menu

Jij Zegt Het - Connie Palmen (2015)

mijn stem
3,67 (18)
18 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

210 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In ''Jij zegt het'' geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde.

zoeken in:
avatar van liv2
***

Volkskrant recensie: Beperkt beschikbaar in tijd

avatar van liv2
Volgens De Standaard der Letteren

***

Er blijft iets wringen. Palmen transformeert een persoon in een personage, maar baseert zich om dat personage vorm te geven op feiten uit het leven van de persoon. Dat maakt dit boek tot een zoveelste toevoeging aan de voyoristische literatuur over Plath en Hughes

De foto op de omslag is gemaakt door ondergetekende...

avatar van liv2
Ceasar schreef:
De foto op de omslag is gemaakt door ondergetekende...


Mooie foto en mooie opdracht! De cover voor een boek van Connie Palmen mogen maken is wel bijzonder, het betreft toch wel een groot publiek!

Maar een vraagje: Ik heb het boek niet gelezen, daardoor kan ik het beeld niet zo goed associëren met de plotomschrijving.
Kan jij hier iets meer over zeggen?

avatar van the Cheshire cat
2,5
Wat leuk. Mooie foto/cover! Ik heb het boek bijna uit.

avatar van the Cheshire cat
2,5
Toen ik het boek net uithad vond ik het een 4 waard, maar nu ik er een paar weken over na heb kunnen denken maak ik er toch maar een 2,5 van. Toegegeven, het proza is heel erg mooi, Palmen heeft een enorme woordenschat, de zinnen zijn knap geconstrueerd, maar dit alles kan niet verhullen dat het eigenlijk maar een voyeuristisch boek is. Waar ik meteen aan dacht was 'Toen Ik Je Zag' van Isa Hoes, ook daarin wordt het verhaal heel slim opgevoerd naar die bewuste zelfdoding. Dit creëert weliswaar meer suspense, maar het voelt een beetje goedkoop. Ik hoef het allemaal niet te weten eerlijk gezegd. Soms worden dingen ook niet duidelijk; op blz. 144 bijvoorbeeld staat dat Plath eind jaren '50 haar dichtbundel maar niet gepubliceerd krijgt en dat Hughes dan zegt tegen zijn vrouw: 'Leg die oude gedichten opzij,' zei ik 'zet je schouders onder iets nieuws.' Vervolgens staat er: Ze volgde mijn advies op, borg de oude gedichten weg in een map, stond op, ging achter de Hermes zitten, en zie, het wonder geschiedde [...] Ze schreef het ene gedicht na het andere... Waar komt die ommekeer zo ineens vandaan? Of het stukje over Anne Sexton, dat de Amerikaanse dichteres een buitenechtelijke relatie zou hebben gehad met de poëzieredacteur van een belangrijke uitgeverij. Wat voegt dit toe? Ook steeds dat 'mijn bruid'. Hou toch op!

Waar ik op gehoopt had was een soort van hommage aan de twee dichters, gelardeerd met een paar filosofische overpeinzingen, maar helaas. Ik ben er voorlopig weer even klaar mee met de boeken van Madam Sherry.


avatar van Donkerwoud
En dat ondanks onze tegenbeweging...!

avatar van devel-hunt
Wat is men op boekmeter toch altijd zuur over Connie Palmen en andere vaak grote Nederlandse schrijvers.

avatar van eRCee
De enige inhoudelijke recensie hier zou ik gezond kritisch noemen, dat is wat anders dan zuur. De beoordelingen van andere media, zoals geplaatst door liv2, lijken ook niet veel positiever.

avatar van Donkerwoud
Daarnaast is Connie Palmen niet één of andere underdog, maar iemand die veel waardering op haar werk heeft ontvangen. Wij mogen best onze mening hebben of dat dan terecht of onterecht is. Een beetje 'zuur' zo nu en dan doet niemand kwaad.

avatar van the Cheshire cat
2,5
Nou, niet helemaal zuur devel-hunt. 'De Vriendschap' bijvoorbeeld vond ik een erg goed boek. En Palmen zelf heb ik ook altijd wel interessant gevonden: scherpe, filosofische opmerkingen. Over Marilyn Monroe bijvoorbeeld heeft ze een paar wijze dingen gezegd. Maar over Hughes en Plath weet ze m.i. maar weinig te vertellen. Afgelopen woensdag zat ze nog bij Jeroen Pauw, die in het gesprek over de gedichten van Hughes begon, maar alles wat Palmen dan zegt is: 'Ja, hij schreef geweldige gedichten...' Bij Wim Brands vorig jaar was dat ook al het geval. Dat gasovenverhaal kennen we nu onderhand wel.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:26 uur

geplaatst: vandaag om 20:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.