menu

Come Dio Comanda - Niccolò Ammaniti (2006)

Alternatieve titel: Zo God Het Wil

mijn stem
4,04 (52)
52 stemmen

Italiaans
Sociaal

495 pagina's
Eerste druk: Mondadori, Milaan (Italië)

Rino en Cristiano zijn vader en zoon. En ze zijn een familie, want Cristiano’s moeder verliet het gezin lange tijd geleden. Cristiano had een gewone puber kunnen zijn, met dezelfde passies en zwakheden als alle andere pubers, maar zijn vader is geen gewone vader: Rino is werkeloos, gewelddadig, alcoholist, een sociale outcast. Maar Rino houdt van Cristiano en heeft zich vol overgave op zijn zoon gericht: vol tederheid en oprechtheid onderwijst hij zijn zoon in geweld en mishandeling. Met zijn vrienden Danilo en ‘Vier kazen’ vormt Rino niet alleen een oplichtersclan maar ook een trio dat de jongen onder zijn vleugels neemt. Terwijl de heren plannen beramen om een pinautomaat op te blazen, om zo hun dagelijkse behoeften te kunnen financieren, kruisen hun wegen zich met die van Fabiana, het meisje op wie Cristiano heimelijk verliefd is, en Mariana. Twee meisjes die onafscheidelijk zijn en alles wat ze nodig hebben in het leven ook bezitten, behalve ouders die een rolmodel voor ze zijn. Tijdens één nacht convergeren al hun levens: een storm blaast de daken van de warenhuizen en ontwortelt alle bomen, de pinautomaat wordt gekraakt, een verkrachting vindt plaats, en de jonge Cristiano Zena rijdt met een vrachtwagen het bos in…

zoeken in:
avatar van Zelva
Onzinberichten en stemmen verwijderd. Slowchatten mag ergens anders.


avatar van marzuq
Jaja de allesbepalende arm der wet heeft weer eens toegeslagen op de boekmeter.

Is dit in het Nederlands? Het plot spreekt me erg aan, alsmede verhalen die zich in de Zuid-Europese omgeving afspelen...

ik wacht nog steeds in spanning op de nederlandstalige uitgave van dit boek..verschillende sites geven verschillende data van uitgave..ik ga nu uit van 25 oktober!
can't wait! zijn vorige boeken heb ik allemaal gelezen van kaft tot kaft en waren allen meesterlijk.

Ik Haal je op, Ik neem je mee heb ik net gelezen en die is inderdaad prachtig. Staat alleen nog niet op Boekmeter zie ik.

5,0
hallo
dit is mijn eerste boek wat ik helemaal heb gelezen van begin tot het eind
het is een geweldig boek met toch een verrassend eind
dit boek is een echte aanrader
ga de andere boeken van deze schrijver ook aanschaffen

avatar van Dridge
3,5
Zoals op de achterkant al is te lezen is dit boek zeer filmisch geschreven , het verhaal is geknipt voor het witte doek.
De stijl van Ammaniti bevalt me wel , het leest in een sneltreinvaart.
Enige minpunt vond ik het personage van Bepp Trecca , de welzijnswerker , die in mijn ogen totaal niets aan het verhaal toevoegde.

4,0
Fantastisch boek en meer heb ik er niet over te schrijven.

4,5
Schitterend, weer zo'n Ammaniti verhaal dat alleen vanuit het perspectief van een kind verteld kan worden.

Hoe anders kun je zoveel liefde voor de karakters gaan voelen dan vanuit het perspectief van deze jongen?

Een hoofdpersoon die aan de ene kant van veel dingen de impact nog niet kan overzien en aan de andere kant geen enkel ander referentiekader heeft dan het beperkte wereldje dat hem geboden wordt aan de totale zelfkant van de maatschappij.

En hoe kleurrijk en liefdevol wordt deze hele treurige geschiedenis beschreven;
Ik hoop stiekem nog steeds dat vader en kind weer herenigd worden, daarbij totaal voorbijgaand aan het fijt dat het kind dan weer verder wordt opgevoed door een gewelddadige skinhead onder miserabele omstandigheden...

Trouwens, hoe kun je niet van Rino Zena houden? Wat een schitterend personage, ondanks alles!

Ik zou bijna een 5 uitdelen... maar een Dostojevski is het nog net niet. Een dikke 4.5 dan maar

4,5
Dridge schreef:
Enige minpunt vond ik het personage van Bepp Trecca , de welzijnswerker , die in mijn ogen totaal niets aan het verhaal toevoegde.


Beppe Trecca voegt juist heel erg veel toe.

Terwijl Beppe toch een heel geschikte kerel is, is deze man de exacte reden dat ikzelf op het einde niets liever wil dan dat deze totaal ontspoorde vader met zijn kind herenigd wordt!

Beppe Trecca is Cristiano's enige tastbare link met de "beschaafde wereld" en vertegenwoordigt de totale onverschilligheid van de buitenwereld voor Cristiano's toekomst.

4,0
Weer een goed boek van Ammaniti, maar ik vond Ik Haal je op ik neem je mee toch iets beter. Daar zat wat meer variatie in. De laatste 150 pagina's van Zo God het wil had voor mij ook in de helft van de pagina's verteld kunnen worden, maar dat is mijn mening. Het werd ietwat langdradig op een gegeven moment.

3,5
Aca
Aardige roman, serieuzer van toon dat het uitzinnige Laat het Feest Beginnen maar toch weer met die typsche structuur, met als climax natuurlijk de nacht. Wel wat slordigheden in zn stijl, zo las ik tot 3 of 4 keer toe dat "de bomen als zwarte masten tegen de lucht afsteken". Kleinigheidjes maar het valt op en haalt me uit het verhaal. Het leest wel vlot en hoewel lang niet alle personages uit de verf komen zijn de hoofdpersonen geloofwaardig in al hun troosteloze ellende. Overigens staat er een fout in de synopsis, de vriendin van Fabiana heet Esmeralda niet Mariana.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:50 uur

geplaatst: vandaag om 19:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.