menu

Univers, Univers - Régis Jauffret (2003)

Alternatieve titel: Wereld, Wereld!

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Frans
Psychologisch

432 pagina's
Eerste druk: Verticales, Parijs (Frankrijk)

Een vrouw heeft een lamsbout in de oven gezet en wacht tot haar man thuiskomt. Die avond krijgen ze gasten. Morgen gaan ze eten bij de Pierrots. Zoals altijd zullen ze een duik in hun zwembad moeten nemen voordat ze aan tafel mogen. Op dat uiterst dunne stramien bouwt Régis Jauffret deze roman.

zoeken in:
avatar van liv2
Wereld, wereld! is een bruisend feest van verbeeldingskracht, een demonstratie van krankzinnige vertelkunst en gitzwarte humor. Een wonderbaarlijke literaire freakshow, dat ook, maar dan wel een die erg vertrouwd overkomt en akelig onder de huid kruipt. (Arbeiderspers)

avatar van liv2
***

Régis Jauffrets schreef gestoord boek boordevol mogelijkheden
De Franse literatuur is gefascineerd door meervoudigheid, en dat is in Régis Jauffrets moderne klassieker Wereld, wereld! niet anders: zijn hoofdpersoon denkt op basis van dezelfde levensfeiten, in afwachting van hetzelfde etentje, nooit twee keer hetzelfde over zichzelf


Volkskrant recensie

avatar van Raskolnikov
3,5
geplaatst:
Een eindeloze herhaling van dezelfde uitgangspunten voor het plot (zie synopsis), die telkens al snel uitwaaiert naar bizarre levensgeschiedenissen. Het zijn geschiedenissen zoals die mogelijk gebeurd zijn, zoals die zouden kunnen gebeuren, zoals ze misschien nog gaan gebeuren. In sneltreinvaart volgen ze elkaar op. Soms is een leven in een zin opgesomd:

“Haar vader was al sinds zijn geboorte een Manaud, hij was trots op die zes letters, die gegraveerd stonden onder de bel van zijn appartement en op het graniet van het familiegraf waar zijn kist twee jaar eerder in was bijgezet na zijn verdrinking in de waterput van zijn buitenhuisje, waarin hij een scheur had proberen te dichten.”

Toch zitten er vele constanten in de eindeloze variaties. De vrouw waar de plot steeds mee begint wordt gekweld door de geringe grip die ze op haar identiteit heeft, gedomineerd als ze wordt door botte mannen. Gevoelens van minderwaardigheid en depressie komt ze veelal niet te boven, zodat de sombere afloop iets schrijnend onvermijdelijks krijgt. Als de randvoorwaarden (de maatschappij) telkens hetzelfde zijn, zullen de uitkomsten in al hun veelkleurigheid ook ongeveer hetzelfde zijn. Ik denk dat Jauffret met zijn experiment vooral wijst op de grote invloed van ingeroeste patronen in de (Franse) burgerlijke maatschappij op het individu, met name de vrouw.

Klinkt allemaal zwaar en somber, maar Wereld, Wereld! is in de eerste plaats een satire en daarin zeer amusant. Dat zit hem voor mij vooral in de ongedachte wendingen binnen een zin, zoals:

“Ze gaf les tot twaalf uur, in de middagpauze kocht ze een rok en een broodje, dat ze in een bos vlakbij al wandelend opat terwijl ze voor de grap de gebruikte condooms telde die ze zag liggen, naargeestig als geslachtsdelen waaruit het vruchtvlees was weggerukt.”

Er zitten een fijne ritmiek in de soms lange zinnen. Met alle zijsprongen lopen ze toch vloeiend door. Prima vertaalwerk door Michel de Haan en Rokus Hofstede.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:14 uur

geplaatst: vandaag om 21:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.