menu

The Virgin Blue - Tracy Chevalier (1997)

Alternatieve titels: Maagdelijk Blauw | Ik Droomde in Blauw

mijn stem
4,00 (6)
6 stemmen

Engels
Sociaal

350 pagina's
Eerste druk: Penguin, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Ella Turner doet haar best om zich in de kleine, hechte gemeenschap Lisle-sur-Tarn aan te passen. Ze neemt zelfs de achternaam van haar voorvaderen aan, Tournier, en poetst haar middelbareschoolfrans op. Tevergeefs. Geïsoleerd van de dorpelingen en eenzaam verdiept ze zich in haar voorouders, bijgestaan door een wolfachtige plaatselijke bibliothecaris. Vier eeuwen eerder wordt Isabelle du Moulin, bekend als La Rousse vanwege haar rode haar, geplaagd en gemeden in het dorp. Ze wordt verdacht van hekserij en beschimpt vanwege haar band met de Heilige Maagd. Maar als ze zwanger raakt, wordt ze gedwongen met de zoon van de heersende familie, de Tourniers, te trouwen. Ze huwt haar grootste kwelgeest en er wacht haar een vreselijk lot. Ella wordt achtervolgd door parallellen met het verleden en heeft een steeds terugkerende droom waarin de kleur blauw een opvallende rol speelt. Als ze op een morgen ontwaakt, is haar haar vuurrood geworden.

zoeken in:
avatar van J.Ch.
4,5
Op zoek naar nog een 'veilig' boek om mee te nemen op vakantie, liep ik tegen The Virgin Blue aan. Ik heb het geloof ik al twee keer gelezen, maar wel lang geleden en nog niet in het Engels, en ik wist in ieder geval zeker dat dit boek de moeite van het meezeulen op vakantie was.

Sowieso behoort de historische roman tot mijn favoriete genres. Tracy Chevalier slaagt er daarnaast in om het historische verhaal heel netjes te verweven met een moderner verhaal (wat ik, mits goed uitgevoerd, ook graag lees). Een derde punt van aantrekking voor mij is de spanning van het mysterie dat Ella en Isabelle verbindt. Jammer dat het zo'n spoiler is, want ik zou graag meer zeggen hierover, maar dan moet het binnen spoiler tags en ik heb liever dat mensen het boek gewoon gaan lezen.

Bovengenoemde redenen zijn voor mij genoeg om een boek opnieuw te herlezen. Bij deze derde keer vielen mij echter toch weer nieuwe dingen op. Natuurlijk verwacht je bij een opzet als deze dat er parallellen zijn tussen de twee verhaallijnen, en de belangrijkste worden ook heus wel bij de eerste leesbeurt duidelijk: het haar dat plotseling rood kleurt, de psoriasis, de fascinatie met het maagdelijk blauw. Nu ik dat al snel duidelijk had, begon ik meer na te denken over de betekenis van andere parallellen: wat is bijvoorbeeld de betekenis van het feit dat de beide hoofdpersonen niet-praktiserend vroedvrouw zijn? Waarom speelt zwangerschap zo'n grote rol in het verhaal? Ook vallen mij nu de subtiele overeenkomsten tussen Ella's man en Isabelles echtgenoot op.

Chevaliers schrijfstijl is ook in het Engels prettig en goed te volgen. De hoofdstukken van Ella en Isabelle wisselen elkaar steeds af, tot het voorlaatste hoofdstuk. Dan wisselt het perspectief ineens veel sneller, wat de spanning verder opbouwt. Hoewel ik de climax echt wel had onthouden van de vorige leesbeurten, zat ik ook nu weer op het puntje van m'n stoel te lezen en was ik oprecht geschokt. Behalve voor het opbouwen van de spanning werkt de structuur ook goed om afwisseling te houden tussen Isabelles toch wel heftige verhaal (binnen tien pagina's krijgt ze twee dramatische sterfgevallen te verduren) en de meer herkenbare problematiek waar Ella mee worstelt. Daarbij vind ik het knap hoe Chevalier ook thematisch parallellen weet te trekken.

Wat ik wat jammer vind, is het relatief open einde. Dat is overigens meer mijn persoonlijke voorkeur dan iets wat de schrijver te verwijten valt, maar toch. Ik snap ook niet waarom er in het laatste hoofdstuk nog een nieuw personage wordt geïntroduceerd, dat vervolgens geen substantiële bijdrage levert aan het verhaal. Dan had ik liever iets meer geweten over het lot van Isabelle en Jacob na het bouwen van de haard. Wat het einde wel weer interessant maakt, is dat er in de epiloog bewust enige onduidelijkheid wordt gecreëerd door Ella een boek te laten schrijven. Is Isabelles verhaal dan 'waar' binnen de context van het boek, of heeft Ella er met de haar bekende feiten een passend verhaal bij bedacht?

Al met al was The Virgin Blue een uitstekende keuze voor een herlezing, al is het niet het soort luchtige zwembadroman dat je zou kunnen associëren met een 'veilig' boek. Als je geen probleem hebt met aan het zwembad lezen over emigrerende hugenoten of zestiende-eeuws bijgeloof (met een klein beetje magisch realisme) dan kan The Virgin Blue prima mee op vakantie. Anders zou mijn advies zijn om het thuis eens te lezen. Het is de moeite waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:52 uur

geplaatst: vandaag om 04:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.