menu

1995: Het Onverslaanbare Ajax van Louis van Gaal - Mike van Damme (2015)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Sport

288 pagina's
Eerste druk: Carrera, Amsterdam (Nederland)

Wat had Ajax in de Champions League te zoeken in het seizoen 1994/1995? Slechts één speler had al ervaring met het kampioenenbal: Frank Rijkaard. Het elftal bestond voornamelijk uit een stel jonge honden, nog onwetend van hun kwaliteiten en grenzen. Louis van Gaal zag zijn beoogde spits Ronaldo naar PSV vertrekken. ‘Maar wij hebben Patrick Kluivert,’ blufte de Ajaxtrainer. En daarmee begon een seizoen waarin Ajax heel Europa zou verrassen. Het is inmiddels twintig jaar geleden dat Ajax de Champions League won. Journalist Mike van Damme sprak uitgebreid met trainer Louis van Gaal, aanvoerder Danny Blind, ontdekking Patrick Kluivert, spelmaker Jari Litmanen en vele anderen.

zoeken in:
3,5
Geboren in 1987 behoor ik tot één van de laatste generaties die het weet hoe het is om een Nederlandse club de Europa Cup te zien winnen. De prestaties van Feyenoord in 2001/2002 ten spijt: Louis van Gaal is de laatste trainer die erin slaagde om een wonder in het Europese topvoetbal te verrichten.

Destijds leek het normaal, behalve dat het aantal Ajax-posters in de klaslokalen gestaag begon toe te nemen. Toen Ajax in Tokyo voor de Wereldbeker mocht spelen werd er een televisie in de centrale hal van mijn basisschool klaargezet. 15 jaar later heb ik de strafschoppenserie terug gekeken en bleek ik vrijwel de gehele serie onbewust te hebben opgeslagen. Waarschijnlijk dat er toch een soort besef was hoe uitzonderlijk de prestaties van Ajax waren.

Mike van Damme put voor zijn boek uit veel bronnen en komt met een gedurfde structuur: geen chronologisch verhaal maar per speler een apart, titelloos hoofdstuk. Doordat er voortdurend flashbacks langskomen wordt het boek enigszins chaotisch en komen veel wedstrijden of gebeurtenissen onevenredig vaak langs. Natuurlijk mag de CL-finale in Wenen uitgebreid aan bod komen maar verdient de kampioenswedstrijd van 1993/1994 het om vijf keer beschreven te worden?

Ook jammer is dat de nasleep nauwelijks aandacht krijgt. Waardoor lukte het Ajax in 1995/1996 nét niet en hoe kon deze wonderploeg zo snel uit elkaar vallen? De vele feiten ten spijt: een echt heroïsch boek is het niet geworden. Hiervoor ontbreken een sterke analyse en conclusie. Toch is het een vlot leesbaar verhaal geworden dat doet terugverlangen naar 1995.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 06:15 uur

geplaatst: vandaag om 06:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.