menu

Två Dagar, Två Nätter - Per Olof Sundman (1965)

Alternatieve titel: Twee Dagen, Twee Nachten

mijn stem
geen stemmen

Zweeds
Psychologisch

215 pagina's
Eerste druk: P. A. Norstedt & Soner, Stockholm (Zweden)

Bij een drijfjacht op een moordenaar, ergens in Noord-Zweden, weten een onderwijzer en een politieman hem te arresteren, waarna zij gedwongen zijn twee dagen en twee nachten met hun gevangene in een berghut door te brengen.

zoeken in:
...stilte...
Geweldige roman die afspeelt in het schaars bevolkte noorden van Zweden. De tekst is al even kaal en de mooie vertaling en het nawoord zijn van Bernlef (alle boeken van Sundman zijn alleen nog maar tweedehands te vinden).

Het gaat hier niet om het vinden van de moordenaar maar over zoeken. Vervolgens weten ze niet wat de gevondene aan moeten. De oplossing die ze hier voor vinden is briljant.

...stilte...
Soms wil je graag weten wat een ander mens denkt of waarover hij nadenkt. Je kunt het natuurlijk vragen.
Misschien krijg je een antwoord. Daarmee weet je niet wat die mens denkt - of waaraan hij denkt.
Je weet slechts wat hij antwoordt.


Een genot om deze roman van Sundman nog eens te lezen. De spanning is er misschien een beetje vanaf omdat je de afloop al weet. Maar het voordeel bij herlezing is dat je details ontdekt die je niet eerder waren opgevallen.
En ik heb het ditmaal ook aandachtiger gelezen. Vooral de natuurbeschrijvingen van de eerste dag en de eerste nacht. Ik had het gevoel door de ogen van de verteller te kijken...
De tweede dag en de tweede nacht spelen zich af in de schuilhut.

De roman is vertaald door Bernlef die een periode in zijn leven in Zweden heeft gewoond. Het nawoord is ook van zijn hand.

Juist het feit dat Sundman binnen zijn romans en verhalen de suggestie van in het verhaal niet gerealiseerde mogelijkheden weet te wekken, maakt hem tot een zeer belangrijk, intelligent auteur.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:41 uur

geplaatst: vandaag om 13:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.