menu

Bloedboek - Dimitri Verhulst (2015)

mijn stem
3,33 (9)
9 stemmen

Nederlands
Sociaal

237 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

Er stroomt veel bloed in de verhalen uit de eerste vijf Bijbelboeken, maar door hun kracht en geldigheid vormen ze misschien wel het belangrijkste boek uit de geschiedenis van de mensheid: de Pentateuch ofwel de Septuagint ofwel de Thora ofwel de boeken van Mozes ofwel de Wet. Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium bevatten het verhaal van de schepping, de geschiedenis van het Joodse volk, de aankomst in het beloofde land en de vorming van de wetten die het fundament vormen onder de tien geboden. Dimitri Verhulst hervertelt deze vijf boeken tot een geschiedenis die ons doet beseffen dat de Bijbel een verhaal bevat waar de wereld niet zonder wil en kan.

zoeken in:

avatar van liv2
liv2 (crew)
Volgens De Standaard

****

De eerste vijf boeken van het Oude Testament herschreven. De eerste helft van 'Bloedboek' is een fastforward dooe alle generaties die hebben geleid tot de geboorte van Mozes. In de tweede helft volgt diens biografie. Veel humor die weer ongekend smeuig is, vol binnen rijmen, vergeten woorden en onverwacht dialect. De toon wordt ernstiger naarmate we dieper doordringen in de psyche van Mozes. Wie bereid is om, zich samen met Verhulst, te verbazen over de vele kleine kanten van een belangrijk boek, kan aan deze herkauwde Bijbelverhalen nog veel plezier beleven

4,0
Onthutsend. Ja, ik controleerde een en ander in het OT want dit Bloedboek is uitdagend. En idd vooral Numeri bulkt van het racisme en goddelijke oproepen tot geweld en zelfs ethnische zuivering. Bepaalde godsdienststrekkingen nemen dit ernstig en dat is verontrustend. Bloedboek is niet zomaar een roman, is nog extra interessant voor wie ooit religieus werd opgevoed. Must read als je ergens in geloofd . Of juist niet.

avatar van liv2
liv2 (crew)
**

Het is lang zoeken naar aardige vondsten.
Dimitri Verhulst herschrijft Bijbelverhalen vol Vlaamse grollen en archaïsmen


Volkskrant recensie


***

NRC recensie

4,0
Toch verzacht Verhulst een en ander. Veel misdadige ingrepen van god worden gewoon niet behandeld of zachter weergegeven. in de bijbel vermoord god Onan omdat die zijn weduwe schoonzuster niet wil bevruchten. Bij Verhulst heet het dat god Onan laat sterven. Zo zijn er wel meer bijbelse wreedheden die niet als wreedheid door Verhulst worden weergegeven of waar lachend overgegaan wordt (zoals wanneer god in Numeri het volk van Mozes opdraagt alle niet gelovigen te doden of te verjagen uit het beloofde land).

avatar van Donkerwoud
Veel uiteenlopende recensies, meestal een teken dat de auteur werkelijk iets goeds gedaan heeft.

avatar van eRCee
Lijkt me in dit geval vooral een teken dat de auteur "goed zit" met z'n onderwerpkeuze.

avatar van Donkerwoud
Ach ja, in die nuance kan ik mij wel vinden.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:48 uur

geplaatst: vandaag om 22:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.