menu

What Is the What - Dave Eggers (2006)

Alternatieve titel: Wat Is de Wat

mijn stem
4,11 (98)
98 stemmen

Engels
Oorlog / Historisch

475 pagina's
Eerste druk: McSweeney's, San Francisco (Verenigde Staten)

'Wat is de wat' is het verhaal van een jongen die een vluchteling wordt in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Zijn reis, van bijna bijbelse proporties, brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyena’s en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen – dezelfden die op dit moment Darfur teisteren. Het biedt een onthullend en ontluisterend portret van een land in staat van bloedige oorlog, en van een jongen die van de ene in de andere onwerkelijke situatie wordt gekatapulteerd.

zoeken in:
avatar van LittleBox
4,5
Schitterend geschreven verhaal, met een zekere droogheid verteld ondanks de doffe ellende van het bestaan en de geschiedenis van de hoofdpersoon. Aanrader!

4,0
LittleBox schreef:
Schitterend geschreven verhaal, met een zekere droogheid verteld ondanks de doffe ellende van het bestaan en de geschiedenis van de hoofdpersoon. Aanrader!


Heb zelf ook erg 'genoten' van dit bijzondere verhaal. Mooi boek!

5,0
PTR
Ontzettend indrukwekkend boek dat me nog lang bij zal blijven. Die laatste 2 zinnen gaan de afgelopen dagen mijn hoofd al niet meer uit.....en dat is goed!

avatar van itchy
4,5
Verbijsterend verhaal, wat voor het grootste gedeelte waar is gebeurt. Ondanks alle gruwelijkheden blijft het verhaal ademen. De gebeurtenissen zetten je zeker aan het denken. Ik heb het boek letterlijk verslonden en ben zwaar onder de indruk.

avatar van thomzi50
3,5
Inderdaad een verbijsterend verhaal. Is het niet geheel waargebeurd?

Dat het ontroerend en schokkend is, is natuurlijk meegenomen, maar maakt het voor mij niet meteen tot een meesterwerk. De schrijfstijl was in orde, maar weinig speciaal, en na een erg sterk begin zakt Wat is de Wat helaas in naar een redelijk niveau, niets meer dan dat. Jammer, had toch net wat meer in gezeten, nu is het niet meer dan boeiend, vermakelijk en interessant.

avatar van Dridge
5,0
Hoeveel ellende , tegenslagen en krankzinnigheid kan een mens verdragen zonder er zelf totaal aan onderdoor te gaan..........een heleboel blijkbaar.

avatar van eRCee
3,5
What is the what is wat je een noodzakelijk boek zou kunnen noemen. Op de website van de hoofdpersoon van het verhaal staat zelfs te lezen dat premier Balkenende het boek aan alle ministers gaf tijdens het zomerreces van 2008. Dat bedoel ik dus; noodzakelijk. De roman beschrijft het leven van één jonge jongen in Zuid-Soedan en daarmee de hele oorlog daar, rauw en eerlijk.

Dave Eggers dwingt respect af met dit project. Sowieso dat hij het op zich genomen heeft dit verhaal te schrijven, maar ook de literaire vorm waarin hij het weet te gieten is knap. What is the what is namelijk een soort raamvertelling waarbij verteller Valentino (de jongen met de vele namen) zich als emigrant bevindt in Amerika, het land van de hoop. Zowel het gastland als de gast slagen er niet in de hoopvolle verwachtingen waar te maken. Het blijft een grote misere. Tegen die achtergrond lees je over Valentino's leven in Soedan, een land dat werd kapotgemaakt door mensen die toch hebben gekozen voor The What. De meest indrukwekkende scene tussen veel verschrikkingen vond ik trouwens die van de Japanse familie.

Het boek is mijns inziens aan de lange kant (ik kan me in dat opzicht wel vinden in de woorden van thomzi50). En je moet er tegen kunnen. Maar dat doet niet af aan het belang van What is the what. Zeker als het bij regeringsleiders terecht komt.
Zie verder de al eerder genoemde website: valentinoachakdeng.org. Uiteindelijk kan de wet van behoud van ellende doorbroken worden, dat bewijzen Valentino en Dave Eggers

3,5
Door het onderwerp niet echt een gezellig leesboek. Het heeft me dan ook best wat tijd gekost om het uit te lezen.

Toch geen spijt dat ik het gelezen heb. We mogen in NL toch maar in ons handen knijpen...

avatar van Bassievrucht
4,0
Aangrijpend boek.

Interessant dat Eggers dit verhaal heeft opgetekend, iets soortgelijks doet hij ook in Zeitoun. Daarmee schrijft hij, zoals Ercee zegt, noodzakelijke boeken. Documenten die ook nog eens fijn weglezen, duidelijk, zonder opsmuk. Inderdaad geen bijzondere schrijfstijl, maar wat mij betreft ook niet nodig.

Het boek is, zoals al gezegd, wellicht te lang, er hadden gerust honderd pagina's afgekund. Het belangrijkste echter is het verhaal zelf, en dat is ontstellend.

4,0
Het prototype van een 'essentieel boek'. Wie in What is the What leest wat Valentino Achek Deng, maar met hem ook talloze andere Lost Boys, hebben moeten meemaken, snapt waarom het belangrijk is dat dit is opgeschreven. We weten immers veel te weinig van de zeer recente geschiedenis van Kenya en Eggers heeft dat toch maar mooi op de kaart geplaatst.

Het mooie aan What is the What is, dat we eigenlijk nauwelijks beseffen dat Eggers dit heeft opgetekend: zijn stijl (duidelijk te herkennen in A Heartbreaking Work of Staggering Genius, of zijn filmwerk voor Away We Go) maakt volledig plaats voor de stem van Achak Deng. Dat er geen nuance geplaatst wordt bij zijn handelen, is daarin een logisch gevolg van de gekozen vertelwijze, en ook niet terzake; uiteindelijk gaat het niet om hem, maar om de situatie waarin hij zich bevonden heeft, maar vele anderen zich nog steeds in bevinden.

Een werk dat hopelijk meer begrip kweekt voor hen die gedwongen worden in landen als Nederland te integreren.

avatar van eRCee
3,5
Kenia? Soedan is het volgens mij.

4,5
Zeer aangrijpend. Zowel de verbijsterende hardheid van die burgeroorlog als de hulpeloosheid van integratie. Ongelofelijk dat Valentino door blijft gaan; geeft te denken over de waarde van leven an sich. Het is al genoeg gezegd, maar inderdaad een must read. Niet omwille van het boek, maar omwille van het verhaal.

4,0
Een boek waarvan ik achteraf vind dat ik hem echt gelezen moest hebben.
Geeft een inkijk in een wereld die ik nog nooit op zo'n indringende manier heb meegemaakt.
Enige kritiekpunt kan zijn dat het +/- 100 blz korter had kunnen wezen. Het lijkt raar om te zeggen dat niet alle geboden informatie relevant was, maar soms had ik wel dat idee. Dat weegt echter totaal niet op tegen de wereldkennis die dit boek je biedt.

5,0
Zeer aangrijpend verhaal die inkijk geeft in een wereld ver van je bed. Verrijkend boek.

Zou verplichte lectuur op school moeten zijn . Het is in elk geval een boek waaruit je nog heel wat kunt leren , en verteld vanuit niet westerse ogen , wat op zich al een verrijking is. Je begrijpt al iets beter wat het is een echte vluchteling te zijn . Het leest ook heel vlot

Gast
geplaatst: vandaag om 08:16 uur

geplaatst: vandaag om 08:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.