menu

Deep South: Four Seasons on Back Roads - Paul Theroux (2015)

Alternatieve titel: Het Diepe Zuiden: Vier Seizoenen op Tweebaanswegen

mijn stem
3,80 (5)
5 stemmen

Engels
Reis

520 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin Harcourt, Boston (Verenigde Staten)

Het Zuiden van de Verenigde Staten is een gebied met twee gezichten: er wonen de vriendelijkste en meest gastvrije mensen van Amerika. Men hecht er het meest aan traditie, er wordt hard gewerkt, en met succes. Maar racisme ligt hier vaak nog aan de oppervlakte en het contrast tussen arm en rijk is groter dan in de rest van het land. De band met het land is intens: ondanks natuurgeweld – overstromingen, orkanen, met als recent dieptepunt Katrina – wil ieder die het ontvlucht, niets liever dan terugkeren. Het Zuiden ziet zichzelf graag als het échte Amerika, en dat heeft het hard te verduren gekregen. Dit is het gebied dat Paul Theroux ontdekt in 'Het diepe Zuiden', en hij reist erdoorheen als was het een vreemd land: ‘De hoofdweg verlaten, de musea overslaan, op zoek naar de menselijke architectuur.’ Dus hij gaat naar de kerk, naar een wapenshow, langs boerderijen die nog steeds ‘plantages’ worden genoemd; hij gaat naar het hart van de zuidelijke geschiedenis. Op zoek naar het geheim van dit gebied.

zoeken in:
3,5
Paul Theroux zoekt het dichter bij huis is dit reisverslag in het 'diepe zuiden', maar wat hij aantreft brengt hem verder van huis dan hij voor mogelijk hield. De armoede aldaar doet hem verbazen toch in positieve zin ook de mentaliteit.
Hij vergelijkt de armoede regelmatig met Afrika, bijvoorbeeld wanneer hij zich verbaast over de ontwikkelingshulp aan Afrika en het gebrek ervan aan het zuiden. Toch vind ik dat wat overdreven, ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de mensen daar bepaald geen hongersnood hebben..

De geschiedenis (burgeroorlog, slavernij) speelt daar meer dan waar ook. De rest van het land lijkt hier een punt achter te hebben gezet (los van de nog altijd achtergestelde afro amerikanen) maar in het zuiden blijft dit een hardnekkige frustratie. Ze lopen daar duidelijk nog achter, de armoede zal daar voor een groot gedeelte mee te maken hebben; vroeger toen er nog banen waren was ook alles beter (slavernij vonden/ vinden ze daar ook niet echt een probleem).

Na de komst van de Interstates zijn de meeste dorpen (die niet aan zo'n weg liggen) in verval, het enige dat niet in verval is zijn de kerken, die de mensen daar op de been houden.
Theroux ontmoet veel predikanten, eigenlijk iets te veel. Ook ontmoet hij veel mensen die hulp bieden, bijvoorbeeld bij het opknappen van woningen. Geld is er nauwelijks dus veel kunnen zij niet betekenen. Hun verhaal is steeds zo'n beetje hetzelfde: de mensen hebben het moeilijk maar proberen er het beste van te maken en de slavernij is (gelukkig) afgeschaft maar wit en zwart leven veelal apart van elkaar.

Het boek levert een interessante inkijk in het leven daar. De verhalen die hij opdoet in zijn ontmoetingen zijn niet altijd even interessant en het zijn er net wat te veel. Theroux weet de verhalen natuurlijk zeer kundig op papier te zeten en ook de referenties naar de geschiedenis zijn interessant (bijvoorbeeld waar het woord nigger / nigga vandaan komt).

Gast
geplaatst: vandaag om 11:17 uur

geplaatst: vandaag om 11:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.