menu

Winter Is Coming: Why Vladimir Putin and the Enemies of the Free World Must Be Stopped - Garry Kasparov (2015)

Alternatieve titel: Het Wordt Winter: Vergeten Lessen van de Koude Oorlog

mijn stem
3,75 (4)
4 stemmen

Engels
Politiek

288 pagina's
Eerste druk: Public Affairs, New York (Verenigde Staten)

Na de val van de Berlijnse Muur dachten we dat het niet meer nodig was een robuuste buitenlandpolitiek te voeren. Maar recente ontwikkelingen wijzen in een andere richting. De globalisering en het terrorisme in binnen- en buitenland stelt open samenlevingen voor nieuwe en grote problemen, maar het grootste gevaar is oud en komt uit het Oosten: de dictatuur van Vladimir Poetin. Vijanden van zijn regime worden geëlimineerd en vermoord. De voornaamste politieke tegenstanders, onder wie Kasparov zelf, zitten in het buitenland en sinds kort voert Poetin een expansiepolitiek die tot een Derde Wereldoorlog zou kunnen leiden. Maar Amerika’s presidenten en andere machthebbers hebben tot nu toe weinig anders gedaan dan star vasthouden aan een politiek van verzoening. Volgens Kasparov is er maar één weg: de aanval. Onderhandelen heeft geen zin, we moeten onze positie herzien en ons keihard teweerstellen – diplomatiek en economisch. Elke dag dat Poetin aan de macht blijft, neemt de kans op een groot wereldconflict toe.

zoeken in:

avatar van liv2
Afgelopen zaterdag gaf Garry Kasparov voor een volle zaal een lezing over zijn nieuwe boek 'Het wordt winter'. De voordracht is hier terug te zien:

Garry Kasparov: Het wordt winter | Lezentv.nl: Iedere week boekenweek

3,0
Het is maar goed dat deze havik nagenoeg geen politieke invloed (in het westen) heeft. Alleen de feiten die zijn gedachte ondersteunen komen naar voren vb. Om te verklaren dat Poetin bij de overgrote meerderheid niet populair is komt hij naast een aantal verklaringen waarom dat misschien wel zo lijkt maar niet zo is ook aan met Sadam Hoessein en Kim Jong-un die zijn ook NIET populair onder de bevolking maar geen woord ovee Hitler die was wel degelijk zeer populair in de jaren 30.
Kasparov heeft het constant over de totalitaire staat Rusland maar Rusland wordt tot op heden niet beschouwt als een totalitaire staat. Noord-Korea, ussr onder Stalin en het China van Mao waren dat wel. Het kapitalisme is volgens hem het juiste systeem voor de mens nou Kasparov dat kapitalisme van jou laat het koud wat er in Verweggistan aan de hand is zolang er maar geld aan te verdienen is en de bedreiging niet te dicht bij komt. Zo zijn er nog velen voorbeelden te vinden, die toch net iets anders liggen, dan deze gefrustreerde schaker wil doen geloven. Een pluspunt van dit boek is voor mij het autobiografische aspect dat een duidelijk inzicht geeft in de aktie-voerder Kasparov die misschien niet anders kan en mag schrijven (als Russische dissident) Want Poetin is natuurlijk wel een groot gevaar voor de wereld!

avatar van Raspoetin
Gary Kasparov lezing voor het Amsterdamse John Adams Instituut in december 2015.

Tevens te beluisteren als podcast en op de website van de schaker kan je de tekst die hij voorlas terugvinden.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:25 uur

geplaatst: vandaag om 18:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.