menu

Et Eventyr - Jonas T. Bengtsson (2011)

Alternatieve titel: Een Sprookje

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Deens
Psychologisch

381 pagina's
Eerste druk: Rosinante, Kopenhagen (Denemarken)

Een jongen groeit op met een vader die weinig respect voor de wet lijkt te hebben. Terwijl ze van de ene naar andere de plek trekken alsof ze op de vlucht zijn, nemen ze zich steeds meer afstand van de eisen van de maatschappij. De vader, een excentrieke, rusteloze man, neemt een rits vreemde baantjes aan, zoals het maken van antieke meubels, tuinier en uitsmijter bij een nachtclub. Overdag geeft hij zijn jonge zoon les, ’s avonds vertelt hij een sprookje over een prins en een koning die op een missie zijn om de Kwade Prinses te vermoorden, terwijl ze op vlucht zijn voor de Witte Mannen die zich verbergen in het volle zicht. Op een dag neemt hun avontuur een onverwachte wending. Tien jaar later, wanneer de jongen op het punt staat volwassen te worden, kunnen vragen over het duistere verleden van zijn vader niet langer onbeantwoord blijven.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,0
Van de Deense auteur die Submarino (het boek) schreef. Prettige Scandinavische mistroostigheid.

avatar van Donkerwoud
4,0
Jonas T. Bengtsson schetst in deze roman een mistroostig beeld van een disfunctionele vader- en zoonrelatie. Over dat schrijnende moment dat die mythische vaderfiguur, waar deze opgroeiende jongen zijn jeugd lang tegen opkeek, van zijn voetstuk valt en menselijke tekortkomingen blijkt te hebben. Dat hun omzwervingen en hun spannende jongensboekavonturen een litteken achterlaten bij een opgroeiend mens. En toch vormt deze jeugd voor het hoofdpersonage evenzeer een bron van inspiratie, en wordt er tevens het zaadje geplant van een tekentalent wat hij de rest van zijn leven met zich meedraagt. Bengtsson beschrijft het in simpele, doeltreffende zinnen, met het sprookje uit de titel - waarvan de vader steeds een nieuw stuk vertelt aan zijn zoon - als het enige sprankje fantasie in een sobere roman. Ergens steekt er nog een politieke laag achter over de moord op Olof Palme, maar dat moet ik u helaas verschuldigd blijven bij gebrek aan kennis over de politieke geschiedenis van Zweden/Denemarken.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:51 uur

geplaatst: vandaag om 21:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.