menu

The Lord of the Rings: The Return of the King - J.R.R. Tolkien (1955)

Alternatieve titel: In de Ban van de Ring: De Terugkeer van de Koning

mijn stem
4,34 (564)
564 stemmen

Engels
Fantasy

432 pagina's
Eerste druk: George Allen & Unwin, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De legers van Rohan trekken ten strijde naar Gondor. Merijn trekt met hen mee in het gezelschap van een vermomde Éowyn. Gandalf en Pepijn rijden intussen vooruit naar Minas Tirith. Aragorn, Gimli en Legolas betreden de Paden der Doden, een geheime doorgang door de bergen, om een vervloekt leger van eedbrekers op te roepen tegen Sauron te vechten. In Minas Tirith de hoofdstad van het rijk Gondor is de toestand kritiek. Het leger van Rohan verschijnt net op tijd om de aanval van Sauron af te slaan, maar in de strijd met de aanvoerder van de Nazgul sterft koning Théoden en raken Éowyn en Merijn gewond. Eomer zet de strijd voort maar de situatie lijkt hopeloos maar dan arriveert Aragorn en doet het tij van de slag keren. Hoewel de aanval is afgeslagen, is de militaire toestand tamelijk hopeloos. Toch gaan de legers van het westen in de aanval, om de aandacht van Sauron te trekken en zo Frodo de kans te geven ongemerkt bij de Doemberg te komen. Intussen trekken Frodo en Sam verder het desolate Mordor binnen waar hun leven steeds meer tot een hel wordt. Ze kunnen ongemerkt verder doordringen doordat Sauron zijn oog op de vechtende legers heeft gericht. Uiteindelijk bereiken ze de Doemberg ...

zoeken in:
Louis2703
Prachtig boek, heel goed geschreven maar moeilijk doorheen te komen.

*Chrissie*
Echt een top boek. Tolkien sleurt je als lezer helemaal mee in het verhaal, wat een zeker pluspunt is. 4,5*

avatar van Witch-king
5,0
Louis2703 schreef:
Prachtig boek, heel goed geschreven maar moeilijk doorheen te komen.


Als je de andere boeken van Lord of the Rings niet gelezen heb dan snap ik dat je er moeilijk doorheen kan komen. Je moet alle drie de boeken lezen.

3,5
Al moet je er wel je verstand goed bijhouden, met al die namen van steden enzovoorts, ook als je ze allemaal hebt gelezen.

Louis2703
Witch-king schreef:
(quote)


Als je de andere boeken van Lord of the Rings niet gelezen heb dan snap ik dat je er moeilijk doorheen kan komen. Je moet alle drie de boeken lezen.


Klopt, maar deze 2 heb ik in huis.

avatar van Witch-king
5,0
Louis2703 schreef:
(quote)


Klopt, maar deze 2 heb ik in huis.


Welke boeken bedoel je met deze 2, Fellowship of the Ring en Return of the King, of de Two Towers en Return of the King.

avatar van Durete
4,0
Een prachtige afsluiting van z'n fenomenale trilogie.
Wat een prachtig einde, wanneer de 4 hobbits terug zijn in de Gouw.

Op en top 5*

5,0
Het beste deel van de drie! Ook een goede afsluiting die niet al te kort was! Geen verdere commentaar om te geven! 5*

5,0
Het beste deel van de drie! Ook een goede afsluiting die niet al te kort was! Geen verdere commentaar om te geven! 5*


Hoor juist van iedereen dat het einde maar bleef duren.
persoonlijk vind ik het einde in het boek beter dan in de film.
en zoals jimmy009 zegt: geen verdere commentaar om te geven!

5 *****

5,0
verkeerd gelezen, ik dacht dat jimmy009 zij dat het einde kort was.
Stomme fout

gosjiemikkie! wat een geweldig prachtig boek is dit zeg! ik ben er stil van gewoon!!!!

2,0
ik vond hem wel aaridg maar ik ben niet zo overdonderd als jij romie

5,0
Dit boek maakt de trilogie echt af! Hoewel het wel naar mijn mening een deels open einde heeft. Je leest namelijk dat bijv. Aragorn op de troon van Gondor gezeteld is en Legolas dit gaat doe en Gimli dat, maar er is toch ruimte voor meer. Maar ik hoop niet dat er meer komt, want alleen Tolkien kon zo prachtig en indrukwekkend schrijven.

5,0
ze zeggen tog ook dat het verhaal niet is afgelopen. Dat boek dat bilbo schreef( de hobbit) en het daarna aan frodo gaf die daarin zijn avonturen in op schreef(lord of the rings) en daarna geeft Frodo het aan Sam.
Dus het verhaal is nooit af, alleen het verhaal rond de ring is afgelopen en daarmee is gelijk de 3e era afgelopen.
Maar zoals bilbo zij: "er is altijd ruimte voor meer"
Tolkien heeft er niks meer bij geschreven en daar heeft hij goed aan gedaan. Anders werd het te uitgemolken.

vermeerf
Op zich een goed verhaal maar naar mijn smaak met veel te veel niet ter zake doende informatie (de liederen, Tom Bombadil), uiteraard heb ik het over alle drie de boeken samen. En de laatste pakweg 150 bladzijden van dit boek hadden van mij sowieso geschrapt mogen worden, ik heb die altijd gezien als een geforceerde poging om het boek nog dikker te krijgen. Dus: goed boek maar het hoort zeker niet bij het beste dat ik ooit gelezen heb.

avatar van Freud
5,0
Het einde hangt er inderdaad wat aan te bungelen, maar ik heb het altijd schitterend gevonden. Als je een boek echt goed vindt, wil je natuurlijk dat het zolang mogelijk blijft duren, dus ik heb er nooit een probleem in gezien.
Tom Bombadil is misschien strikt genomen overbodig in het verhaal (nu ja, de film doet dat toch uitschijnen, Tolkien zou het daar vast absoluut niet eens mee zijn), maar dat is nu eenmaal het knappe aan Tolkiens boeken: hij creëert niet enkel een verhaal, maar een hele wereld, en als je daar in meegaat, is geen enkele informatie overbodig, maar krijg je gewoon steeds meer inzicht in de context en plaatsing van alles.

Spijtoptant
Freud schreef:
Het einde hangt er inderdaad wat aan te bungelen, maar ik heb het altijd schitterend gevonden. Als je een boek echt goed vindt, wil je natuurlijk dat het zolang mogelijk blijft duren, dus ik heb er nooit een probleem in gezien.


Het einde van dit boek, met het schoonvegen van de Gouw, is naar mijn mening de essentie van het verhaal.
Het is geen avonturenroman, met een paar rare wezens die allerlei moeiljkheden moeten overwinnen, maar een ontwikkelingsroman. De hoofdpersonen, te weten de vier hobbits die op reis gaan, vergezeld van wat anderen, veranderen gedurende de drie delen van lacherige onzekere zwakke figuren in onverslaanbare halflings, en dat uit zich in het einde, waar ze zelfverzekerd, en zonder de hulp van Gandalf (oh, wat schrokken ze toen Gandalf vlak daarvoor verklaarde naar Tom Bombadil te gaan en niet met de hobbits mee naar de Gouw) de slechte mensen onder leiding van Saruman en die valse Slangetong (of hoe heettie?) verjagen.
Maar individueel zie je ook de karakters van de vier hobbits gedurende het verhaal compleet veranderen.

Frodo is van een vrolijke Frans in een tobbende denker veranderd, Sam is van een gedienstige tuinman in een toekomstig zevenmaal burgemeester veranderd, Pepijn en Merijn zijn van onverantwoordelijke vrijbuiters in dominante aanvoerders veranderd (ze zijn niet enkel fysiek 'gegroeid' door die entdrank)

Merk op dat de karakters van de andere figuren NIET veranderen!


Dat de film juist dat gedeelte niet meepikte bewijst enkel dat P. Jackson geen moer van het verhaal begrepen heeft en het wel enkel als een avonturenromannetje zag.

(OK, na dát einde komt er nog het afscheid, dat is gewoon om het verhaal mooi af te sluiten. Ik ben weer thuis, Rosie!)

(Overigens beschouw ik Lord of The Rings als één boek, niet als drie boeken)

avatar van LittleBox
5,0
*Chrissie* schreef:
Tolkien sleurt je als lezer helemaal mee in het verhaal, wat een zeker pluspunt is.

Mooi gevoel voor understatement!

avatar van Aragon
5,0
Ik was teleurgesteld over het verhaal dat Tolkien vertelt in deel 3.
Daar waar Fellowship en TwoTowers elkaar aanvullen, nieuwe personen worden geintroduceerd en de setting van het verhaal telkens verrassend is, kent deel 3 ten opzichte van deel 2 meerdere herhalingen. De 2de gekke koning en de veldslagen zijn te veel herhalingszetten om te imponeren. Blijft over het afronden van het verhaal, waar we de afloop op voorhand toch wel vermoeden.

avatar van Thomas83
4,0
Van de trilogie vind ik dit boek het meest spannend en meeslepend. Heerlijk dat stukje als Aragorn met Legolas en Gimli het dodenrijk betreed om dat leger voor zich zien te winnen. In de verfilming van Peter Jackson is dat maar matig uitgewerkt, hier heel goed.
Het mooiste stukje in het boek vond ik denk ik nog wel als er druk wordt gevochten in Minas Tirith, ditmaal ook in de staat zelf, waarbij dan opeens de redding komt in de vorm van het leger van Rohan. Dat stukje waarin dat wordt beschreven is echt een kippenvelmoment. Ik heb alleen de vertaling gelezen, en ook daarin is dat prachtig beschreven. "Hoorns, hoorns, hoorns!"
Wat ook erg leuk is aan het boek (wel wat sentimenteel misschien) is dat in vergelijking met de verfilming de helden ook de terugreis ondernemen en die ook helemaal wordt beschreven, zij het wel duidelijk een stuk minder uitgebreid dan tijdens de heenweg. Daarna volt nog een confrontatie met Saruman bij zijn toren, en later komen ze hem nog eens tegen in The Shire. Dat laatste stuk bevalt me ook zo erg. Hoe de Hobbits er dan alleen voorstaan, als helden (maar wat wat vervreemd van hun soortgenoten) terugkeren in hun thuisland en daar wat van de dingen toepassen die ze tijdens hun reis hebben geleerd. Een avontuur op kleine schaal zeg maar. Prachtig!
Ook het uiteindelijke afscheid van Frodo is echt zo mooi. Nog een heel stuk emotioneler en heftiger dan in de film.

Ik had net al een 3.5 gestemd, maar bij nader inzien gooi ik daar nu al een half puntje bij. Fantastisch boek!
De appendices zijn trouwens best taaie kost. Ik heb een uitgave waarin alle drie de delen in 1 boek zitten met appendices op het einde, waarin van alles wordt verteld over de geschiedenis van de verschillende volkeren, de verschillende talen, enzovoort.

Lupos
Wel, ik heb de hele reeks eindelijk uitgelezen, en ik ben er (mentaal) bijna kapot van. Het is een goed boek, laat dat duidelijk zijn, maar de schrijfstijl van Tolkien werkte me op bepaalde momenten erg op de zenuwen (zoals in het huis van Tom Bombadil). Op die momenten heb je echt zoiets van : "Okeeee ! We snappen het man ! Jezusallemachtigereet ! Ga gewoon verder met het verhaal !" De fans van de trilogie zullen me wellicht willen kruisigen omdat ik dit zeg, maarre....Tolkien schrijft niet echt méésterlijk. De boeken staan vol met eindeloze zinnen waarin hij dingen steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw blijft beschrijven en dat irriteerde me soms vreselijk. Meestal zijn de boeken beter dan de films, maar in dit geval kijk ik liever naar de 'extended versions' van de films, zodat je je ogen niet hoeft te vermoeien met deze harde noot om te kraken, maar je je gewoon kan laten gaan en kan genieten van de prachtige beelden. Sorry, maar dat is gewoon mijn mening. Het is een goed boek, maar is z'n plaats in de top 250 volgens mij niet echt waard.

avatar van arwenevenstar
5,0
Ik ben echt lang bezig geweest met het boek, langer dan de eerste twee, dus even een tip voor wie de boeken wil lezen maar de films ook al gezien heeft; je hebt heel veel doorzettingsvermogen, veel geduld en een voorliefde voor fantasy nodig want als je al weet wat er gaat gebeuren is het best wel langdradig. Ik ergerde me daar op het begin aan maar Tolkiens geweldige schrijfstijl went snel. Het verhaal is natuurlijk fantastisch en ik heb ervan genoten. Het einde is ook veel mooier dan in de film.

en nog even tegen Lupos: over een boek van Tolkien zeggen dat het allemaal best wat sneller en minder uitgebreid had gemogen is als tegen Shakespear zeggen dat het ook in normale woorden kan.

avatar van Gregorian
Tot de laatste bladzijde een geweldig boek, maar zoals ik bij deel 2 ook al zei; Het overtreft naar mijn mening niet aan het 1e deel. Het was overigens wel handig dat ik eerst de films gezien had, want anders snapte ik er niet veel van haha! (ik was toen 14 he) Maar met dit boek af afsluiter is dit wel de beste trilogie die ik ooit heb gelezen!

*5.0

avatar van Albus Dumbledore
3,0
Zo, ik heb het boek bijna 2 jaar nu, en eindelijk heb ik het gelezen. Deel 1 had ik met best veel plezier gelezen, maar deel 2 verveelde al snel en door deel 3 kwam ik echt niet heen. Gelukkig ben ik nu een paar jaar ouder en heb ik het wel helemaal gelezen.
Ik vind het opzich wel een mooi boek, maar ik zeg nou niet van: Wow wat super geweldig!
Ik ben er achtergekomen dat ik geen fan ben van Tolkiens schrijfstijl. Ik vind hem niet te langdradig ofzo, maar hij heeft een aparte schrijstijl, die in de ogen van sommigen supergeweldig is, maar in mijn ogen niet echt boeiend is en soms zelfs irritant.
De leukheid van het boek was bij mij een beetje wisselend. Soms had ik zoiets van: dit is leuk, dit is leuk! Maar soms had ik echt van: kom op, jongen, even doorbijten, misschien komt er dadelijk weer een leuk stuk.
Het begin in het standpunt van Merijn of Pepijn (haal die twee altijd door elkaar ) vond ik niet echt boeiend. Op sommige stukjes na. Het hele standpunt van Frodo en Sam vond ik dan wel weer erg mooi, maar daarna verslapte mijn aandacht weer, want toen de Ring eenmaal in de Doemberg was gegooid, was er af en toe geen reet meer aan. Aragorn die gekroond werd, oké, maar daarna een hoop langdradig gedoe en dan de Gouw. De Gouw was helemaal overgenomen door struikrovers en aan de ene kant vond ik het opzich wel leuk, maar aan de andere kant voelde het alsof Tolkien zijn boek dikker wilde maken0
Ook het einde (wanneer Frodo Midden-Aarde verlaat) maakt in de film op mij aanzienlijk meer indruk dan in het boek.

Dus het zijn alledrie opzich wel aardige boeken, maar de films vond ik mooier en indrukwekkender. Velen zullen het wel niet met mij eens zijn, maar dat is mijn mening.

Cijfer van schaal van 1 op 10: 6.7
Cijfer hier op boekmeter: 3,0

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Lupos schreef:
Het is een goed boek, maar is z'n plaats in de top 250 volgens mij niet echt waard.


Het had op nr. 1 moeten staan.

Nou... ik snap bij sommige mensen wel dat ze dit een "traag" boek vinden. Zelf ben ik tot midden deel 2 gebleven, maar telkens als ik maar een gedeelte van de films zie wil ik ze weer gaan lezen. Ik zie ook dat diegene die ze traag vinden meer een Harry Potter lezer is dan een LotR lezer. Nja, goed.. Ik wil sowiezo nog ooit alle boeken van Tolkien gelezen hebben. En kan niet wachten totdat ik die laatste bladzijde heb geslagen

Tom Cullen
prachtig einde van een legendarishe reeks.

4,5*

avatar van wiehoe
4,5
Het derde en laatste boek van de Lord of the Rings reeks. Ik vond het een erg leuk deel en een mooie afsluiting. Ook leuk dat je van vele personages in het boek te weten komt hoe het het met hun afloopt.

4,5 sterren.

avatar van GVR
4,5
GVR
Sterk eind van een prachtige serie. Ikzelf haalde de DRIE in 1993 in huis en was even onder de pannen. Zette vaak ook bepaalde klassieke muziek op de achtergrond. Paste voor mij prima in de sfeer waar ik mij in waande.
Heb niet direct een voorkeur voor 1 van de 3, maar misschien dat deze ietwat favoriet is. Deze serie staat wat mij betreft eenzaam aan de top in de fantasy genre.

avatar van cortez
4,0
Een heel sterk einde van een innemende trilogie. Ik vond het eerste deel van het boek wel een stuk beter dan het tweede deel. Daar krijg je de grote veldslag en een heleboel kleurrijke personages, het tweede deel verhaalt vooral over de lotgevallen van Sam en Frodo en die zijn nu eenmaal niet zo spectaculair (de climax van het boek ligt dus meer vooraan dan achteraan). Het einde is misschien ook wat uitgesponnen, maar daarentegen ging het niet storen omdat je op een punt komt dat je eigenlijk nog graag zoveel mogelijk te weten wil komen.

Ik zou het boek 4,5 sterren geven, maar doe er een halfje bovenop, want het geheel van de drie boeken vind ik zeker vijf sterren waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:39 uur

geplaatst: vandaag om 09:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.