menu

De Vrouw met de Bijl en Negen Andere Moordenaressen - Steffie van den Oord (2015)

mijn stem
3,42 (6)
6 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

160 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

Ze smeerden rattengif op het brood van hun man of staken de meid neer. Ze beraamden hun misdaad gedurende vele jaren of handelden in een opwelling: de bijl hing voor het grijpen en het was gebeurd voor ze het wisten. Tien vrouwen, levend tussen 1712 en 1946, doen hun relaas. Vrouwen moorden minder vaak dan mannen, maar ze hebben meestal een beter verhaal. Over hoe je iemand per ongeluk door zijn hart kunt steken, zoals een vrouw dat deed in Amsterdam, 1925. Over een moord als verzetsdaad na de oorlog, of over de baby die verdween door hem op de vijlbank van de vader te leggen. Het gebeurde in 1774 in de Achterhoek. Tien moordenaressen: tien waargebeurde verhalen over dood en leven – en vooral over liefde, de bloedrode draad in dit boek.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,5
Ben aan dit boek begonnen in de trein naar Zwolle. Toen de trein aankwam op het station van Nijmegen las ik zojuist de laatste paar regels van het titelverhaal 'De Vrouw met de Bijl': Op 14 november 1712 werd Sofie van Bemmel onthoofd op de Grote Markt in Nijmegen.

Tien moordverhalen gebaseerd op officiële processtukken; 'Daar is veel over terug te vinden...' hoorde ik Van den Oord zeggen in een interview op Omroep Brabant. Van den Oord vertelt vanuit de vrouw, de moordenares, maar haar interpretatie is altijd genuanceerd, zedenprekerig wordt het gelukkig niet.

Dichterlijke zinnen als 'Zelfs de kraaien op de kaalgeblazen takken spraken kwaad van mij.' en 'Ik meende een spookverschijning te zien: een man in de hoogte die me terecht kwam wijzen. Het was de lantaarnopsteker, die de olie deed. Op de ladder, alsof hij een schavot beklom.' tillen dit boek uit boven het gemiddelde true crime-boek.

Verder een goede sfeertekening van de tijd waarin de moorden zich afspelen. Niet alle verhalen zijn even boeiend en de verhalen die wel boeiend zijn zijn weer veel te kort.

Het laatste verhaal 'Moordlied' is wel het allergruwelijkst, over de Middelburgse Sara Geldof die in 1838, om een paar gouden haarstrikken, een 13-jarig meisje om het leven brengt en vervolgens het ontzielde lichaampje dumpt in het secreet (beerput) achter haar huis.

Sara Geldof werd veroordeeld tot de doodstraf door de strop. Mannen werden opgehangen, vrouwen werden gewurgd aan een paal, omdat men het onzedelijk vond dat het publiek onder de rokken van de gehangen vrouwen zou kunnen kijken (!) Geldof werd op 24 september 1838 onder grote publieke belangstelling terechtgesteld, zij is de laatste vrouw in Middelburg bij wie de doodstraf werd voltrokken.

avatar van PeterW
Ik las gisteren nog een verslag van een vrouw uit Breda die in Den Bosch terechtgesteld werd.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Wie was zij?

avatar van PeterW

Henrica Haneveer uit Breda.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Haar naam even opgezocht: Henrica Haneveer/Historiek (dat wurgen bij vrouwen ging er ook niet bepaald zachtzinnig aan toe)

avatar van PeterW
the Cheshire cat schreef:
(quote)

Haar naam even opgezocht: Henrica Haneveer/Historiek (dat wurgen bij vrouwen ging er ook niet bepaald zachtzinnig aan toe)

Nee, maar wat wel?

avatar van the Cheshire cat
4,5
Eigenlijk niets, inderdaad.

avatar van PeterW
the Cheshire cat schreef:
(quote)

Eigenlijk niets, inderdaad.

Nu worden ze met fluwelen handschoentjes aangepakt, maar dat was toen niet.

avatar van eRCee
Vinden jullie dat zelf nou ook niet superirritant lezen met al die quotes?

avatar van the Cheshire cat
4,5
Haha, een beetje wel. Ik haal ze wel weg.

avatar van J.Ch.
2,5
Tegenvaller, helaas.
Het uitgangspunt had mijn interesse en de titel is zeker pakkend, maar daar is het beste mee gezegd. De schrijfster heeft vast degelijk onderzoek gedaan naar de omstandigheden rondom de moorden, maar in het 'verhalen' ervan is ze minder bedreven. De personages komen zelden tot nooit tot leven. Waar ik eigenlijk op hoopte, is dat je zo met een moordenares gaat meeleven dat je haar daad bijna gerechtvaardigd vindt. De moordenaressen lieten mij echter grotendeels koud. Ook ergerde ik mij eraan dat een behoorlijk deel van de moordenaressen helemaal geen moord begaan heeft, maar er opdracht toe gegeven heeft/bij aanwezig was.
De schrijfstijl kon mij ook niet bekoren. Hoewel de zinnen vaak niet erg lang waren, moest ik ze toch vaak twee keer lezen om te begrijpen wat ze nou wilden zeggen. En hoewel het boek door steeds andere personages verteld wordt, spreken ze allemaal met dezelfde stem.
Al met al heeft De Vrouw met de Bijl weinig indruk gemaakt. Als je een boek wilt lezen over een vrouw die verteld over de (waargebeurde) moord die ze gepleegd heeft, zou ik iedereen Achtendertig Nachten aanraden.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Dat vond ik dan weer een erg vervelend boek, waar ik me echt doorheen heb moeten worstelen. Een oversentimenteel relaas van een zeurderige vrouw, dat haast wel een zelfhulpboek voor christenen leek. Nee, geef mij het proza van Steffie van den Oord maar. Is dat minder verhalend? Ik weet het niet hoor, anders wellicht. Haar manier van vertellen spreekt mij in ieder geval veel meer aan. Ze diept de karakters weliswaar niet uit, wat volgens mij ook onmogelijk is in zulke korte verhalen, maar ze weet een veel donkerdere sfeer te creëren.

avatar van Tiany
3,0
Het éne verhaal is al wat boeiender dan het andere. Interessant dat het waar gebeurde verhalen zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:09 uur

geplaatst: vandaag om 02:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.