menu

De Kunst Is Mijn Slagveld: Brieven 1993-2004 - Nanne Tepper (2016)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Nederlands
Autobiografisch

800 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

Het eerste wat Nanne Tepper aan het begin van de dag deed was: brieven schrijven, ‘om polsen en kwabben los te maken’. Hij voerde intensieve correspondenties met vrienden, redacteurs, bewonderaars en collega-schrijvers over uiteenlopende onderwerpen als zijn literaire helden Nabokov en Salinger, de liefde voor zijn katten, pornofilms, de betekenis van vriendschap, zijn jeugd in de Veenkoloniën, de lekkerste spaghetti bolognese, zijn Muze, de gitaarsolo’s van Frank Zappa, Generatie Nix, de schoonheid van het Groninger land en de ideale opstelling van het Nederlands elftal. Al doen de mores in Luiletterland hem walgen van woede, de passages over Librisdiners en ontmoetingen met literatoren staan vol Humor Om Te Lachen. Zelfs wanneer hij gesloopt wordt door ziekte, slapeloosheid en depressies blijft Nanne Tepper schrijven. Tot hij echt niet meer kan.

zoeken in:
avatar van liv2
Toen Nanne Tepper op 10-11-12 een einde maakte aan zijn leven werd duidelijk hoe indrukwekkend zijn status als schrijver was. Alle dag- en weekbladen wijdden beschouwingen aan zijn leven en werk, en de roep om een biografie klonk unaniem. Toen kwam ook aan het licht dat hij naast auteur van een bescheiden oeuvre ook schrijver was van duizenden brieven. Deze veelstemmige uitgave laat een schrijver in zijn productiefste periode zien en legt tegelijk de ontstaansgeschiedenis van zijn romans bloot. Atlas/Contact

avatar van Sandaba
4,5
Vorst Tepper van Koningsberg


Ik heb de brieven van Nanne Tepper afgelopen twee (?) maanden mondjesmaat gelezen als zijnde een pauze tussen boeken in.

Tepper heb ik altijd een interessante persoon gevonden, zowel in zijn romans, recensies, columns en daarbuiten. Die aandacht is deels te danken aan de mythes die hij zelf creëerde. (zo zou hij zijn eerste roman, naar eigen zeggen een lijvig boek, door een vriend zijn begraven aan de voet van de Rocky Mountains)

De selectie brieven vangt in 1993 aan, twee jaar voordat zijn debuut De eeuwige jachtvelden verscheen. Het machtige aan die brieven van 1993-1995 zijn toch wel de passages waarin hij over dit boek rept.
Daarnaast is zijn bewondering voor schrijvers zoals Faulkner en Nabokov* interessant om te lezen, de man had er verstand van, echt waar. Na tweehonderd pagina's kreeg ik de illusie de persoon Tepper een beetje te kunnen doorgronden, en toen moest ik nog vijfhonderdplus pagina's.

*Als Nabokovfetisjist (ik tracht al het mogelijke over deze man en zijn boeken te weten te komen) zijn deze brieven een goudmijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:56 uur

geplaatst: vandaag om 21:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.