menu

De Gevarendriehoek - A.F.Th. van der Heijden (1985)

Alternatieve titel: De Tandeloze Tijd 2

mijn stem
3,96 (34)
34 stemmen

Nederlands
Psychologisch

477 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

"De Gevarendriehoek" duidt een (achter)buurt aan in Geldrop: rivier, snelweg en spoorlijn maken een driehoek, waarin Albert Egberts zijn vroege jeugd doorbrengt. In die buurt ontmoet hij veel mensen, die ook later zijn bekenden in Nijmegen blijven als hij daar filosofie studeert. Hij is op zoek naar zijn buurt, naar zijn jeugd en naar zijn (sexuele) identiteit. Maar hij ervaart in de driehoek tevens zijn begrenzing: een vis in een aquarium. Zijn vrijheid blijft beperkt, een erfenis van zijn jeugd.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,0
Ik was vrij makkelijk door het proloog en het 1e deel van de Tandeloze Tijd cyclus heengekomen. Maar bij dit boek ben ik ergens halverwege blijven steken. Het verhaal mist de vaart en bevat veel uitgebreide beschrijvingen.
Ik ben absoluut van plan dit boek weer eens een nieuwe kans te geven. Maar aangezien ik nog veel boeken moet lezen, zal dit nog wel een paar maanden duren.
Zijn er misschien anderen die het boek wel hebben uitgelezen?

avatar van botersmaak
5,0
Jazeker. Beste deel uit De Tandeloze Tijd, vind ik.

avatar van -JB-
3,0
Zoals beloofd, ben ik toch maar voor een tweede keer begonnen in dit boek waarin hoofdpersoon Albert Egberts, vecht met zijn seksuele ontwikkeling. Mijn persoonlijke gevecht om door dit boek heen te komen, ging me deze tweede keer een stuk beter af. Ondanks dat het bij tijd en wijlen nog steeds erg langdradig is, bleef A F Th van der Heijden toch boeien.
Achteraf denk ik dat dit boek als op zichzelfstaand werk tekort komt, hiervoor zitten er gewoon teveel passages en beschrijvingen in die niet bijdragen aan het verhaal van het boek, dat mijn inziens gaat over faalangst en afhankelijkheid. Deze passages zijn wel belangrijker voor het grotere geheel (de cyclus de Tandeloze Tijd) waar dit boek onderdeel van is.
Om deze passages op waarde te kunnen schatten, moet ik verder lezen in het volgend deel en dat ga ik ongetwijfeld later dit jaar doen!

avatar van Pecore
4,0
Iets minder dan de voorgaande delen, maar desalniettemin erg leuk. Na twee delen en een proloog kan ik zeggen dat ik vd Heijden een fantastische schrijver vind. Zijn tekst swingt echt, er zit zoveel leven in, bijna organisch. Het leven in de breedte, optimaal genieten van elke ervaring, zoals de protagonist voorstaat, komt op papier ontzettend doeltreffend over. Hierdoor zijn het geen boeken om zo nu en dan eens een paar bladzijden in te lezen, dan verdwaal je in de kluwen anekdotes, ervaringen, personages. Maar als je er de tijd voor neemt, is De Tandeloze Tijd een werkelijk prachtige cyclus, ook na twee en een half deel al. Enig minpuntje, met de nadruk op je: het dierenleed.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:50 uur

geplaatst: vandaag om 15:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.