menu

Sporen naar de Horizon. Een Reis rond de Wereld - Bastiaan Brink (2015)

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Reis / Autobiografisch

280 pagina's
Eerste druk: Elmar, Delft (Nederland)

Bastiaan Brink was oorspronkelijk een toppianist en componist, maar door de ‘muzikantenvloek’, een neurologische aandoening, was het afgelopen met zijn veelbelovende carrière in de muziek. Als herstel uitblijft, begint hij met zijn vriendin aan een wereldreis. Die reis dient in de eerste plaats als verwerking, maar ook om zijn leven weer op de rails te zetten. Als concertpianist probeerde hij momenten van verhoogd bewustzijn te ervaren. In een reis van zijn dromen wil hij bijzondere locaties bezoeken die hem momenten van intensieve beleving laten ondergaan. De reis duurde een jaar en hij keerde terug met eenentwintig ervaringen waarin zulke momenten zich voordeden. Hij besloot zijn ervaringen weer te geven in een boek. Het was tevens een poging om uit te vinden in hoeverre het medium taal in staat is om schoonheid en intense ervaringen te vangen in woorden. Dit is geen doorlopend reisverslag, compleet met alle reizen. Bastiaan beschrijft alleen de ervaringen op de plaatsen zelf.

zoeken in:
4,5
Bastiaan Brink is een uitstekend schrijver. Ook prachtige foto’s in dit boek en natuurlijk kan men volgen via Google Earth. Het had weinig gescheeld of dit boek was nooit verschenen en dat was toch jammer geweest. In Nepal, in het Himalayagebergte gaat de eigenwijze Bastiaan alleen op stap, ondanks de waarschuwing van de gids. De overige trackers blijven in de hut. Bastiaans ongeduld heeft tot gevolg dat hij in een lawine belandt. Hij overleeft en keert snel terug naar het gezelschap. Vanuit Nepal vliegen Bastiaan en vriendin Ireen naar Beijing en vandaar per Trans Siberische Express naar Balaan Utaar, de hoofdstad van Mongolië. Vervolgens een paar prachtige verhalen over het voor ons westerlingen ondoorgrondelijke Japan. In Nieuw Zeeland ontpopt Brink zich als een echte Tolkien fan; daarna door naar Zuid Amerika. De grootste indruk op mij maakte een bezoek aan een zilvermijn in Bolivia, de onbeschrijfelijke omstandigheden waaronder de mijnwerkers hun werk moeten doen. Verder mooie beschrijvingen van Altiplano en Machu Picchu. De reis eindigt in New York City.

4,0
Mooi uitgangspunt van een muzikant die de intensiteit van het podium op andere manieren wil beleven, nu hij zijn vak (pianist) vanwege een neurologische aandoening niet kan uitvoeren. Ik heb hem nog nooit horen spelen, maar als zijn pianospel net zo goed is als zijn schrijfkunsten, dan is het zeker een aanrader. De beschrijving van reizen die Brink onderneemt zijn zonder meer beeldend, gedetaillleerd en boeiend. Het sociologische aspect vond ik zelf het meest interessant. Enige nadeel is dat soms wat te veel de nadruk wordt gelegd op het feit hoe louterend het is om je over te geven aan de natuur.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:51 uur

geplaatst: vandaag om 20:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.