menu

De Amerikaanse Prinses - Annejet van der Zijl (2015)

mijn stem
3,50 (12)
12 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

288 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Allene Tew (1872-1955) leefde de spreekwoordelijke Amerikaanse droom. Opgegroeid in een stalhouderij op het platteland, wist ze zich op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York. Ze was een bekend gezicht in de internationale society, ging om met politici, kunstenaars en royalty, was de peetmoeder van onder anderen onze prinses Beatrix en telde onder haar vijf echtgenoten een Duitse prins en een Russische graaf. Achter alle rijkdom en successen gingen echter grote persoonlijke tragedies schuil. Haar levensverhaal gaat daarom in feite helemaal niet over winnen – het gaat over een veel belangrijkere vraag: hoe te verliezen?

zoeken in:

avatar van liv2
****

In de Amerikaanse Prinses beleef je de geschiedenis vanuit de upper class

Recensie Parool

avatar van dutch2.0
Als je die omschrijving leest, vraag je je bijna af waarom dit levensverhaal nog nooit verfilmd is. De Amerikaanse droom, maar dan van een vrouw. Niet van krantenjongen tot miljonair maar van veeboerin tot aristocratenverslindster.

De laatste zin van de omschrijving klinkt trouwens ook intrigerend. Misschien volgend jaar tot kwartaalboek promoveren?

avatar van liv2
dutch2.0 schreef:
Als je die omschrijving leest, vraag je je bijna af waarom dit levensverhaal nog nooit verfilmd is. De Amerikaanse droom, maar dan van een vrouw. Niet van krantenjongen tot miljonair maar van veeboerin tot aristocratenverslindster.

De laatste zin van de omschrijving klinkt trouwens ook intrigerend. Misschien volgend jaar tot kwartaalboek promoveren?


Dat lijkt me een uitstekend idee!

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Annejet van der Zijl had ooit de wens om een boek te schrijven vanuit een oudere dame die terug blikt op haar leven. In Allene Tew, ook wel bekend als De Amerikaanse prinses, vond zij die vrouw.
Allene kwam op het pad van de auteur toen zij werkte aan Bernhard: een verborgen geschiedenis. Hoe overleefde deze peetmoeder van Beatrix alles wat ze in haar leven had meegemaakt?

AvdZ doet haar jounalistieke achtergrond recht, met prettige afstand heeft zij een opmerkelijke biografie geschreven. Tegelijkertijd roepen vele bijzondere details uit het leven van Allene even zoveel vragen op die antwoorden willen, desnoods in op zichzelf staande boeken. De biografie in romanvorm gieten zou waarschijnlijk ongeloofwaardig worden: wie verzint zoiets ...
En toch, en toch, verdiepende antwoorden mis ik wel in dit geheel. Dat komt m.i. niet zozeer door AvdZ, dat komt door Allene zelf. Deze vrouw kwam uit een andere tijd waar verlies en rouw niet in het openbaar besproken werden, hooguit zijdelings en vluchtig.

Uiteindelijk zijn antwoorden op de grote vraag denk ik onbeantwoord gebleven omdat ze wat Allene betrof simpelweg te privé waren. Gezien wat in haar laatste geliefde huis op het nachtkastje gevonden werd leefde Allene onder andere wel degelijk met wat haar overkwam. Ik denk niet zozeer door wat de aangehaalde Darwin meende: de beste overlevers kunnen tegen verandering, ook al is die eigenschap zeker van belang; ik volg meer de eveneens door AvdZ aangehaalde hoogleraar psychiatrie en psychotherapie Frank Koerselman. Degene die het beste kan omgaan met tegenspoed, heeft de meeste kans op voorspoed.
Ik geloof stellig in de veerkracht van overlevers. Niet iedereen wordt daarmee geboren.
Allene was zonder meer veerkrachtig. Maar ook zoals ik in het boek lees
... wat ze allemaal ook had meegemaakt en had doorstaan, ze zich nooit het vermogen had laten afpakken om van het leven te genieten en er dankbaar voor te zijn.

avatar van mjk87
3,5
Van der Zijl is vooral een goede verteller, vooral hoe ze het kleine persoonlijke mengt met de loop van de geschiedenis en de grote wereldgebeurtenissen. Dit boek lees vooral heel fijn weg en je krijgt een stukje persoonlijk leven mee gedrenkt in de sfeer van geschiedenis. Maar ze zoekt ook heel nadrukkelijk naar de persoon die deze Prinses was, en dat lukt haar niet. Aan het eind is de hoofdpersoon een even groot mysterie als in het begin. Van der Zijl weet hier simpelweg niet genoeg de diepte in te gaan. Verder is zeker het laatste deel van het boek in alles een stuk minder interessant, zeker de stukken rond Bernhard die wel erg uitgebreid worden beschreven en de aandacht op zichzelf gaan eisen. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:44 uur

geplaatst: vandaag om 12:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.