelezen) en vond er steeds nieuwe dingen in (naarmate ik ouder werd). Ik heb het nu al een tijdje niet meer in handen gehad maar 'k ga het binnenkort nog eens lezen!

Het enige negatieve aspect aan het boek vond ik, vroeger altans, de schuivende kerken. Ik vond het echt een stom hoofdstuk. Ik ben benieuwd of ik het anders ga bekijken als ik het nog is lees.

Alvast:
4*

avatar van Dexter
4,0
Dit las ik afgelopen week in de krant:
Jan Terlouw schrijft nieuw Katoren-boek
ROTTERDAM - Auteur Jan Terlouw heeft een nieuw boek geschreven over het fictieve land Katoren. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt. De 75-jarige oud-politicus wil het geen officieel vervolg noemen op zijn succesverhaal Koning van Katoren uit 1971, hoewel hoofdpersonage Stach uit het eerste boek wel een bijrol vertolkt.
Het tweede boek heet Zoektocht in Katoren en vertelt over de 16-jarige geitenhoeder Koss. Hij woont op een berg en daalt voor het eerst in zijn leven af in de maatschappij. Daar verwondert hij zich over de absurditeit van de samenleving van Katoren.

„De dingen zijn veranderd de afgelopen 35 jaar”, legt Terlouw uit. „Ik voelde een enorme behoefte om daar een boek over te schrijven. Wij zien de absurditeit van onze eigen samenleving niet meer omdat we er midden in zitten. Koss nog wel, omdat hij er verder van af staat.”

Als voorbeeld noemt Terlouw de welvaart van de huidige maatschappij. „Hoe meer geld we hebben, hoe belangrijker we dat geld zijn gaan vinden.” De auteur noemt Zoektocht in Katoren „een slag serieuzer” dan zijn voorganger. „Het is een minder sprookjesachtig verhaal.”

Koning van Katoren verscheen in 1971, maar is na bijna vier decennia nog steeds enorm populair onder jongeren. Het boek wordt momenteel bewerkt tot film en diende als inspiratiebron voor meerdere musicals. Op het Kalsbeek College in Woerden werd donderdag voor het eerst in elf jaar tijd de verloren gewaande voorstelling Overstach! weer opgevoerd, gebaseerd op de Koning van Katoren. Terlouw zal zaterdag de matinee van Overstach! bijwonen.

Zoektocht in Katoren verschijnt in juni bij uitgeverij Lemniscaat. Daarvoor verschijnt ook nog de thriller Venijn, een boek dat de oud-politicus samen met zijn dochter Sanne schreef.

avatar van Freud
3,0
Het bericht 'Terlouw schrijft vervolg op Koning van Katoren' deed me even de wenkbrauwen fronsen, maar als je het goed bekijkt is het wel een waardevol idee. Katoren was een metafoor voor de maatschappij in de jaren '70, en hoewel bijna alle elementen nu nog aanwezig zijn (alleen zijn sommige wat meer ingeburgerd) is het geen slecht idee om dat land dertig jaar later nog eens op te voeren. Financieel zal hij er ook wel goed bij varen, maar het lijkt me niet de hoofdreden, hoewel dat altijd mijn eerste indruk is bij zo'n berichten .

dutch2
Ik ken het eerste boek eerlijk gezegd niet, maar de thematiek van dit nieuwe werk spreekt me echt enorm aan. 'Wij zien de absurditeit van onze eigen samenleving niet meer omdat we er midden in zitten'. Je zou willen dat daar wat meer boeken over werden geschreven.

Daarbij geloof ik wel dat Terlouw een integer mens is die het geld niet eens zo hard nodig heeft.

Ohh ik weet nog wel dat ik dit boek vroeger helemaal geweldig vond ! Weet alleen niet of ik em nu nog steeds zo leuk vind als ik m nog een keer lees

4,0
Marissa schreef:
Ohh ik weet nog wel dat ik dit boek vroeger helemaal geweldig vond ! Weet alleen niet of ik em nu nog steeds zo leuk vind als ik m nog een keer lees


Ik heb hem pas geleden herlezen en ben nog even enthousiast als vroeger.

avatar van Koerok
4,0
Hetzelfde bij mij. Ik heb 'm onlangs voorgelezen aan m'n kinderen en ik had er net zoveel lol in als zij.
Het nieuwe boek trouwens ook net gelezen. Niet zo goed als de eerste, maar toch ook zeer vermakelijk.

4,5
Jeugdsentiment. Laatst herlezen en nog schitterend!

avatar van Thomas83
4,0
Nog zo'n jeugdfavoriet van me. Ook de Koning van Katoren reken ik tot de allerbeste jeugdboeken. Het verhaal is lekker spannend en avontuurlijk, en ik had het in no-time uit.

avatar van GeGo
Dionysos schreef:
Eerst voorgelezen gekregen, daarna nog een keer zelf ter hand genomen.


Op die manier is dit boek van Jan Terlouw ook een ontzettend goede herinnering voor mij! Heb het voorgelezen kregen door de jufvrouw van het vierde jaar lagere school en vervolgens heb ik het zelf nog twee maal uitgelezen.

Het is echter te lang leden om er een objectief oordeel over te kunnen vellen . Ik weet in ieder geval dat ik zo mijn liefde voor het boek ontdekt heb!

Dionysos schreef:
Niet slecht voor een Herakles rip-off .

Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat de Koning van Katoren wel eens geïnspireerd kon zijn op de Griekse mythologie . Kan mij eerlijk gezegd wel niet herinneren dat Stach Cerberos ongewapend uit de onderwereld moest halen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:03 uur

geplaatst: vandaag om 17:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.