menu

Det Henger en Engel Alene i Skogen - Samuel Bjørk (2013)

Alternatieve titel: Ik Reis Alleen

mijn stem
3,87 (42)
42 stemmen

Noors (Bokmål)
Thriller

534 pagina's
Eerste druk: Vigmostad & Bjørke, Oslo (Noorwegen)

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN. Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk ...

zoeken in:
avatar van liv2
****

Volkskrant recensie: Beperkt bschikbaar

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Debuut thriller. Geslaagd (ont)spannend.Stillistisch vrij vaak onnodige herhalingen maar dat mag de pret niet drukken.
3,5*

avatar van MarleenB
5,0
Een goed debuut thriller, vond het ganse boek door heel spannend. Krijgt daarom van mij een dikke vette 5 sterren.

4,0
Op een zeer ongeloofwaardige scène (zeer slecht beveiligd safe house) na een goed en behoorlijk spannend boek. Met name in de laatste 100 blz. zit veel vaart

avatar van enbedankt
4,5
Erg spannend, goeie verhaallijnen. Er zou een tv serie van komen, maar ik zie nergens wanneer.

avatar van robbrouwer58
3,0
Snap de euforie niet helemaal, aardig van compositie. Schrijfstijl gemiddeld. Om nou te zeggen dat het geweldig spannend is, ... mwah.

avatar van Arkan
4,5
Een heel sterk geschreven thriller, spanning die je stilletjes aan meesleept en je op het puntje van je stoel laat balanceren van de spanning.
Een goed doordacht verhaal met personages die ook mooi en beeldend beschreven zijn, stuk voor stuk ook sterke karakters.

Het hele verhaal voelt of je er midden in zit terwijl je van de ene verdenking naar de andere geslingerd wordt. Het is zo vernuftig geschreven met steeds wisselingen van personages op die momenten dat je denkt.... ja.... nee, toch niet dan.
Echt subliem.

3,0
Opnieuw een ronde van mijn leesclub, opnieuw een enigszins tegenvallende roman. De debuutthriller van Samuel Bjørk is spannend, maar daarmee is het meeste ook wel gezegd.

Het begin van het verhaal is boeiend. Er worden volop personages voorgesteld en als lezer draaien je hersenen overuren om het hoe en wat van de gebeurtenissen te analyseren. De misdaden bestaan uit het ontvoeren en vermoorden van zesjarige meisjes. Op een gegeven moment zwakt het verhaal af, mede omdat Bjørk er niet in slaagt om de karakters levendig te houden en het verhaal lijkt af te raffelen. Feitelijk zijn er twee karakters echt boeiend: Mia Krüger en Holger Munch. Verder valt alleen hacker Gabriel mij positief op; de rest is inwisselbaar.

De ontknoping van 'Ik Reis Alleen' verloopt rommelig en gehaast. Over het reilen en zeilen van de kerkgenootschap wordt weinig uit de doeken gedaan. De toekomstig pastoor schiet zijn baas neer en daarmee is de kous af. Tobias wordt in de stromende regen 'toevallig' door zijn lerares ontdekt en deze verhaallijn is meteen afgerond. Juist de spionages van Tobias in het begin van het boek vond ik best leuk om te lezen. Het was niet met de precisie van Kafka geschreven, maar Bjørk wist wel een bepaalde setting en sfeer neer te zetten. In de laatste 80-100 pagina's is hier weinig meer van over.

Het tweede manco vind ik de schrijfstijl. Natuurlijk moet een thriller de lezer in eerste instantie 'grijpen' maar ik vind het ook prettig als dit in een enigszins volwassen vertelstijl gebeurt. In dit boek ben ik eigenlijk niet één mooie zin of verrassende beeldspraak tegengekomen. De dialoog tussen Mia en Karen tegen het einde van het boek vond ik ronduit kinderachtig beschreven. Misschien ben ik in een genre bezig dat mij niet zo ligt, wellicht dat ik andere schrijvers moet proberen dan Bjørk. Positief is in ieder geval dat het boek, ondanks de gebreken, als een trein leest.

3*

3,0
Ben het helemaal met avdj eens. Verder heb ik geen hoge pet op van dit Noorse speurdersduo. Holger Munch is veel té dik en rookt op iedere bladzijde een sigaret, lijkt mij een kandidaat voor COPD, zijn briljante rechterhand Mia Kruger is de helft van het boek dronken of heeft een kater. Zij eet slecht en lijkt mij een kandidate voor het Korsakoff syndroom. Er zijn nog 2 boeken van Samuel Bjork vertaald, maar die laat ik verder voor wat het is.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:48 uur

geplaatst: vandaag om 08:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.