menu

Helena - Evelyn Waugh (1950)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Historisch

265 pagina's
Eerste druk: Chapman and Hall, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De keizerin Helena, de moeder van Constantijn de Grote, maakte de historische pelgrimstocht naar Palestina, vond daar stukken hout van het ware kruis en liet in Bethlehem en Olivet kerken bouwen. Haar leven viel samen met een van de grote keerpunten in de geschiedenis: de erkenning van het christendom als de religie van het Romeinse Rijk. De enorme met elkaar strijdende krachten van die tijd en de corruptie, het verraad en de waanzin van keizerlijk Rome worden samengevoegd om de auteur het thema te geven voor een van zijn meer boeiende en onvergetelijk romans.

zoeken in:
ags50
Een aantekening bij de plotomschrijving:
In tegenstelling tot hetgeen mogelijk daaruit wordt afgeleid en eveneens in tegenstelling tot hetgeen menigeen vroeger op school in de geschiedenislessen kreeg voorgeschoteld heeft Constantijn de Grote niet het christendom tot staatsreligie van het Romeinse Rijk gemaakt. Dat is pas veel later gebeurd nadat een zijner niet directe opvolgers, Julianus II, zelfs een poging had ondernomen om die religie weer verboden te verklaren, hetgeen hem in de geschiedenis de bijnaam Apostata (de Afvallige) opleverde.
Nee, het enige dat Constantijn ten aanzien van het christendom deed, was deze religie niet langer verboden te verklaren en op de lijst van door de staat geoorloofde religies te plaatsen. Zelf heeft Constantijn niet echt blijk ervan gegeven een christen te zijn. Zelfs jaren na zijn vermeende overgang tot het christendom blijft op zijn munten de zon als symbool worden afgebeeld, terwijl christelijke symbolen uitsluitend als zijn persoonlijke attributen worden opgenomen, zoals de Chi Rho (XP) tussen zijn handen of op zijn militaire standaard, maar nooit op de munt zelf. Zelfs toen zijn nieuwe hoofdstad Constantinopel werd gewijd, die nog meer dan een millennium de zetel zou vormen van het Byzantijnse christendom, droeg hij bij de inhuldiging een diadeem van zonnestralen en waren geen christelijke symbolen daarbij aanwezig.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:09 uur

geplaatst: vandaag om 03:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.