menu

Winter in Gloster Huis - Vonne van der Meer (2015)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Toekomst

144 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

In 'Winter in Gloster Huis' nemen we een sprong in de tijd: de koning zit ruim tien jaar op de troon, de zorg is overgenomen door altijd dienstbare robots, de klaar-met-leven-wet is aangenomen. Twee broers krijgen een duizelingwekkende erfenis, plus de opdracht er ‘iets goeds’ mee te doen. De oudste begint een hotel aan een meer waar je waardig en omringd door aandacht kunt sterven. Het wordt een enorm succes. De jongere broer bouwt aan de overkant Gloster Huis, waar mensen die toch aan hun doodswens beginnen te twijfelen, welkom zijn. Maar wie laat zich daarnaartoe lokken? Wie denkt nog dat er iets beters bestaat dan de maakbare dood?

zoeken in:

avatar van liv2
****

Warme roman met bloedserieuze strekking.
Winter in Gloster Huis is een warm knusse vertelling


Volkskrant recensie


avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
Het thema van Winter in Gloster Huis , wel of niet kiezen voor de maakbare dood, is een thema dat me aanspreekt en waarmee ik in mijn (werk)omgeving regelmatig mee te maken heb.
Het verhaal leest als een sprookje, van gevonden ofwel geërfde diamanten die het hotel waar je waardig kunt sterven mogelijk maakt, tot en met de betekenis en bedoeling van Gloster Huis of de roeiboot die het hotel en Gloster Huis verbindt. Gloster Huis is vernoemd naar een personage in Koning Lear.
Het sprookje is wat mij betreft oppervlakkig geschreven, de moraal van het verhaal, dat ieder sprookje kent gaat voor mij niet veel verder dan wat ik in de plot lees en waar ik me zelf een voorstelling van kan maken. Misschien is dat wel mijn makke, een zekere vooringenomenheid ...
Toch vind ik het jammer, het verhaal, de personages, innerlijke drijfveren, name van de broers, hadden van mij veel meer uitgediept mogen worden.

avatar van Lalage
4,0
Het knappe is dat de boeken van Vonne van der Meer heel vlot lezen, maar je ook aan het denken zetten over levensvragen. 'Winter in Gloster Huis' heeft misschien een zwaar onderwerp, maar het is een lichtvoetig boek met mooie mensen. Toch stelt het ook belangrijke vragen: als euthanasie mogelijk is voor iedereen boven een bepaalde leeftijd, zal het je dan kwalijk genomen worden als je ‘gewoon’ doorleeft tot het je tijd is?

Winter in Gloster Huis – Vonne van der Meer | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Gast
geplaatst: vandaag om 12:40 uur

geplaatst: vandaag om 12:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.