menu

Berezina: En Side-car avec Napoléon - Sylvain Tesson (2015)

Alternatieve titel: Berezina: Met Napoleon in de Zijspan

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Frans
Reis

208 pagina's
Eerste druk: Guérin, Chamonix (Frankrijk)

In december 2012 schaft Sylvain Tesson enkele antieke Russische motoren met zijspan aan en scheurt op deze Urals samen met enkele vrienden van Moskou naar Parijs. De reis is meer dan een mannenavontuur. Tesson volgt het winterse terugtrekkende spoor van Napoleon en zijn Grande Armée nadat het, dan exact 200 jaar geleden, door tsaar Alexander I is verslagen en over de Berezina een goed heenkomen zoekt. Onderweg in de zijspan leest Tesson de memoires van generaal Caulaincourt en luitenant Bourgogne en tracht in zijn eigen dagboek te begrijpen wat al het lijden en de heldenmoed van het Napoleontisch leger, dat ook een paar regimenten Nederlandse pontonniers telt, heeft gerechtvaardigd.

zoeken in:
4,0
Een groepje “oudere jongeren” rijden in volle winter met oude Sovjet sidecars de weg na die Napoleons leger in 1812 aflegde bij zijn aftocht uit Moskou. We krijgen nu enerzijds een luchtig verhaal over de tocht van de "jongens" met al de avonturen en de drank die erbij horen. Daartegenover komt dan meer en meer de beschrijving van de vreselijke aftakeling van de “Grande Armée”, tot en met kannibalisme en met verliezen van de Stalingrad-klasse. Naar het einde toe komt dan de figuur van Napoleon meer naar boven en de vraag of hij een groot staatsman of een harteloze dromer was. Zeer onderhoudende lectuur waarbij ik als lezer toch met genoeg vraagtekens achterbleef.
Ik kijk al uit naar de volgende Tesson.

avatar van eRCee
Roro schreef:
Naar het einde toe komt dan de figuur van Napoleon meer naar boven en de vraag of hij een groot staatsman of een harteloze dromer was.

Niet echt een moeilijke vraag lijkt me.

4,0
eRCee schreef:
(quote)

Niet echt een moeilijke vraag lijkt me.

Hij heeft enorme vernieuwingen gebracht in de structuur van de Franse staat, bv. de "Code Napoléon", het burgerlijk wetboek, dat nog steeds geldig is o.m. in Frankrijk en België.

avatar van eRCee
Dat vind ik dan weer net zo'n verhaal als de snelwegen van Hitler. De man heeft vooral gruwelijke en nutteloze oorlogen gevoerd. Die vernieuwingen had hij ook kunnen aanbrengen zonder Nederland, Pruisen en Rusland aan te vallen.

Grote staatsmannen zijn voor mij Thorbecke, Adenauer, dat soort figuren.

4,0
Zullen we deze discussie voortzetten als je Tessons argumenten gelezen hebt?

Gast
geplaatst: vandaag om 15:34 uur

geplaatst: vandaag om 15:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.