menu

Weg uit Babylon: Verhalen en Essays over Culturele Miscommunicatie - Adriaan van Dis, Lieve Joris, Ryszard Kapuściński, Arnon Grunberg, Fouad Laroui, Ellen Ombre, Marcel Kurpershoek, Bert Wagendorp en Anja Vink (2008)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Waargebeurd / Sociaal

175 pagina's
Eerste druk: Augustus, Amsterdam (Nederland)

In een tijd waarin verschillende culturen steeds meer met elkaar te maken hebben, ligt miscommunicatie op de loer. De gevolgen zijn elke dag zichtbaar: in de argwaan op straat, in de beelden op televisie, in het verhitte debat over "vreemde" culturen. Steeds weer duikt wantrouwen op, wordt een dubbele agenda vermoed, wordt een botsing gevreesd. In dat vacuüm wordt het groepsoordeel gevormd, het vooroordeel en de wrok. Mensen trekken zich terug in eigen kring, waar de posities zich verharden. Verschillende culturen hanteren verschillende symbolen en betekenissen. Het is dan ook van belang de vele vormen van miscommunicatie te analyseren en te illustreren. Dat is wat de schrijvers, journalisten en illustratoren in Weg uit Babylon doen. In verhalen en essays, columns en beelden voeren ze ons weg uit het land van verwarring en verwijdering. Met deze bundel wil Kosmopolis, platform voor culturele dialoog, de verstarring en polarisatie in de samenleving tegengaan door middel van de kracht van kunst en cultuur.

zoeken in:
avatar van gert_r
'Weg uit Babylon' bevat bijdragen van Seada Nourhussen, Adriaan van Dis,
Altan Erdogan, Anil Ramdas, Fouad Laroui, Ellen Ombre, Margalith
Kleijwegt, Evert Ypma, Jeroen van Bergeijk, Emma Brunt, Indra Boedjarath,
Rachida Azough, Arnon Grunberg, Anja Vink, Francisco van Jole,
Lieve Joris, Bert Wagendorp, Hans Aarsman, Marcel Kurpershoek,
Ewoud Sanders, Petra Stienen, Chris Keulemans en Ryszard Kapuściński.

Jakkepoes
Het grootste deel van communicatie bestaat uit verbale en non-verbale communicatie. De manier waarop iemand iets zegt met een bepaalde gezichtsuitdrukking kan heel anders overkomen dan wanneer diegene datzelfde via sociale media of forums intypt. Hierdoor ontstaat vaak miscommunicatie en ontstaan er onbedoeld problemen omdat de strekking heel anders overkomt dan wanneer er gesproken communicatie plaatsvindt, terwijl dat niet nodig hoeft te zijn. Vaak zijn de gevolgen enorm heb ik helaas zelf ook moeten ervaren. Terwijl ik juist een conflictvermijdend karakter heb en altijd denk in mogelijkheden en het algemeen belang boven persoonlijk belang laat gaan. Dit verschijnsel gebeurt vooral met mensen die je niet goed kent. Degenen uit je inner circle kunnen beter beoordelen wat de strekking is dan een (relatief) onbekende.
Dit verschijnsel speelt ook vaak met mensen uit een andere cultuur die vaak moeite hebben met de direkte Nederlandse benadering zoals ook in dit boek wordt beschreven.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:30 uur

geplaatst: vandaag om 15:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.