menu

Het Hof van Barmhartigheid - A.F.Th. van der Heijden (1996)

Alternatieve titel: De Tandeloze Tijd 3 Eerste Boek

mijn stem
4,17 (23)
23 stemmen

Nederlands
Psychologisch

654 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

In 'Het hof van Barmhartigheid' behandelt Albert Egberts het leven als een experiment in verwording en verloedering, met als doel de werkelijkheid van haar vlies van vertrouwdheid te ontdoen. Als hij tenslotte op 21 september 1977 zijn levensdag gaat vieren, doet het experiment hem uiterst onzacht op de besneeuwde bodem van de nacht belanden. Tijdens zijn reis in het schemerduister van het vagevuur maken we onder andere kennis met de Napolitaanse kinderhandelaar Gesù, de basgitasist en guerrillero Freek, de in zijn eentje Kristalnacht spelende neo-fascist Baartscheer, en een gedetineerde huisvrouw die het gitzwarte sprookje van de dubbele oudermoord vertegenwoordigt.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
Wat is het verschrikkelijk moeilijk om dit boek als onafhankelijk werk te beoordelen. Ten eerste omdat het geen afgesloten geheel is, maar verder gaat in Onder het plaveisel het moeras en ten tweede omdat het werk onderdeel is van het grote geheel dat de Tandeloze Tijd heet.
Toch heeft het boek ontegenzeggenlijk vele kwaliteiten. Het is een boek met levensechte karakters, vele spanningsbogen en een sterke vorm. Er wordt constant van perspectief gewisseld. Vooraf was ik bang dat dit het boek ingewikkeld zou maken, maar dit is nergens storend en zorgt juist voor een extra diepte in het verhaal waardoor de karakters nog veel sterker worden.
Enig minpuntje is in mijn ogen de lengte van het boek. Van der Heijden heeft in zijn gehele oeuvre de neiging veel uit te weiden. Toch vond ik dit niet heel erg storend in dit boek door de aanwezigheid van sterke verhaallijnen.
Als op zichzelf staand werk komt het boek uiteraard tekort, er staat niet voor niets op de kaft 'eerste boek'. Daarom is mijn 3.5 een voorlopig oordeel dat ongetwijfeld na lezing van het tweede boek nog zal veranderen. Het boek biedt in ieder geval genoeg openingen voor een mooie ontknoping in deel 2.

avatar van Pecore
4,0
Erg fragmentarisch boek. Hoofdstukken bedragen niet meer dan een paar bladzijden en worden verteld vanuit verschillende personages en wisselend perspectief. Hierdoor loopt het verhaal niet lekker. Toch weet Van der Heijden het door zijn manier van schrijven zeer leesbaar te houden. Het is grappig en de hoofdstukjes zitten vol leuke spitsvondigheden. Vooral de laatste 150 bladzijden, die een half etmaal omvatten, zijn genieten geblazen.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:18 uur

geplaatst: vandaag om 08:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.