menu

Gold Fame Citrus - Claire Vaye Watkins (2015)

Alternatieve titel: Goud, Roem, Citrus

mijn stem
2,50 (3)
3 stemmen

Engels
Psychologisch

416 pagina's
Eerste druk: Riverhead, New York (Verenigde Staten)

Een onverbiddelijke droogte heeft Zuid-Californië veranderd in een surrealistisch landschap. De waterreservoirs zijn opgedroogd en de inwoners worden geëvacueerd naar interneringskampen. Luz en Ray duiken onder in een verlaten huis, waar een prille liefde tussen hen opbloeit. Ze nemen een mysterieus kind onder hun hoede, en vertrekken via een gevaarlijke route richting het oosten, op zoek naar een betere toekomst. Onderweg horen ze geruchten over een helderziende die water weet te vinden, en over zijn volgelingen die een gemeenschap hebben gesticht aan de rand van een duinenzee.

zoeken in:
avatar van liv2
Zeer lovend ontvangen boek. En hier schrik ik niet van na de zeer sterke verhalenbundel 'Battleborn'

Gaat op de lijst, oh ja!

avatar van dutch2.0
Oei, hier ben ik ook heel benieuwd naar! Battleborn vond ik helemaal geweldig. Komt meteen op de lijst.

avatar van Pythia
De Engelse versie wordt ook pas op 8 oktober verwacht, dus het wordt in iedere geval geduld oefenen. Het valt me op dat het honderd jaar na The Scarlet Plague - Jack London (1915) verschijnt, zou dat Claire Vaye Watkins geïnspireerd hebben?

avatar van liv2
Pythia schreef:
De Engelse versie wordt ook pas op 8 oktober verwacht, dus het wordt in iedere geval geduld oefenen. Het valt me op dat het honderd jaar na The Scarlet Plague - Jack London (1915) verschijnt, zou dat Claire Vaye Watkins geïnspireerd hebben?


Waarom denk je dat Pythia? Wat mis ik hier?

avatar van Pythia
Jack London schreef een verhaal over een verwoeste beschaving in California en hoe de overlevenden ermee omgaan. De omschrijving van de plot van Gold Fame Citrus deed me er meteen aan denken, precies honderd jaar later. Maar het kan natuurlijk even goed zijn dat het er totaal niets mee te maken heeft en dat het een bug in mijn hersens is.

avatar van liv2
Pythia schreef:
Jack London schreef een verhaal over een verwoeste beschaving in California en hoe de overlevenden ermee omgaan. De omschrijving van de plot van Gold Fame Citrus deed me er meteen aan denken, precies honderd jaar later. Maar het kan natuurlijk even goed zijn dat het er totaal niets mee te maken heeft en dat het een bug in mijn hersens is.


Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat een bug in jouw hersens wel ok is...

we zullen zien.....

avatar van Donkerwoud
2,5
Het lijkt na 70 bladzijdes in de roman meer op een feminiene variant van 'The Road' (2006) van Cormac McCarthy. Minder focus op stoere ego's die gedwongen worden om de juiste morele keuzes te maken, maar het heeft een vrouw die zich afhankelijk maakt/moet maken van een man in een vijandige wereld waar seksueel geweld continu op de loer ligt. Ik weet nog niet zo goed wat ik ervan vind - het is minder 'eigen' dan haar debuutbundel Battleborn (2012) - maar Watkins weet wederom heel mooi het landschap tot leven te brengen met haar kleurrijke beschrijvingen. Het zet een post-apocalyptisch Californië neer dat nog lijkt op hoe het er nu is en toch over aan het gaan is in iets anders. Kleine waarschuwing: het heeft beduidend minder actie en gruwelijke narigheden dan je mogelijk verwacht van een roman in dit genre.

avatar van Donkerwoud
2,5
Als mannen altijd gelijk krijgen: een apocalyps

Claire Vaye Watkins wist met haar debuutbundel ‘Battleborn’ (2012) een werk te schrijven waar ik soms nog wel eens aan terugdenk. De sfeer van troosteloze, desolate woestijnlandschappen waartegen beschadigde mannen en vrouwen rondzwerven in een zoektocht naar zichzelf. Zoals de ondraaglijke hitte en de ruwe prairiewind het landschap doen afbrokkelen; zo zijn de personages zelf geërodeerd door de zwaarte van het beladen verleden dat zij meetorsen. Nevada en Californië hebben in haar eerste werk een aantrekklingskracht op gelukzoekers en dromers: of het de goudzoekers zijn die ooit grote sporen hebben nagelaten op het natuurlandschap, of de volgelingen van de sekteleider Charles Manson en de familieleden die met de duistere ballast verder moeten leven. Het artificiële licht van Las Vegas, de groezelige cafés om sekspartners op te pikken of de verlopen Bunny Ranches in de woestijn, lonken eenzame dolers met hun beloftes van geldelijk gewin en seksuele gratificatie. Tegen de prijs dat liefde, intimiteit, affectie en warmte ook ruilmiddelen worden.

Het hoofdpersonage in 'Gold Fame Citrus' (2015) is de jonge Mexicaans-Amerikaanse vrouw Luz, die ooit een iconisch babymodel was voor een landelijke campagne om de regio onder de aandacht te brengen. Na een apocalyptische droogte onder de invloed van een mysterieuze (buitenaardse? ) duinvorming wordt zij gedwongen om zelf het besluit te nemen of en wanneer zij zich afhankelijk maakt van haar mannelijke beschermer Ray. Deze ex-militair is gevlucht voor zijn dienstplicht en spendeerde zijn dagen voorheen met gedachteloos rond te surfen om een oorlogstrauma te verwerken. Totdat de schoonheid Luz een beschermdrift aanwakkerde en hem dwong om de masculiene held uit te gaan hangen. In drie delen wordt de psychologische ontwikkeling gevolgd van een anti-heldin die gedwongen wordt tot afhankelijkheid naar onbetrouwbare mannen toe, tijdens een apocalyps waar seksuele intimidatie en gendervooronderstellingen haar beweegruimte ernstig beperken of haar zelfs fysiek in gevaar brengen.

'Gold Fame Citrus' (2015) heeft qua thematiek en vormtrucjes veel gemeen met haar debuutverhalen. Vanuit een eco-feministisch oogpunt beziet Claire Vaye Watkins de sporen die patriarchaal geordende maatschappijen hebben gehad op een kapitalisme waar de natuur en de maatschappij nog altijd lijden onder het juk van ongelijkwaardige genderverhoudingen. Waar lijfbehoud, geweten en empathie het onderspit delven tegenover bezittingsdrang, seksuele aantrekkelijkheid en het gelijk krijgen omwille van het man-zijn en niet om het gelijk hebben. Ook kiest zij hier weer voor secundaire teksten die radicaal afwijken van de eigenlijke vertelling: een Borgesiaanse beschrijving van fictieve dieren met tekeningen; een uitgebreide wetenschappelijk aandoende verhandeling over de oorsprong van de fictieve duinvorming Amargosa; enkele passages waarin de tekst opeens uit toneeldialogen bestaat en de sfeerbeschrijvingen uit de rest van de roman schitteren door afwezigheid.

In 'Battleborn' (2012) wist Watkins mij te betoveren met de impliciete sfeerschepping waarmee zij de eigen kritiek op haar thuisstaat poëtisch in een beklijvende vorm wist te gieten. Pretenties worden in haar debuutroman pretentieus met een narratief dat nodeloos experimenteel is van opzet, terwijl het tegelijkertijd net te veel inhaakt op de uitgekauwde clichés van de post-apocalyptische literatuur om origineel te zijn. Dan is het abstract, dan is het een spannende genreroman, dan roept het op tot identificatie met de personages en dan wordt het weer iets wat de nadruk legt op de eigen vorm. Een manier van schrijven die naar mijn smaak alleen een meerwaarde heeft als de verschillende elementen ergens bij elkaar komen en de losse associaties meer doen dan alleen vervreemding oproepen. Nu lijkt Watkins eerder op een nog niet doorgebroken schrijfster die haar authenticiteit tracht te forceren met rommelige, inconsequente vormspelletjes. Zelfs haar sterke sfeerbeschrijvingen (want dat zijn ze nog steeds!) worden vermoeiend repetitief in een stijl die geen enkele ademruimte laat voor rust en bezinning. Overdaad schaadt, ook in de literatuur.

Vooralsnog kijk ik nog steeds reikhalzend uit naar de nieuwe romans of verhalen waarmee Watkins zo doeltreffend plaatsen tot leven kan brengen met haar bezwerende proza. Hopelijk wordt het pretentieuze gedoe eromheen geen constante in haar toekomstige werk.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:19 uur

geplaatst: vandaag om 11:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.