menu

Homage to Catalonia - George Orwell (1938)

Alternatieve titels: Saluut aan Cataloniƫ | Oorlogsdomein #26

mijn stem
4,01 (36)
36 stemmen

Engels
Politiek

368 pagina's
Eerste druk: Secker and Warburg, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In december 1936 toog Orwell naar Spanje om te vechten voor de Republikeinen tegen de Nationalisten van Francisco Franco. Met ongeveer 25 Britten sloot hij zich aan bij de militie van de marxistische POUM. Deze revolutionaire extremisten wilden een arbeidersdictatuur vestigen in Spanje. Tot grote verbazing van Orwell kwamen ze daarbij zwaar in aanvaring met de Spaanse communisten die zich plooiden naar de internationale belangen van de Sovjet-Unie. Orwell heeft gedurende zes maanden een onbeduidend rolletje gespeeld in deze oorlog. Toen de POUM in juni 1937 verboden werd, moest hij Barcelona ontvluchten. Zes maanden later was het boek klaar voor publicatie op een moment dat de burgeroorlog nog onbeslist was. In Catalonië heeft George Orwell de rechtse en dictatoriale aard van het stalinisme leren kennen. De communistische heksenjacht tegen de POUM met lastercampagnes, valse beschuldigingen, huiszoekingen en arrestaties hebben van hem een levenslange antistalinist gemaakt.

zoeken in:
avatar van omsk
4,0
Een geweldige schets van een boeiende oorlog, geschreven vanuit een bijna blinde liefde voor de waarheid. Weinig schrijvers zullen er zoveel ontberingen voor over hebben gehad om het publiek in te lichten over de precieze toedracht van een verre oorlog. Het resultaat is een zeldzaam onafhankelijk relaas met oog voor zowel de kleine oorlogsverhalen van alle dag, als voor de bredere machtstructuren en wisselwerking tussen politiek, media en slagveld. Het knappe is dat Orwell zich nergens verliest fanatisme en romantisering: in zijn anekdotes over de oorlog benadrukt hij ook de eindeloze verveling, in de meer analytische delen van zijn boek laat hij niet na te benadrukken dat ook zijn eigen gezichtspunt een partieel beeld oplevert.

Het laat zich wel moeilijk raden hoe deze nuchterheid en bescheidenheid zich verhoudt tot de ingrijpende keuze om zich te mengen in een oorlog. En hoewel ik die afweging niet begrijp, zou ik dit boek wel graag aanbevelen aan onze minister-president, die riep dat Nederlanders die zich in een verre oorlog mengen, daar maar beter kunnen sterven. Want al wil de elite dat graag anders voorstellen, er zit een levensgroot verschil tussen landverraad (een vijandig land helpen je vaderland te bedreigen) , en het willen doorprikken van de politieke agenda die een op dat moment heersende elite heeft in een ver land.


Gast
geplaatst: vandaag om 17:33 uur

geplaatst: vandaag om 17:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.