menu

The Boy at the Top of the Mountain - John Boyne (2015)

Alternatieve titel: De Jongen op de Berg

mijn stem
4,04 (14)
14 stemmen

Engels
Jeugdboek
Oorlog

240 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te -beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland. Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

zoeken in:
avatar van coenraad
4,5
1935 Pierrot is de zoon van een Duitse vader en een Franse moeder. Hij verliest eerst zijn vader en dan op zevenjarige leeftijd ook nog zijn moeder.. Een maand verblijf hij bij zijn Joodse vriend maar omdat ze dit eigenlijk niet kan betalen en het onrustig is vanwege de naderende oorlog moet hij naar een weeshuis. Hier wordt hij liefdevol ontvangen door twee zussen. Op een dag ontvangen ze in het weeshuis een brief van Beatrix “de zus van zijn vader” en wordt hij op de trein gezet naar Oostenrijk. Zijn tante Beatrix is huishoudster bij Adolf Hitler en hier begint Pierrot aan zijn nieuwe leven met vele gevolgen opdat moment en ook in zijn latere leven.


Het boek is relatief dun 187 pagina’s en is opgesplitst in drie delen. Ieder deel beschrijft een deel van Pierrots leven. Zodra je begint te lezen raakt je weer in de ban van de schrijfstijl van John Boyne. Hij neemt je mee in het leven van Pierrot en het is net of je het allemaal van een afstand meebeleefd. Je voelt en beleef de veranderingen van de jongen en kan er soms ook wel begrip voor op brengen maar tegelijkertijd “omdat we natuurlijk veel meer van de oorlog weten” is er ook een manier van hoe kan je jezelf ook zo laten beïnvloeden . Wat macht waar je als jongen tegen op kijk allemaal teweeg kan brengen . Dit geld voor toen en het gebeurd nu nog steeds. Tijdens het verhaal veranderd de toon van het verhaal , het wordt harder maar dat is die tijd ook.


Dit verhaal is zeer aangrijpend en laat ook zien dat dat wat er kan gebeuren met als je tegen macht op kijkt . Vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die macht aangrijpen om hun idealen te verwezenlijke dus wat dat betreft is er nog steeds niet veel veranderd wel aan de manier waarop het gebeurd.
John Boyne heeft ook met dit boek De jongen op de berg weer bewezen wat voor prachtige verhalen hij kan schrijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:09 uur

geplaatst: vandaag om 08:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.