menu

Onder het Plaveisel het Moeras - A.F.Th. van der Heijden (1996)

Alternatieve titel: De Tandeloze Tijd 3 Tweede Boek

mijn stem
4,09 (27)
27 stemmen

Nederlands
Psychologisch

766 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

In 'Onder het plaveisel het moeras' bereikt Albert Egberts de onderste ring van zijn Danteske wereld. Zijn helletocht voert hem langs verschrikkelijke oorden van intimidatie, seksueel geweld, verslaving, cold turkey, botte seks, oververzadiging, walging en lafheid die de heldenrol speelt.

zoeken in:
avatar van stefan dias
5,0
In Schiphol niet kunnen weerstaan aan het prijskaartje: 6 euro voor zo'n turf, mij bovendien aangeraden door een vriend. Bedankt vriend!
Dit boek was dubbel en dik het een maand door India meezeulen waard. Ik heb de pagina's verslonden. Ik was werkelijk ondersteboven. Wat een schrijver. Prachtig, beklijvend verhaal met nog eens een uitzonderlijke stijl erbovenop. Dit is zo'n boek waar je om de paar pagina's wel een passage zou kunnen aanstrepen omdat het zo briljant geschreven is.

PS: Heb tijdens dezelfde reis ook toevallig nog Grunbergs Tirza gelezen. (nog voor de heisa) Was me dat een afknapper. Ben dan ook blij dat van der Heijden de AKO heeft gewonnen. (hoewel we natuurlijk niet verplicht zijn kamp te kiezen)

avatar van -JB-
4,0
De Tandeloze Tijd reeks van A F Th van der Heijden heeft mij regelmatig op de proef gesteld. Sommige delen waren een gevecht om door te komen en heb ik na veel moeite uitgelezen. Hoe anders was dat bij dit tweede boek van het derde deel.

Het grote uitbetalen is begonnen! De vele vragen die achterbleven in deel 3a worden grotendeels beantwoordt en losse puzzelstukjes uit andere boeken vallen nu op zijn plaats. Als lezer ken je de hoofdpersoon Albert Egberts ondertussen zo goed dat alle beschreven gebeurtenissen compleet logisch en coherent lijken, en dat terwijl Albert steeds verder afglijdt van 'het normale leven'.
Bovendien weet van der Heijden ook gebeurtenissen uit de jaren 80 moeiteloos in het verhaal te verwerken. Iedere stukje van de puzzel past en dat levert honderden pagina's leesplezier op!

Voor mij is dit deel voorlopig dan ook het beste uit de reeks, dat pas op waarde te schatten is door de voorgaande delen eerst te lezen. Ik begin binnenkort aan deel 4! 4.25*

4,0
Bij het herlezen van de Tandeloze Tijd heb ik bij dit deel het meest een dubbel gevoel.
Enerzijds prachtige hoofdstukken op het niveau van de Gevarendriehoek en Vallende Ouders, maar ook een aantal mindere, waar ik moeilijk door heen kwam. Door een beoordeling per hoofdstuk kwam ik toch op een gemiddelde van bijna 4. Dus toch maar mijn uiteindelijke stem gewijzigd van 3,5 --> 4*.

Al met al toch weer genoten van mijn meest favoriete Nederlandse schrijver en ik verheug me nu al op het herlezen van de Tandeloze Tijd deel 4 (Advocaat van de Hanen).

3,0
Dit deel las bij vlagen heerlijk weg, maar de evenzovele voorkomens van eindeloze uitgeweide gedachtenspinsels remmen behoorlijk af: net als Cactus hierboven, blijf ik zitten met een dubbel gevoel. Al met al vind ik 'm minder fijn dan de proloog, deel 1 & 2. Vandaar 3*

avatar van stefan dias
5,0
Ik ben nu hier en daar stukjes aan het herlezen. Ik weet niet wat m bezield heeft om hier niet de volle 5 voor te geven. Wat een taalvirtuositeit!!! Een plezier om te lezen. Grootmeester der letteren.

avatar van liv2
stefan dias

Deel 6 van De Tandeloze tijd verschijnt in maart 2016:

Kwaadschiks - A.F.Th. van der Heijden (2016)

Gast
geplaatst: vandaag om 10:17 uur

geplaatst: vandaag om 10:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.