menu

Topshow: Achter de Schermen bij Voetbal International - Michel van Egmond en Jan Hillenius (2015)

mijn stem
3,36 (60)
60 stemmen

Nederlands
Sport

351 pagina's
Eerste druk: VI Boeken, Amsterdam (Nederland)

Na zeven turbulente jaren komt er een einde aan de titel Voetbal International op televisie. In Topshow kijken bestsellerschrijver Michel van Egmond en eindredacteur Jan Hillenius terug. Topshow is een bij vlagen hilarische schets van de gang van zaken achter de schermen van Nederlands meest besproken voetbalpraatprogramma. Met hoofdrollen voor René van der Gijp, Johan Derksen, Wilfred Genee, Jan Boskamp, Hans Kraaij jr., Wim Kieft en vele anderen. Het is een onthullende blik in de wereld van de commerciële televisie en een intiem portret van de hoofdrolspelers, geschreven vanuit de coulissen. Het gaat over vriendschap, ruzie, humor, over opzwellende ego’s, botsende karakters en de eeuwige fascinatie voor de bal. En het probeert antwoord te geven op die ene, altijd weer opdoemende vraag: Is het nu allemaal echt of niet?

zoeken in:
avatar van Koerok
3,0
Leest inderdaad prima weg, ik heb regelmatig moeten lachen. Niks mis dus met dit boek, maar het blijft voor mij wel een niemendalletje. Daarom een eenvoudige 3.0.

2,5
Al jarenlang ben ik een vrij trouwe kijker van Voetbal International. Na Van Egmonds boeksuccessen (Gijp en Kieft) kon je er natuurlijk de klok op gelijkstellen dat er binnenkort een keer iets zou verschijnen over het programma VI. Omdat mijn broer doorgaans de sportboeken aanschaft, heb ik ook ditmaal voor precies 0 euro een dag leesvoer in handen.

Wat mij meteen opviel is dat er helemaal geen inhoudsopgave in het boek te vinden is. Geen hoofdstukindeling. Geen paragraven. Niks. Als je wat verder bladert, is meteen duidelijk waarom: het boek is een losse aaneenschakeling anekdotes, zonder al te veel structuur. Nu vind ik het na een druk jaar altijd heerlijk om in de zomer een aantal sportboeken te lezen. Lichte literatuur die weinig van je vraagt. Michel van Egmond bedient echter een publiek dat normaal gesproken zelden tot nooit een boek openslaat. Met een normale lettergrootte en pagina-indeling was dit boek niet dikker dan 150 pagina’s.

Hierdoor is het boek vermakelijk maar tegelijkertijd volledig gespeend van enige analyse. Alleen stukken over Jan Boskamp voegen iets toe, de verhalen over Derksen en Van der Gijp heb ik grotendeels al voorbij horen komen. Het boek springt van de hak-op-de-tak en lijkt zo nu en dan volledige zinnen te herhalen. Ik kan mij een bladzijde herinneren waarvan drie van de eerste vijf zinnen grammaticaal incorrect waren. Ai. Mijn stem is dan ook voor het leesplezier. De kans dat ik ‘Gijp’ en ‘Kieft’ nog eens ga raadplegen is, ondanks de vermakelijke uren, niet groter geworden.

2,5*

avatar van mjk87
avdj schreef:
review


En tóch kan Van Egmond schrijven, het grote nieuwe wonder na Hugo Borst, het talent binnen de voetbaljournalistiek, aldus het voetbalwereldje. Ik zie het niet zo. En Gijp en Kieft lezen heel makkelijk weg, maar als ik je kritiek zo lees dan ga je die boeken ook niks vinden (hoogstens Kieft dan nog).

2,5
Als deze man de kroonprins is van de voetbaljournalistiek zal ik deze zomer maar weinig sportboeken gaan lezen...

avatar van Jason82
3,5
Leuk boek, vooral voor "later" als herinnering aan een leuk, en zacht gezegd heel bijzonder programma.

avatar van Bacon
3,0
Als liefhebber van het tv-programma nu ook maar eens het boek gelezen. Uiteraard geen hoogstaande literatuur, maar wel leuk om alle oude anekdotes weer eens te lezen, evenals de andere dingen die achter de schermen gebeurden.

avatar van Slainte_Mhath
3,0
Dit boek bevat anekdotes vanuit eerste en derde persoon over Gijp, Derksen, Boskamp en Genee, de inleiding van de zwarte tijden bij VI.
De ruzie die achter de schermen oplaaide tussen Genee en Derksen en Gijp/Derksen. Maar ook hoe die vanzelf weer goed is gekomen, en de band wellicht nog sterker is. Het plezier spat er weer jaren vanaf op tv.

Van Egmond schrijft goed en geeft met dit boek inhoudelijk de problemen aan en hoe de heren over elkaar dachten. Dat is niet mals en heftiger dan ik dacht.
VI heeft echt een tijd aan een zijden draadje gehangen.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:11 uur

geplaatst: vandaag om 20:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.