menu

The Hollow Crown: The Wars of the Roses and the Rise of the Tudors - Dan Jones (2014)

Alternatieve titels: Vorsten van Albion: Het Huis Plantagenet Vormgevers van Engeland | The Wars of the Roses: The Fall of the Plantagenets and the Rise of the Tudors | Gevecht om de Troon: De Rozenoorlogen en de Opkomst van de Tudors

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch

480 pagina's
Eerste druk: Faber and Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In de vijftiende eeuw ging de kroon van Engeland zeven keer in andere handen over terwijl de grote families van Engeland tot de dood vochten om macht, majesteit en het recht om te heersen. In ‘The Hollow Crown’ wordt beschreven hoe de Plantagenets zichzelf vernietigden om uiteindelijk te worden vervangen door de Tudors. Enkele van de grootste helden en schurken uit de Britse geschiedenis werden in deze woelige tijd bij elkaar gegooid: Hendrik V, wiens overwinning bij Agincourt en voorzichtige regering in Engeland het hoogtepunt van de middeleeuwse monarchie markeerden; Eduard IV, die zijn kroon ontving uit handen van de konkelende soldaat Warwick de koningmaker, voordat hun alliantie in een gevecht tot de dood uitmondde; en de laatste de facto Plantagenet Richard III, die de troon stal en zijn eigen neven vermoordde, de prinsen in de Tower. Uiteindelijk kwamen de Tudors eraan – maar zelfs hun heerschappij werd alleen bepaald in de jaren 1520 toen Hendrik VIII meedogenloos de laatst overgebleven vijanden van zijn familie had opgejaagd en neergemaaid. Te midden van al dit tumult werd ridderlijkheid herboren, kwam de drukpers eraan en begon de Renaissance te bloeien. Met beschrijvingen van de slag bij Towton, waar 28.000 mannen op één ochtend stierven, en de slag bij Bosworth Field, waar Richard III neergeslagen werd, is dit het echte verhaal achter de beroemde historische toneelstukken van Shakespeare.

zoeken in:
ags50
Ik neem aan dat de zogenaamde "stubs" of "flapteksten" door de auteur worden opgesteld. En dan is het vreemd bij The Plantagenets Richard II als de laatste der Plantagenet(-koningen) te zien vermeld en bij de plotomschrijving (in beide gevallen vertaald van de "stub") van dit boek Richard III (correct) als zodanig te zien aangemerkt. Immers: zowel het Huis York als het huis Lancaster is in manstam voortgekomen uit de Plantagenet-koning Edward III.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik betwijfel of de auteur dit doet. Dit lijkt me meer iets voor de uitgever.

ags50
Dan is de discrepantie gemakkelijk te verklaren.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:47 uur

geplaatst: vandaag om 10:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.