menu

De Waarheid Is Fantastisch - Pauwel De Wilde (2015)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch

160 pagina's
Eerste druk: Beefcake, Gent (België)

Op een avond ziet een bejaarde, zorgzame echtgenoot zijn vrouw ter ziele gaan. Het kan zijn dat hij er zelf de hand in heeft, maar dat is eigenlijk niet wat hem bezighoudt. Hij verliest zich kort maar hevig in de vrees voor het naderende einde en in de heimwee naar hoe het vroeger was. De herinneringen wroeten zodanig vrijmoedig door zijn gedachten, dat hij verleden, heden en toekomst via zijn fantasie dooreenhaspelt. Verbeelding is ook een oerkracht voor Fay. Zij bekijkt een fotoreeks en fantaseert zijn leven zoals dat er kan hebben uitgezien. Wie zit er het dichtst bij de ware toedracht? Of wie wil je het liefst geloven? De waarheid is in elk geval fantastisch.

zoeken in:
avatar van mindscapes
4,0
Pauwel debuteert met een atypische, sterke roman over leven, dood, chronologie en zijn tegenpool, paradoxen, parallelle universa en een flinke scheut dromerig surrealisme. Ik had enkele weken nodig om door de eerste bladzijden te geraken, maar heb het boek op reis uiteindelijk op drie dagen uitgelezen (samengeteld enkele uren). De lezer verdwaalt in de afwisseling van flash-backs en -forwards, waarin geliefden elkaar vinden en verliezen, mensen achterblijven en meegesleurd worden in dromen en/of werkelijkheid. Ik herinner me één passage van enkele zinnen in het laatste kwart van het boek, die me trof als één van de sterkste stukken proza (niet zozeer stilistisch, eerder inhoudelijk) die ik al ben tegengekomen. Ik voeg het later toe, aangezien ik momenteel het boek niet bij me heb. Dat stukje sloeg qua maatschappijvisie de nagel op de kop (het ging over een persoon die ooit als eerste ter wereld een stukje papier vouwde waaruit een bestaand voorwerp (een zwaan, hoedje, bootje?) kon resulteren, maar vooral in de 3-4 zinnen die daarop volgden, kon ik me vinden). Punt voor verbetering: eventueel een iets steviger houvast voor de lezer. Ik hou van boeken waarin hoofdstukken het soms over een compleet andere boeg gooien, waarbij de leeservaring door elkaar wordt geschud, maar soms viel het erg moeilijk te begrijpen. Ik ben niet geneigd het boek opnieuw te lezen, maar het zou misschien wel enkele passages ophelderen. Het ene hoofdstuk is al wat concreter (bezoek van het hoofdpersonage bij Fay thuis, gesprekken op café met de Wandelaar), waar andere heel wat lastiger vast te grijpen zijn als lezer (Zeemansgraven etc.). De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat het qua chronologie naar het einde toe wel weer min of meer op z'n pootjes terecht komt. De verwarring deed zich eerder in de romp van het verhaal voor. De grafische vormgeving verdient overigens ook een pluim, met die verschillende lettertypes, paginanummering en bladzijden in diverse grijstinten naargelang de sfeerzetting, waarvoor een pluim voor Evelien Gillis. Keep up the good work Pauwel, ik ben al benieuwd naar je volgende werk. Dat het deze keer geen decennium moet duren!

Gast
geplaatst: vandaag om 22:14 uur

geplaatst: vandaag om 22:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.