menu

Ein Ganzes Leben - Robert Seethaler (2014)

Alternatieve titel: Een Heel Leven

mijn stem
3,85 (13)
13 stemmen

Duits
Sociaal

160 pagina's
Eerste druk: Hanser, Berlijn (Duitsland)

'Een heel leven' gaat over de arbeider Andreas Egger. Een man die liefheeft, treurt en droomt, en die aan het eind van zijn leven met verbazing terugblikt op alles wat hij heeft meegemaakt. Wanneer Andreas Egger in het dal wordt afgeleverd, is hij een jaar of vier. Niemand weet het precies. De boer Kranzstocker neemt hem met tegenzin in huis en Egger groeit op tot een knecht die zich van zijn eerste jaren niet veel meer herinnert dan een vaag gevoel van warmte. Als jongeman sluit hij zich aan bij een groep arbeiders die de eerste kabelbaan in de omgeving aanleggen en daarmee ook voor het eerst elektrisch licht en lawaai naar het dal brengen. Op de dag van een tragisch ongeval staat Egger ineens oog in oog met de liefde van zijn leven, Marie, die hij evenwel snel weer zal verliezen. Pas vele jaren later, wanneer de wereld een andere is geworden en Egger zijn laatste pad bewandelt, zal zij nog één keer bij hem zijn.

zoeken in:
avatar van dutch2.0
4,0
Kwartaalboek lente 2018! Gekozen met 2 stemmen, en die 2 stemmers (waaronder ikzelf natuurlijk) hadden helemaal gelijk. 'Een heel leven' is een heerlijk boek, zonder al te grote emoties, zonder al te heftige gebeurtenissen (op 1 na) en zonder dat we nou echt een dikke band krijgen met hoofdpersoon Andreas Egger. Maar toch.

Eerst maar de inhoud: Een heel leven deed me sterk denken aan het eerste seizoen van de superieure Duitse tv-serie 'Heimat'. Die serie was een kroniek van de 20e eeuw, die we meemaakten door de ogen van de dorpse Maria Simon en haar familie. Dus de eerste auto van het dorp, de eerste radio, de opkomst van de Nazi's en de komst van het grote geld, wanneer de oorlog eenmaal is afgelopen.

Ook in 'Een heel leven' maken we dat alles min of meer mee, maar waar 'Heimat' zo majestueus is als een oceaan, is 'Een heel leven' meer een kabbelend bergbeekje. Slechts 156 pagina's trekt Seethaler uit voor zijn geschiedenis, waarbij hij uit de verschillende episodes (voor bergdorp en hoofdpersoon) steeds de essentie probeert te plukken. De essentie van rouw, van eenzaamheid, van acceptatie, van overlevingsdrang, en ga zo maar door. En dit alles heel overtuigend.

De taal van Seethaler is helemaal in lijn met het onderwerp. Nooit grootse woorden, nauwelijks humor, lange, maar o zo leesbare zinnen, heel precieze, beeldende taal, lyrisch als het om de natuur gaat, gortdroog als het gaat om de treurige en minder treurige lotgevallen van de mens.

Die taal gebruikt hij (naar mijn idee) ook heel subtiel om duidelijk te maken waar onze held Egger voor staat. Egger is nostalgisch naar de vooroorlogse jaren, maar het is ook weer niet zo dat hij de vooruitgang verwerpt. Als het dorp langzaam verandert in een populair ski-oord (waar Egger zelf nog aan heeft meegewerkt) is dit iets waar hij niet bij staat te juichen maar toch zonder mokken accepteert. Bijvoorbeeld wanneer kinderen een alternatieve skiroute hebben ontdekt:

'Egger keek hoe ze van de helling af kwamen suizen, met een juichkreet loskwamen en een moment door de lucht zweefden voordat ze behendig landden of als bonte knoedeltjes door de sneeuw rolden'.

Uit die 'bonte knoedeltjes' spreekt eerder tederheid dan irritatie, toch?

Er zijn heel veel plekken in dit boek waarin je de meesterhand van deze verteller kunt ontdekken: in het eenmalige gebruik van de tegenwoordige tijd, of in de bijzondere (maar veelzeggende) manier waarop we plotseling worden geconfronteerd met het feit dat de Nazi's op komst zijn.

Kortom, ook dit 'Een heel leven' is weer een uiterst geslaagd kwartaalboek. Daar zijn er intussen zo gruwelijk veel van dat ik niet weet of deze nog in mijn Top 5 Kwartaalboek past, maar in de Top 10 zeker. En een aanrader is dit natuurlijk sowieso!

avatar van eRCee
3,0
Dan ook maar direct mijn duit in het kwartaalboek-zakje (halverwege een wat dikker boek deze er gistermiddag tussen gefrommeld). Een heel leven* moet je zien als een novelle, of zo voelt het in elk geval aan. Niet alleen in het aantal bladzijden dat Seethaler uittrekt is hij spaarzaam, hij houdt het sowieso sober, zoekt niet naar sentiment of grootsheid. Een simpele beschrijving van een levensloop in al z'n gewoonheid maar stiekem ook wel veel ongewoonheid. Want net als bij Stoner, dat spectaculair onspectaculair werd genoemd, vinden er haast ongemerkt best wel opmerkelijke dingen plaats. Het blijft literatuur, en dat is maar goed ook. dutch2.0 heeft hierboven al welsprekend de kwaliteiten van Een heel leven uiteengezet. Naar mijn smaak komt er echter wat te weinig overpeinzing, of analyse, of introspectie voor, en blijft het vooral een beschrijving. Knap gedaan in zeker opzicht, maar beperkt in z'n impact. Daarnaast vind ik de hoofdfiguur een tikje te typisch, met z'n mankheid, fysieke kracht en zwijgzaamheid. In mijn top-10 kwartaalboeken komt Seethaler daarom niet, dus hebben we nog wat andere lezers nodig om het pleit te beslechten. Velen zijn geroepen, en of je uitverkoren bent moet je zelf maar bepalen.

* Opmerkelijk: Een klein leven lijkt me, in tegenstelling tot wat de titels suggereren, precies het tegenovergestelde van dit boek; het komt op mij tenminste oversized over in alle opzichten.

avatar van Lalage
3,5
In de loop van Eggers leven is het dorp erg veranderd. Waar het eerst rustig was, komen nu drommen toeristen om te skiën. Maar Egger blijft de rust opzoeken door hoger op de helling te gaan wonen, onder primitieve omstandigheden.

Het lijkt allemaal heel eenvoudig, maar Robert Seethaler heeft vast elk woord gewogen om het op de juiste plek te zetten. En Liesbeth van Nes heeft een prettige vertaling uit het Duits afgeleverd.

Het allermooiste vind ik de scène waarin Egger zijn Marie ten huwelijk vraagt op een spectaculaire manier.

Een heel leven – Robert Seethaler | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Gast
geplaatst: vandaag om 10:19 uur

geplaatst: vandaag om 10:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.