menu

W Ljoedjach - Maxim Gorki (1916)

Alternatieve titels: Onder de Mensen | Onder Vreemde Mensen | Onder Vreemden | В Людях

mijn stem
3,92 (6)
6 stemmen

Russisch
Autobiografisch

304 pagina's
Eerste druk: Ladyschnikow, Berlijn (Duitsland)

Tweede deel van de autobiografische trilogie van de Russische auteur (1868-1936). Deze schetst hierin zijn jeugdjaren in Nizjni Novgorod tussen zijn elfde en zestiende jaar. Een bonte reeks van vaak zonderlinge figuren, gezien door de ogen van een opgroeiend kind, passeert de revue. In zijn terugblik op deze jeugdjaren streeft de schrijver naar een objectieve, realistische beschrijving van personen en gebeurtenissen zonder zichzelf te veel op de voorgrond te plaatsen.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Het middenstuk, en het beste deel. Dit werk blijft net als deel één vrij episodisch van opzet, maar dat is nu juist net het punt. We volgen de jonge (tijdens het lezen vergeet je weleens met een knul van rond de 13 jaar vandoen te hebben) Pesjkov met zijn eerste stappen in zijn arbeidsleven. Dan weer werk als bootsjongen, dan weer in een fabriek, dan weer in een winkel, et cetera. Zo blijft het allemaal vrij oppervlakkig, maar krijg je wel een idee van het hele leven van de ik-persoon, dat volt zit met werken, nieuwe mensen ontmoeten en zo echt als opvoeding kan worden gezien. Het boek houdt ook een enorme vaart hierdoor. Op zijn beste momenten deed het wel denken aan Orwell's debuut, al is die laatste net wat beter en dieper uitgewerkt. Maar voor Onder de Mensen zeker 4,0*.

avatar van eRCee
3,5
Van de 18 users die deel 1 van Gorki's trilogie hier op de site van een stem hebben voorzien, zijn er op dit moment maar twee die ook deel 2 en 3 hebben doorgewerkt. Gezien de hoge quotering is dat toch wel opmerkelijk. Net als gebruiker gerardus vind ik Kinderjaren voorlopig het betere deel, vooral doordat daarin heel knap het perspectief van het kind wordt gebruikt. In Onder de mensen is de hoofdpersoon duidelijk al wat ouder en hoewel zijn verbazing en onbegrip over hoe mensen met elkaar omgaan een zeer prominent thema blijft, sluipt er meer verbittering en enige afstomping in, zo lijkt het. Daarnaast is dit deel dikker en krijgt het een enigszins repeterend karakter. De mooiste passages zijn die waarin de puber Maxim literatuur ontdekt. Zijn verrukking over de nieuwe wereld die zich dan voor hem opent is ontroerend. Over de gehele lengte stemt het boek echter vooral treurig. Wat Gorki heeft gezien en vastgelegd over de mens is niet bepaald hoopgevend. Je zou de trilogie zelfs misantropisch kunnen noemen, hoewel het humanisme van de auteur hem onvergelijkbaar maakt met een galspuwer als bijvoorbeeld Céline. Dat en de bijzonder soepele stijl maken dit, ondanks de zware onderwerpen, geen taaie pil.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:40 uur

geplaatst: vandaag om 09:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.