menu

The Dispossessed: An Ambiguous Utopia - Ursula K. Le Guin (1974)

Alternatieve titels: De Ontheemde | The Dispossessed

mijn stem
4,11 (9)
9 stemmen

Engels
Sciencefiction / Sociaal

341 pagina's
Eerste druk: Harper & Row, New York (Verenigde Staten)

De briljante wetenschapper Shevek voelt zich niet gewaardeerd op de idealistische, anarchistische planeet Annares. Hij besluit contact te zoeken met de zusterplaneet Urras, en ontdekt al snel dat zijn werk hier meer op waarde geschat zal worden. Wanneer hij naar het kapitalistische Urras afreist wordt hij de spil in een politiek spel, en leert hij dat de totaal verschillende planeten ieder hun eigen problemen hebben.

zoeken in:
avatar van Aazhyd
4,0
Le Guin schrijft geen standaard science fiction, het zijn meer sociologische of etonografische romans, waarin de hoofdpersonen vaak in aanraking komen met sterk afwijkende culturen, met alle problemen die dat met zich mee kan brengen. Een thema dat dus nog steeds heel actueel is.

In dit boek staat Shevek symbool voor de botsing tussen 2 culturen: het pacifistisch-anarchistische Urras en zijn zusterplaneet Annares, dat militaristisch en kapitalistisch is. Uiteindelijk voelt Shevek zich in geen van beide werelden geheel thuis, vandaar de titel.

avatar van manonvandebron
4,0
De beste science fiction is vaak een allegorie van de situatie op aarde. Le Guin haalde inspiratie uit de Koude Oorlog. De ene planeet is kapitalistisch, de andere - eigenlijk haar maan - is communistisch.

Het wordt verteld uit het standpunt van de natuurkundige Shevek, die het voorrecht krijgt op beide hemellichamen tijd door te brengen. De hoofdstukken zijn niet chronologisch gerangschikt; ze wisselen af tussen zijn jonge jaren op Annares en zijn verblijf op Urras. Algauw ondervindt hij dat beide systemen hun nadelen hebben. De communisten zijn te bureaucratisch; de kapitalisten te militaristisch. Zo'n van bovenaf opgelegd kunstmatig systeem heeft onvermijdelijk een negatieve impact op z'n persoonlijke relaties en op z'n werk als wetenschapper. Le Guin pleit voor een maatschappij die meer van de mensen zelf uitgaat, bottom-up in plaats van top-down.

Naast deze politieke ideeën zijn er de pure sf-elementen. Zo werkt Shevek aan een communicatiesysteem dat de lichtsnelheid verslaat, ideaal om contact te houden met verre planeten. Een leuke wending is wanneer Shevek een veilig onderkomen vindt in de ambassade van de planeet Tierra. Het spannende ruimteavontuur en de onderliggende ideeën zijn kundig ineengeweven.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.