menu

December Park - Ronald Malfi (2014)

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Griezel

756 pagina's
Eerste druk: Medallion Press, Aurora (Verenigde Staten)

In de rustige buitenwijk Harting Farms bestaat de wekelijkse misdaad gewoonlijk uit graffiti of bij gelegenheid een aanval op brievenbussen met een honkbalknuppel. Maar in de herfst van 1993 beginnen er kinderen te verdwijnen, en één wordt erdood gevonden. De kranten noemen hem de Rattenvanger omdat hij gekomen is om de kinderen mee te nemen. Maar er zijn ook duisterder namen voor hem... Vijf jongens zweren de Rattenvanger tegen te houden en beginnen een zoektocht. Hun tienerbelofte verandert in een zelfontdekkingsreis, en een reis naar de duisternis van hun geboorteplaats. In de straten van Harting Farms is iedereen een verdachte, en elk van de jongens kan het volgende slachtoffer van de Rattenvanger zijn.

zoeken in:
avatar van DMF
4,5
DMF
Echt heel goed. Voorlopig met afstand het beste wat ik van Ronald Malfi gelezen heb en dit verhaal overtreffen gaat enorm lastig worden. Als liefhebber van coming-of-age kon ik van begin tot eind mijn hart ophalen met December Park. Het boek is er een waar de nadruk echt ligt op de karakters. Malfi vertelt zijn verhaal vanuit de ogen van Angelo 'Angie' Mazzone, die samen met Peter, Scott, Michael en later Adrian een belofte maakt: wat de prijs ook is, ze zullen de 'Piper', een seriemoordenaar, ontmaskeren en uitschakelen.

Daar zit ook meteen het minpuntje aan dit verhaal: het is wat ongeloofwaardig dat kinderen zoveel speurwerk kunnen en mogen doen en ze komen tijdens hun zoektocht ook wel erg vaak terecht bij afgelegen gebouwen en creepy plaatsen. Bewijsstukken worden achtergehouden en het handelen van Angie, nota bene als zoon van een politieagent, is af en toe wat dubieus.
Het is een klein minpuntje op een verder ontzettend meeslepend verhaal. Ieder individu van het vijftal is leuk op zijn eigen manier en de groepsdynamiek en gebeurtenissen die ze samen meemaken brengen ook weer nostalgische gevoelens bij me naar boven. Het onschuldige kattenkwaad dat ze uithalen en de bullebakken die ze tegenkomen zullen voor veel lezers herkenbare situaties oproepen.
Het verhaal zelf is aan de trage kant, maar dat mag ik wel. Het duurt toch zeker tot een pagina of 300 voordat de Piper langzaam maar zeker echt actief wordt, maar vanaf dat moment komt het geheel wel in een behoorlijke stroomversnelling. Voor die tijd neemt Malfi rustig de tijd om Harting Farms (of 'Farting Harms', na een grapje van het vijftal) uiteen te zetten en dat doet hij behoorlijk kundig. Op de achtergrond dreigt altijd het gevaar van de Piper, waardoor er een heerlijke mix van coming-of-age gemixt en whodunnit ontstaat, die leidt tot een wat plotselinge maar hartverscheurende climax.

Absolute aanrader voor liefhebbers van Stephen King's It en The Body of Summer of Night van Dan Simmons.

avatar van Gast123
4,0
[quote]DMF schreef:

Daar zit ook meteen het minpuntje aan dit verhaal: het is wat ongeloofwaardig dat kinderen zoveel speurwerk kunnen en mogen doen en ze komen tijdens hun zoektocht ook wel erg vaak terecht bij afgelegen gebouwen en creepy plaatsen. Bewijsstukken worden achtergehouden en het handelen van Angie, nota bene als zoon van een politieagent, is af en toe wat dubieus.

Helemaal mee eens! En er had van mij ook wel iets meer ‘echte’ horror in gemogen. Een aantal keer wordt de spanning enorm opgebouwd en verwacht je dat er iets creepy gaat gebeuren maar dat blijft dan uit en dat gebeurt mij net iets te vaak. Verder een prima verhaal waarin ik graag terugkeerde. Dit was mijn eerste Malfi en zeker niet de laatste.

4,0
Eindelijk heb ik hem in handen kunnen krijgen, voor een normale prijs.

+ spannend/leuk verhaal
+ leuke personages
+ een boek om in te verdrinken

- soms wat langdradig

Gast
geplaatst: vandaag om 07:41 uur

geplaatst: vandaag om 07:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.