menu

Alfred Hitchcock - Peter Ackroyd (2015)

mijn stem
3,67 (6)
6 stemmen

Engels
Biografie

292 pagina's
Eerste druk: Chatto & Windus, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Alfred Hitchcock was een vreemd kind. Hij was dik en eenzaam, ging gebukt onder angst en brandde van ambitie. Zijn kindertijd rook naar de geur van vis uit de winkel van zijn vader. Bang om uit zijn slaapkamer te komen, droomde hij, terwijl hij in treinboekjes snuffelde, over reizen, en hij bedacht een compleet imaginaire reis door Europa. Hoe groeide deze angstige jongen uit tot een van de grootste filmregisseurs van de twintigste eeuw? Peter Ackroyd kruipt in de huid van de man die alles probeerde te beheersen maar daar in zijn eigen leven nauwelijks in slaagde, en laat zien wat er schuilging achter de films.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
ALFRED HITCHCOCK komt onder de kerstboom te liggen!

Top...heerlijke schrijver, over een geniale filmmaker. Kan niet wachten

avatar van eRCee
Ik lees nooit biografieën maar moest er voor deze aan geloven. En ik kan niet anders dan concluderen dat het de laagste is van alle literaire genres. Het staat bijvoorbeeld mijlenver onder de autobiografie. De autobiografie kan zich nog onderscheiden door z'n vorm maar biedt ook meer mogelijkheden voor diepgang zonder af te dalen tot pure speculatie. De biografie daarentegen is volgens mij bijna altijd een droge chronologische vertelling die z'n inhoudelijke legitimiteit haalt uit een aantal willekeurige citaten en een notenlijst die niemand controleert.

Vaak zijn biografieën ook nog eens overdreven dik omdat de auteurs een onterechte drang hebben tot volledigheid. Arjen Fortuin presteerde het om 800 pagina's vol te schrijven over Geert van Oorschot, wie gaat dat in vredesnaam lezen (behalve de mensen uit het wereldje)? Helemaal krankzinnig is de 1600 pagina's dikke biografie over W.F. Hermans. Dat is natuurlijk in geen enkel opzicht te rechtvaardigen. Zelfs Oorlog en Vrede telt minder bladzijden. Het volgende citaat van Javier Marías lijkt me hier van toepassing:

[...] dat stellen we ons argeloos voor terwijl we schrijven, dat iemand het wonderbaarlijke geduld zal hebben om alles te slikken wat we hem willen vertellen over Hendrik de Zeevaarder, stel je eens voor wat een waanzin, mijn laatste boek over hem telt bijna vijfhonderd bladzijden, een onbeleefdheid, een schande. Heb je het overigens al gelezen?

Ackroyd weet zich gelukkig te beperken tot een fatsoenlijke omvang. Mogelijk dat dit ten koste gaat van de diepgang, want eigenlijk komt het boek niet verder dan het navertellen van de carrière van Hitchcock aan de hand van zijn films. Leuk voor de doorgewinterde Hitchcock-liefhebber en de recensenten maar verder voor niemand werkelijk interessant.

De biografie is ten opzichte van literatuur wat de Privé is ten opzichte van gedrukte media. Dat hier een markt voor is kan ik echt niet begrijpen.

avatar van Pageturner
eRCee schreef:

De biografie is ten opzichte van literatuur wat de Privé is ten opzichte van gedrukte media. Dat hier een markt voor is kan ik echt niet begrijpen.

Mijn nonkel leest niets, behalve biografieën van sporters. Over de biografie van Ivo Van Damme raakt hij maar niet uitverteld. Als een biografie mensen die anders nooit een boek vastnemen aanzet tot lezen, vind ik dat lovenswaardig (dat kan ook de leerkracht in mij zijn). Het is tenminste geen barslecht geschreven, lauw-erotische pulp als je-weet-wel-welk-boek dat ook mensen aan het lezen heeft gezet.

Overigens is de biografie van John Nash, A Beautiful Mind van Sylvia Nasar, met stip aan te raden. 500 pagina's over een gestoorde doch geniale wiskundige, dat was vorig jaar mijn zomerboek.

avatar van psyche
psyche (crew)
eRCee schreef:

De biografie is wat de Privé is ten opzichte van gedrukte media. Dat hier een markt voor is kan ik echt niet begrijpen.


U bent weer op dreef

Laat ik nu met bewondering voor Eva Rovers lezen over Helene Kröller Müller, veel pagina's dat zeker, zelfs kijk ik naar de verantwoording ..
Tja, je hebt overal mensen voor, zelfs voor biografieën.

avatar van Pythia
eRCee schreef:
De biografie daarentegen is volgens mij bijna altijd een droge chronologische vertelling die z'n inhoudelijke legitimiteit haalt uit een aantal willekeurige citaten en een notenlijst die niemand controleert.
Juist. Voor schrijvers zonder mening en fantasie. Niet(s) voor lezers.

avatar van eRCee
Leuk om de reacties te lezen. Een wat meer inhoudelijke bespreking van mijn kant volgt nog.

avatar van Raskolnikov
Toevallig heb ik net Hitchcock/Truffaut uit, wat ik als filmliefhebber fantastisch leesvoer vond. Eigenlijk een 350 pagina's lang interview met Hitchcock over zijn films. Een heel stuk interessanter (en levendiger) dan een biografie, die inderdaad vrijwel altijd in het informatieve blijft hangen. Toch deel ik je pessimisme niet helemaal, het is gewoon een andere insteek van lezen. Een roman lees je over het algemeen niet om zijn informatieve waarde, een biografie niet om zijn literaire waarde. Zo af en toe lees ik nog wel eens filmgerelateerde biografieën, al gaat het me dan meer om de analyses en achtergronden bij de films zelf. Noem het functioneel lezen, of het literair hoogstaand is van ondergeschikt belang (al moet het niet afleiden).

avatar van eRCee
Maar dan heb ik liever een essay. Een biografie is wat dat betreft vlees noch vis.

avatar van eRCee
Op Literair Nederland nog even een wat uitgebreidere en genuanceerdere mening over het boek.

avatar van psyche
psyche (crew)
eRCee schreef:
Op Literair Nederland nog even een wat uitgebreidere en genuanceerdere mening over het boek.




Wat ik me dan afvraag, waarom niet direct zo?

avatar van eRCee
Omdat het niet altijd genuanceerd hoeft, zeker niet op een forum. Mijn persoonlijke mening komt op BM wat sterker naar voren.

avatar van psyche
psyche (crew)
eRCee schreef:
Omdat het niet altijd genuanceerd hoeft, zeker niet op een forum. Mijn persoonlijke mening komt op BM wat sterker naar voren.


Duidelijk, dankjewel.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:21 uur

geplaatst: vandaag om 00:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.