menu

What Is the What - Dave Eggers (2006)

Alternatieve titel: Wat Is de Wat

mijn stem
4,12 (95)
95 stemmen

Engels
Oorlog / Historisch

475 pagina's
Eerste druk: McSweeney's, San Francisco (Verenigde Staten)

'Wat is de wat' is het verhaal van een jongen die een vluchteling wordt in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Zijn reis, van bijna bijbelse proporties, brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyena’s en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen – dezelfden die op dit moment Darfur teisteren. Het biedt een onthullend en ontluisterend portret van een land in staat van bloedige oorlog, en van een jongen die van de ene in de andere onwerkelijke situatie wordt gekatapulteerd.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
What is the what is wat je een noodzakelijk boek zou kunnen noemen. Op de website van de hoofdpersoon van het verhaal staat zelfs te lezen dat premier Balkenende het boek aan alle ministers gaf tijdens het zomerreces van 2008. Dat bedoel ik dus; noodzakelijk. De roman beschrijft het leven van één jonge jongen in Zuid-Soedan en daarmee de hele oorlog daar, rauw en eerlijk.

Dave Eggers dwingt respect af met dit project. Sowieso dat hij het op zich genomen heeft dit verhaal te schrijven, maar ook de literaire vorm waarin hij het weet te gieten is knap. What is the what is namelijk een soort raamvertelling waarbij verteller Valentino (de jongen met de vele namen) zich als emigrant bevindt in Amerika, het land van de hoop. Zowel het gastland als de gast slagen er niet in de hoopvolle verwachtingen waar te maken. Het blijft een grote misere. Tegen die achtergrond lees je over Valentino's leven in Soedan, een land dat werd kapotgemaakt door mensen die toch hebben gekozen voor The What. De meest indrukwekkende scene tussen veel verschrikkingen vond ik trouwens die van de Japanse familie.

Het boek is mijns inziens aan de lange kant (ik kan me in dat opzicht wel vinden in de woorden van thomzi50). En je moet er tegen kunnen. Maar dat doet niet af aan het belang van What is the what. Zeker als het bij regeringsleiders terecht komt.
Zie verder de al eerder genoemde website: valentinoachakdeng.org. Uiteindelijk kan de wet van behoud van ellende doorbroken worden, dat bewijzen Valentino en Dave Eggers

4,0
Het prototype van een 'essentieel boek'. Wie in What is the What leest wat Valentino Achek Deng, maar met hem ook talloze andere Lost Boys, hebben moeten meemaken, snapt waarom het belangrijk is dat dit is opgeschreven. We weten immers veel te weinig van de zeer recente geschiedenis van Kenya en Eggers heeft dat toch maar mooi op de kaart geplaatst.

Het mooie aan What is the What is, dat we eigenlijk nauwelijks beseffen dat Eggers dit heeft opgetekend: zijn stijl (duidelijk te herkennen in A Heartbreaking Work of Staggering Genius, of zijn filmwerk voor Away We Go) maakt volledig plaats voor de stem van Achak Deng. Dat er geen nuance geplaatst wordt bij zijn handelen, is daarin een logisch gevolg van de gekozen vertelwijze, en ook niet terzake; uiteindelijk gaat het niet om hem, maar om de situatie waarin hij zich bevonden heeft, maar vele anderen zich nog steeds in bevinden.

Een werk dat hopelijk meer begrip kweekt voor hen die gedwongen worden in landen als Nederland te integreren.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:27 uur

geplaatst: vandaag om 01:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.