menu

Le Grand Troupeau - Jean Giono (1931)

Alternatieve titel: De Grote Kudde

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Frans
Oorlog

256 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Twee jonge boerenzonen uit Valensole, een stadje in de Provence, worden in 1914 opgeroepen om naar het front te gaan. De achterblijvers nemen hun taken over: vrouwen staan met de zeis in het koren, en oude mannen verdedigen de boerderij tegen malafide figuren die zeggen dieren van staatswege te komen vorderen. De jongens aan het front ondergaan apocalyptische verschrikkingen: de maaiende mitrailleurs, beesten die op barbaarse wijze worden geslacht, de talloze gewonden en de geestelijke uitputting van het leven in de loopgraven. Het zijn korte, beeldende beschrijvingen, met als contrapunt de scènes uit het zuiden, waar het leven gewoon doorgaat.

zoeken in:
avatar van ...stilte...
geplaatst:
In de vroege ochtend was er altijd wapenstilstand, op het tijdstip dat de aarde haar natuurlijke damp uitzweet. De dauw schitterde op de kapotjas van de doden. De lichte, jonge wind van de dageraad blies waarheen hij maar wilde. Waterdieren baggerden door de modder op de bodem van de granaattrechters. Ratten met rode ogen marcheerden rustig door de loopgraaf. Daaruit was al het leven verwijderd, behalve dat van de ratten en wormen. Er waren geen bomen meer en geen gras, geen diepe ploegvoren meer, terwijl de zijwanden bestonden uit krijtwitte botten, van alle vlees ontdaan. Toch dampte alles zachtjes in de ochtendmist.

Het desolate landschap door Giono gezien en beschreven wanneer de oorlogmachinerie er overheen heeft geraasd...

Evenals Claude Simon, waarvan ik hiervoor De weg naar Vlaanderen las, heeft Jean Giono de verschrikkingen van een oorlog aan den lijve ondervonden. Het is weliswaar een andere wereldoorlog, maar Giono geeft een geheel andere kijk op de gebeurtenissen. Waar Simon je het bijna fysiek laat meebeleven is De grote kudde geschreven in de lyrische stijl die Giono's eerste werken kenmerken en daardoor wat afstandelijker. Maar de absurdistische scènes, de apocalyptische beschrijvingen van de verwoestingen en de totale zinloosheid van alles zijn soms gruwelijk en komisch tegelijkertijd.

Dicht bij de horizon, op de plaats waar de hemel zich met de aarde vermengt, beginnen mitrailleurs te knappen als olie in de koekenpan.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:19 uur

geplaatst: vandaag om 16:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.